"When the people find out that they can vote themselves money, it will herald the end of the republic". -- Benjamin Franklin. Vorbele lui Benjamin Franklin functioneaza in Romania ca si in US, Portugalia, Rusia sau oriunde altundeva (China e un caz special, oamenii inca nu au aflat). Nu mai exista niciun loc pe glob in care banii sa insemne altceva decat bucati de hartie (sau plastic) care-si pierd valoarea prin inflatia cu care Guvernele isi platesc deficitele. Cele cateva state cu excedent bugetar stau pe gramezi de hartii. Nu pentru mult timp, scrie Dan Selaru pe blogul sau.

Benjamin Franklin nu vorbeste despre Democratie ci despre Republica. E o mare diferenta, Republica inseamna domnia legii, democratia vointa majoritatii. Care-si voteaza, prin interpusi, drepturi imposibil de sustinut economic de catre Stat. Iar acesta incalca legea fie pentru a se opune, fie pentru a indeplini dorintele populare. Republica e pierduta in ambele cazuri.

Pierderea Republicii conduce la arbitrariu, la aparitia "liderilor" izbavitori, la tiranie si in final la haos si razboi.

Suntem la inceputul acestui drum, la noi domnia legii nu a fost niciodata o mare scofala. Datoriile suverane nu mai pot fi platite. Pentru multe din statele importante ale lumii.

China cumpara de la teren la aur sau fabrici productive din intreaga lume. Exemplul trebuie urmat. De fiecare dintre noi si de Romania ca Stat. Ne spune azi Mugur Isarescu ca toata moneda e acoperita in valute. O bucata de plastic e acoperita cu o bucata de hartie.

De ce nu se vorbeste despre revenirea la standardul aur? Pentru ca e foarte greu de acceptat de marea finanta ca o bucata de aur pe piata libera face mai mult decat teoriile pe care le fac ei. Si pentru ca ia din mana guvernelor jucaria inflatiei.

Din nefericire Benjamin Franklin are dreptate. Noi suntem deja la stadiul la care legea nu mai este respectata de Stat. Suntem cu un pas in fata.

Comenteaza pe blogul lui Dan Selaru.