Senatorii au respins, luni, motiunea simpla inaintata de grupurile parlamentare ale USL, "Caldura care ingheata Romania: regimul Basescu-Boc", anunta Agerpres. In favoarea adoptarii motiunii simple au votat 66 de senatori, impotriva s-au exprimat 62 senatori, iar un senator s-a abtinut de la vot. In ciuda faptului ca motiunea a primit 66 de voturi in favoare, aceasta a fost respinsa de plenul Senatului fiindca nu a intrunit numarul necesar de voturi, adica 69.

Motiunea simpla a fost respinsa prin votul secret al majoritatii senatorilor.

Liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Puiu Hasotti, a sustinut ca "este evident ca in Senat Guvernul nu mai are majoritate".

"In urma unui vot secret s-a dovedit ca Opozitia este majoritara", a spus Hasotti.

Pe de alta parte, liderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Cristian Radulescu, a sustinut ca nu se pune problema ca Guvernul sa nu mai aiba sustinere in Senat, desi "echilibrul din Senat este fin".

"Pentru a nu se crea nicio confuzie trebuie sa explicam rezultatul votului. A fost un numar mai mare de voturi ale Opozitiei, dar motiunea a cazut. Regulamentul spune ca este nevoie de 69 de voturi pentru ca o motiune sa treaca. Spuneti ca este o premiera, ca este o realizare. Nu cred. Acest moment a mai fost in Senat, unde echilibrul este foarte strans, iar prin lipsa a doi-trei membri ai coalitiei majoritare nu am reusit sa trecem actele normative cu caracter organic, dar nici dvs. sa le respingeti. Semnificatia acestui vot nu este ca Guvernul nu mai are sustinere. Ca sa daramati Guvernul, dvs. ati avea nevoie in Camerele reunite de o majoritate foarte clara, jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor, ceea ce nu ati reusit", a spus Radulescu.

Liderul grupului parlamentar al PSD din Senat, Ilie Sarbu, le-a spus democrat-liberalilor ca trebuie sa se obisnuiasca cu "gustul amar" al infrangerii fiindca "vor din ce in ce mai dese".

"Doresc sa le spun celor de la putere ca este amar gustul pierderii si o sa va obisnuiti cu el. O sa fie din ce in ce mai amar si din ce in ce mai des. In rest, pot fi de acord cu domnul Radulescu, ca trebuia sa avem numarul necesar, dar semnalul asta nu va ingrijoreaza? Este un semnal puternic pe care Opozitia l-a adresat celor care spera ca putem sa facem ceva pentru ei", a spus Sarbu.

Dupa ce liderii grupurilor parlamentare au explicat rezultatul votului din Senat, Puiu Hasotti a solicitat o pauza de consultari de cateva minute, in care insa nu s-a ajuns la nici un acord intre liderii de grupuri parlamentare. Sedinta plenului Senatului a fost apoi suspendata.