Este presa de vina ca inflatia urca ? Cata vina au ziaristii atunci cand iau interviuri unor analisti bancari care estimeaza deprecierea leului ? Suie indicele preturilor de consum din cauza producatorilor de carne de pui, imediat dupa ce acestia anunta scumpiri iminente care apoi nu mai au loc cu amploarea prognozata? Am sa vorbesc in nume personal acum.

Cursul de schimb. Cine pariaza pe termen scurt pe aprecierea leului?

Zilnic, in jurul orei 13, BNR da un comunicat privind nivelul leului in fata principalelor valute, nivel valabil pentru ziua urmatoare. Comunicatul BNR e unul sec. “Stimati jurnalisti, Va trimit, atasat, cursurile pietei valutare Cu aleasa consideratie…” si urmeaza un tabel. Ca ziarist, nu poti da copy paste tabelului, scriind la randul tau, “Stimati cititori, va trimitem alaturat cursurile pietei valutare. Cu consideratie…”. Si incerci sa suni la dealeri, trezorieri, economisti sefi ai bancilor sa ii intrebi din ce cauza leul se apreciaza sau dimpotriva, se depreciaza. Asta e procedura standard, ca sa dai cat de cat consistenta textului jurnalistic. Daca analistul/dealerul etc iti spune ca evolutia monedei nationale se datoreaza nu stiu carui eveniment, e dificil sa il intrebi smechereste pe respectivul cata valuta are in cont si daca nu cumva incearca sa te manipuleze.

De regula, se cam stiu bancile “optimiste” si “pesimiste”. Din pacate, cele pesimiste s-au dovedit de multe ori cele mai aproape de realitate, dar asta e deja o alta poveste.

Poate ca in viziunea unora, solutia ar fi sa intrebi sefii de banci cam cum vad ei cursul spre finalul anului si daca e de bine, sa scrii. Daca e de rau sa nu scrii pentru ca dai mesaje negative. O fi asta cea mai corecta abordare?

Invitatii din emisiuni pot fi luati la intrebari mai dure, drept e…

Cat despre invitatii din emisiunile tv, drept e ca uneori vin numai agitatori de profesie, dar asta nu ii impiedica pe jurnalisti sa nu le permita acestora orice afirmatii. Adica daca vine Icsulescu sa anunte ca puiul se va scumpi cu 30%, ziaristul din studio poate sa il intrebe “Pe ce te bazezi, dom`ne? Au nu carecumva ai mai spus asta si anul trecut si acu doi ani si niciodata nu s-a intamplat?”

Vina gazetarului e ca nu are o reactie profesionista la asemenea chestiuni. Ca “inghite” pe nemestecate daca nu chiar amplifica panica scumpirilor. Aici, Guvernatorul are dreptate. De cealalta parte insa, eu cred ca dl Guvernator are o infinit mai mare credibilitate decat, dau aici un exemplu, Sorin Minea. Adica daca vine Minea si anunta scumpiri iminente iar dl. Isarescu iese si spune ca nu sunt motive de scumpire, cel din urma are intaietate in randul romanului. Daca nu, cineva are o problema de credibilitate.

Suntem in criza. E dificil de gasit pe cineva sa spuna ca vor urma ieftiniri, pe fundalul macro pe care Romania sta. Ca sa rezum, daca spune cineva ca urmeaza ieftiniri (mai ales dupa ce TVA a dus unele preturi in balarii), nu poate fi luat drept serios. Daca spune ca se vor scumpi, iar nu e bine ca, potrivit Guvernatorului, simplele declaratii urca inflatia.

Uitati-va la preturile mondiale ale materiilor prime. Cresc. Ce naibii sa faca ziaristul de business? Sa scrie ca la noi se vor ieftini? N-are cum! Sa ma ierte, dar haideti atunci sa nu mai scriem despre preturi, curs, inflatie samd pana cand acestea nu vor forma un set de date pozitive.

Solutia poate veni dintr-un mai ridicat profesionalism al ziaristilor, in niciun caz din refuzul de a aborda anumite subiecte.

Nu mai spun acum ca inalti oficiali ai BNR declarau in primul trimestru din 2009 ca in acelasi an va urma o crestere economica. Asemenea semnale sa dam la randu-ne? N-a urmat crestere, cum bine stim, dar nu i-a luat-o nimeni in nume de rau nimanui. E de datoria Bancii Centrale sa insufle optimism, chiar daca argumentele lipseau aproape cu desavarsire.

E foarte dificil pentru un gazetar sa dea semnale optimiste in aceasta perioada, repet. Ori, daca nu poate da decat semnale negative, ce sa faca? Sa isi lase penita in cui?

Una peste alta, iesirea de astazi a d-lui Guvernator a fost potrivita si nu prea. Cu tot respectul fata de omul fin si inzestrat cu foarte mult bun simt care e Guvernatorul.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa