​Erorile Guvernului Boc

de Stefan Vlaston     HotNews.ro
Duminică, 15 august 2010, 18:20 Actualitate | Opinii


Stefan Vlaston
Foto: Arhiva personala
Mai multi cititori ai articolului "Opozitia autista" mi-au reprosat ca nu ma aplec si asupra guvernarii Boc, cu plusurile si minusurile sale. Contextul economic si politic in care a venit la putere guvernul condus de Emil Boc a fost total nefavorabil. Criza mondiala isi arata deja coltii, economia Romaniei nu avea cum sa se sustraga crizei, este strans legata de piete globalizate prin sistemul bancar integrat, multinationalele care functioneaza la noi, exporturile care se adreseaza, cum e si firesc, preponderent tarilor din Uniunea Europeana.

Fara o productie de bunuri si servicii vandabile (cu exceptia a doua trei produse, Loganul, produsele Nokia), exporturile noastre se bazau mai mult  pe materii prime, fara valoare adaugata mare. Venind dupa o perioada bogata in resurse financiare conjuncturale (banii din privatizari, de la capsunari, din fluxuri financiare externe), socul produs de criza a fost cu atat mai mare.

“Impreunarea” cu PSD, in lipsa altei variante de guvernare, a condus la prelungirea politicilor populiste, prin care guvernul “tot da si da si da”, fara sa stie de unde. 

Incercarile timide de reparare a gravelor dezechilibre structurale mostenite de la guvernarea Tariceanu s-au lovit de rezistenta indarjita a PSD, acceptata de PD-L, ambele partide aflandu-se in campania electorala pentru prezidentiale. Ultimele 4 luni ale anului 2009 au fost pierdute, guvernul demis prin motiune de cenzura neavand posibilitatea de a adopta masuri decisive.

Circumstantele atenuante se cam opresc aici.

Erorile guvernului Boc
 • 1. Prima eroare o reprezinta acordarea pensiei minime garantate. De acest ajutor au beneficiat mai mult de 1 milion de persoane, primind fiecare aproape 100 de euro pe luna. In conditiile neaplicarii principiului contributivitatii, iar munca la CAP era insotita, se stie si de furturi masive, ca totul era al intregului popor, masura era populista, dar ilogica economic. Suma totala se ridica la mai mult de 1 miliard de euro pe an,  ce urma sa fie platita de la bugetul de stat. In contextul in care fondul de pensii era grav dezechilibrat, a-l “cocosa” si mai mult cu inca circa 1 miliard de euro pe an  a reprezentat o grava eroare. Ce calcule economice au stat la baza acestei decizii este greu de spus. Grav este ca dl Boc a facut aceeasi grava eroare ca si dl Tariceanu. Dupa ce dai ceva, este foarte greu de luat inapoi, atunci cand nu mai ai bani. Ar fi interesant de stiut daca dl presedinte Basescu a agreat aceasta masura.

 • 2. Restructurarea aparatului bugetar a inceput prea tarziu. Desi inca din 2009 s-au promis si adoptat masuri de reducere a aparatului bugetar, acestea n-au produs efecte. Nu se stie de ce, dar cheltuielile bugetare au crescut, in conditiile in care criza economica devenea tot mai amenintatoare. N-ar fi fost mai bine ca fiecare ordonator de credite sa primeasca resurse financiare dupa criterii transparente (numar de elevi la scoli, numar de bolnavi in spitale, numar de contribuabili la fisc, numar de cetateni la primarii si politie, etc), apoi managerii sa se descurce, dupa principiul sanatos: mai putini salariati, mai multa munca, salarii mai mari? Iar legea salarizarii unice care a consumat multa energie si negocieri “pana au cazut sub masa”, are un viciu de fond, reminiscenta comunista, nu tine cont de performanta si rezultatele muncii ci doar de grade si vechime, conditii nici necesare nici suficiente pentru prestatii de calitate. Toate se rezolvau daca se delega Consiliilor de Administratie ale unitatilor bugetare salarizarea personalului bugetar. Ca s-ar fi creat si abuzuri, este adevarat. Dar se reglau tot la nivel local, pe baza principiului subsidiaritatii. Iar abuzuri exista si in sens invers, multi bugetari primesc salarii fara sa faca ceva.

 • 3. Concesionarea constructiei de infrastructura. Intrucat statul nu are bani de autostrazi, cai ferate, sisteme de irigatii, etc.,  singura solutie ar fi ramas concesionarea. Fara mofturi si conditii prealabile greu de acceptat. Asa cum au procedat si alte tari. Cum au reusit si altii (Croatia, Slovenia), reuseam si noi. Locurile de munca si dezvoltarea industriei orizontale ar fi compensat cu prisosinta eventuale pierderi. Lozinca “nu ne vindem tara” nu mai este actuala, ca nu mai avem ce vinde.

 • 4. Conditii fiscale atractive pentru investitiile in agricultura si turism mai mari de 50 milioane de euro. Exemplele stralucite ale Loganului si produselor Nokia ne arata ce inseamna investitiile straine, care aduc bani, tehnologie, management perfomant si piete de desfacere.  In loc sa gandeasca masuri strategice, de atragere a investitiilor, fie si prin impozitare zero, guvernul Boc s-a multumit sa gestioneze o situatie nenorocita, de pe o saptamana pe alta, fara sa adopte masuri eficiente pe termen lung.  Investitiile ar fi adus locuri de munca si salarii bune romanilor, chiar daca nu taxe si impozite la buget. Decat de loc, tot avem un castig in zona locurilor de munca create in companii private.

 • 5. Privatizarea activelor inca in patrimoniul statului.  Exista inca domenii mari, educatia si sanatatea sunt doua exemple, care inghit sume uriase fara  sa intoarca societatii serviciile de calitate pe care aceasta le asteapta de la ele si pe care le plateste prin taxe si impozite. Si aceasta pentru ca sunt inca de stat. 

 • Si tot ce este de stat nu este controlat, nu exista nici in prezent standarde de calitate, de functionare, de performanta, care sa conditioneze eliberarea fondurilor salariale.  Si chiar daca ar fi, tot ar putea fi pacalite de salariati care stiu ca este mai comoda situatia in care “nimeni nu da socoteala de nimic”. Este suficient sa amintim modul pervers in care sunt fraudate examenele de absolvire din invatamant, sau acordarea concediilor medicale, a pensiilor de invaliditate, etc. De aceea, este preferabila privatizarea unei parti importante a acestor domenii, eventual concesionarea, cu scaderea corespunzatoare a impozitelor platite de cetateni. Adica sa existe o relatie directa intre beneficiarii si furnizorii serviciilor de educatie, formare si sanatate, pentru ca statul, veriga intermediara, a demonstrat ca nu e capabil sa gestioneze aceste servicii in folosul cetatenilor. Doar in folosul clientelelor de partid. In aceasta logica, privatizarea sau concesionarea spitalelor, a universitatilor de stat, a unei parti din invatamantul preuniversitar ar fi benefica, punand in contract direct beneficiari si furnizori. 

 • Ar fi trebuit scoase la privatizare si activele economice ale statului. Mai ales acelea care nu produc nimic, doar inghit resursele bugetare. Dar si celelalte, macar pentru a nu mai constitui refugii pentru clientele politice.

 • 6. Suprematia clientelei politice si fraudarea bugetului de stat de catre aceasta n-au fost stopate de PD-L si de guvernarea Boc. O spune presedintele Basescu, intr-o declaratie publica: “Statul roman, de-a lungul timpului, in paralel cu dezvoltarea democratiei, s-a transformat intr-un stat clientelar cu sprijinul tuturor partidelor”. O mai demonstreaza anchetele DNA, care de la celebrul caz al Monicai Iacob Ridzi, la primarul Solomon de la Craiova sau Gutai de la Ramnicu Valcea, valideaza spusele dlui Basescu. Adevarul este ca aceasta caracatita a clientelei politice, care isi asteapta prada pentru care a luptat in campania electorala n-are leac, se pare. Grav este ca guvernul Boc a adus „caracatita” la putere in deconcentrate prin OUG, desfiintata apoi de Curtea Constitutionala. Dupa care a fost obligat sa plateasca 2-3 salarii pentru aceiasi functie.

 • 7. Modul defectuos de comunicare. Atunci cand fiecare ministru vorbeste ziua ce viseaza noaptea, fara sa existe unitate de vederi la nivelul guvernului, se induc asteptari sau temeri gratuite in societate, in special in mediul de afaceri. In afara cunoscutelor „cartonase galbene”, nimeni n-a vazut pana in prezent cartonasul rosu. Dl Boc a si explicat ca este tolerant, se bazeaza mai mult pe echipa decat pe sanctiuni. O fi asa, dar nu cand ai in mana soarta a 22 de milioane de romani. Atunci nu mai poti fi subiectiv.

 • 8. Relatiile internationale. Dl Boc aproape n-a facut vizite in strainatate, nici macar la Bruxelless. In conditiile in care de exporturi si atragerea de investitori strategici depindem aproape in totalitate. Relatiile personale cu lideri de marca din Uniunea Europeana si alte tari extracomunitare au adus altor tari insemnate avantaje. De asemeni, relatiile cu tarile din spatiul ex-sovietic sunt in mare parte neglijate.

 • 9. Evaluarile gresite ale situatiei economice. Asigurarile repetate ca sunt bani de pensii si salarii, pentru ca apoi sa se anunte masive reduceri creeaza senzatie de neseriozitate si necredibilitate. Nu te poti astepta la solidaritate si incredere din partea cetatenilor cand iti schimbi declaratiile si masurile de la o luna la alta, iar Curtea Constitutionala iti respinge principalele decizii, respingeri doar partial explicabile prin parti-pri-urile politice practicate la CCR.

Si totusi, ce a facut guvernul Boc, comparativ cu alte guverne?

A inceput sa spuna adevarul economic. Care chiar daca este dureros, pune bazele restructurarii aparatului bugetar. Sub povara caruia toata economia tarii se cocoseaza.  

Incearca sa repare dezechilibrele structurale lasate de altii. Cu mare greutate, cine s-ar bucura cand i se ia inapoi ce i s-a dat. Dar altfel murim cu totii cu bugetarii de gat.

Mai presus  de orice, este raul cel mai mic. In conditiile in care opozitia pare anesteziata, nu produce altceva decat circ si scandal, pana la o noua oferta de guvernare doar Guvernul Boc pare decis sa indrepte lucrurile pe un fagas normal. Foarte lent, dar directia pare corecta.

Cat despre relansarea economica, aceasta e un miraj, o fata morgana, pentru ca economiile capitaliste cu piete globalizate nu asculta de guverne ci de propriile legi de evolutie. In afara de fiscalitate si investitii in infrastructura, daca ar avea bani si mai putine guri bugetare de hranit, un guvern nu are ce face. 

In concluzie, in lipsa unei oferte serioase a opozitiei, care sa demonstreze ca stie ce trebuie facut pentru a scoate tara la liman, guvernul Boc ramane, totusi, varianta cea mai putin rea in momentul de fata.

PS: Cele de mai sus trebuie luate sub rezerva faptului ca autorul este doar un observator  al fenomenului economic si social, nu un specialist in dezvoltare durabila sau macroeconomie.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4652 vizualizari

 • +16 (18 voturi)    
  Felicitari Domnule Profesor ! (Duminică, 15 august 2010, 18:48)

  oma [anonim]

  O radiografie completa

  Poate macar acum in ceasul al 12-lea o sa auzim si de la opozite - dar si de la PDL - solutii mai concrete, pt. ca daca e sa piarda electoral, macar PDL sa fie laudat pentru ceva memorabil, nu doar pentru "taieri"

  Altfel, va dati seama ce pericol exista ...?
  PSD si PNL vor veni la putere dar nu vor indrazni niciodata sa ia masuri radicale - dar CORECTE - cum a luat PDL, de frica sa nu piarda puterea.
  Iar pentru asta vor lua cele mai iresponsabile masuri , ca in 2007, agatzandu-se la nesfarsit de o epava, cat timp vor avea de castigat din ruina ce-o lasa urmatorului guvern
  • -7 (13 voturi)    
   pfff... obsesia PDL (Duminică, 15 august 2010, 20:26)

   cosminrs [utilizator] i-a raspuns lui oma

   Partea tampita e ca nu a luat deloc masuri corecte. Taierea salariilor nu e o masura corecta. Reducerea aparatului de stat ar fi fost o masura corecta. Dar cum sa faca asa cand trebuiau sa ii puna pe a lor in functii.
   Chiar nu intelegeti ca nici un politician nu zice ceva care sa fie pentru tara? Lasati'ma cu PDL care ia masuri corecte. Nu au inventat un minister nou pentru Udrea?
   SI parca tin minte ca in 2008 doar idiotul de Tariceanu zicea ca nu se pot mari salariile profesorilor cu 50%, restul cu Basescu in frunte urlau ca minte. Chiar e asa de greu sa isi dea seama ca ttoti mint? Si daca e atat de simplu sa iti dai seama de asta.. atunci voi astia care sustineti PDL asa de tare sunteti cu totii membrii si platiti sa urlati?
   • +10 (14 voturi)    
    Masuri CORECTE (Duminică, 15 august 2010, 22:09)

    Criza Pensiilor PSD-iste [anonim] i-a raspuns lui cosminrs

    Spune-le celor de la UE ca reducerea salariilor si pensiilor nu sunt masuri CORECTE

    De fapt, chiar daca iesim din criza economica tot nu iesim din Criza Pensiilor PSD-iste, pentru care vor plati copiii copiilor nostri pana in 2060

    De fapt europenilor o sa le spuna ce si cum e cu pensiile chiar PSD, ca ei o sa mearga in genunchi sa cercasca salarii si pensii tocmai de la europeni - care iau si ei exact aceleasi masuri CORECTE
    • -2 (10 voturi)    
     cu cianura a-ti incercat? (Duminică, 15 august 2010, 22:38)

     goguta [anonim] i-a raspuns lui Criza Pensiilor PSD-iste

     pensiile PSD-iste? nu cred ca au iesit pensionarii sa-l voteze pe Geoana . Tot pe basescu l-au votat fiindca le-a dat pensia minim garantata. Si acum tipic lui , "V-am folosit , nu va mai cunosc" hai sa impozitam pensiile nesimtite "minime"
     . Halal sa-ti fie!!!
     • +3 (7 voturi)    
      PSD a incercat cu cianura in 2004 (Duminică, 15 august 2010, 22:59)

      Criza Pensiilor PSD-iste [anonim] i-a raspuns lui goguta

      cand pesiile erau "reduse" cu -300% fata de azi, dar pensionarii erau fericiti cu atat si nu zicea nimeni ca e genocid :)

      pensionarii zic de fapt ce le canta PSD la televizor, indiferent cat de bine o duc

      toate statisticile elecorale
      arata ca structura electoratului PSD e formata din pensionari si bugetari, indiferent de anul alegerilor
      • -1 (1 vot)    
       tu ai citit articolul sau doar postezi? (Luni, 16 august 2010, 12:26)

       adrian [anonim] i-a raspuns lui Criza Pensiilor PSD-iste

       nu ai citit cate pensii a dat pdl tau? nu ai vazut niciun lucru rau in masurile alea? defapt toate cele 9 masuri sunt bune dar nu te obosesti tu ca contrazici omul cu argumente. este peste demnitatea ta. tu arunci cu noroi in continuare.
       • +1 (1 vot)    
        Si tu ai pb. cu logica ... ? :) (Luni, 16 august 2010, 12:59)

        Criza Pensiilor PSD-iste [anonim] i-a raspuns lui adrian

        Nu am scris eu ca sunt de acord cu articolul care critica tocmai acordarea de catre PDL a venitului minim - care nu e pensie ca n-a contribuit nimeni la tara pt. pensie, ci e pur si simplu un ajutor social, adica bani ne-munciti

        Dar in Criza Pensiilor venitul minim nu are greutatea decisiva; bugetul de pensii era in colaps inainte de acordarea venitului minim

        Daca nu ma crezi pe mine, esti liber sa-i crezi pe altii.
        Banca Mondiala (specializata in pensii) FMI sau Comisia Europeana, care au atras atentia inca din 2007 guvernului PSD-PNL sa nu ia acele masuri de dublare a pensiilor ca sa nu ajunga in EXACT situatia de astazi

        ♦ 9 Iulie 2007, Banca Mondiala: Sistemul de pensii, vulnerabil din cauza presiunilor politice

        Sistemul de pensii este vulnerabil in fata riscurilor provocate de deciziile de moment luate de politicieni pentru a-si proteja interesele si, din aceasta cauza, ar putea ajunge la esec total, se arata in studiul "Programul de dezvoltare umana al Romaniei”.
        9am.ro

        http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2007-07-09/banca-mondiala-sistemul-de-pensii-vulnerabil-din-cauza-presiunilor-politice.html

        ♦ 10 Octombrie 2007, FMI: Dublarea pensiilor si majorarile salariale - masuri care nu au la baza politici bine elaborate

        Albert Jaeger, seful misiunii FMI pentru Romania si Bulgaria
        de Adrian Vasilache
        HotNews.ro
        http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1017930-fmi-dublarea-pensiilor-majorarile-salariale-masuri-care-nu-baza-politici-bine-elaborate.htm
     • +4 (6 voturi)    
      cianura este pentru anafabeti (Luni, 16 august 2010, 0:07)

      Viorica Alexandru [utilizator] i-a raspuns lui goguta

      ca dvs.
      Daca ATI incercat sa dati un titlu interesant nu ATI reusit.
      • -1 (1 vot)    
       cianura? (Luni, 16 august 2010, 16:16)

       Anton [anonim] i-a raspuns lui Viorica Alexandru

       S-ar putea ca domnul Vlaston sa nu fie de acord: si dansul are mari probleme cu gramatica, marturie stand nu numai o parte din articole dar si multe din raspunsurile dansului.
       Verificati daca nu credeti.
       Asa se intampla cand dam sfaturi altora cum sa manance dar vorbim cu gura plina.
    • 0 (6 voturi)    
     capra si varza? (Luni, 16 august 2010, 1:48)

     cosminrs [utilizator] i-a raspuns lui Criza Pensiilor PSD-iste

     Ce are UE cu pensiile?
     Stai linistit ca nu incerc sa te invat ceva.. le stii deja pe toate. Dar le stii intr'un mod special, in care logica si'a pierdut sensul.
     Dar as vrea sa vad unde se mai iau masurile astea corecte totusi.
     Si sa imi spui si mie.. de ce mi'am inchis o firma si cu cealalta abia rezist.. Foarte bune masuri de sustinere a economiei.
     • +1 (3 voturi)    
      "Ce-are UE cu pensiile" (Luni, 16 august 2010, 10:37)

      Criza Pensiilor PSD-iste [anonim] i-a raspuns lui cosminrs

      eu nu ma iau de logica ta, pentru ca PSD si-n general, politica PSD, nu are nicio logica
      economia insa - da

      Masuri de austeritate in UE

      ♦ 12 August 2010, Ziare.com : Pensiile ar putea fi reduse cu 25% in Marea Britanie

      http://www.ziare.com/international/stiri-externe/pensiile-ar-putea-fi-reduse-cu-25-la-suta-in-marea-britanie-1034925


      ♦ 9 Iunie 2010, Hotnews: Planurile de austeritate ale tarilor europene. Vezi cat si de unde au preferat Guvernele sa taie din cheltuieli

      http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7394891-planurile-austeritate-ale-tarilor-europene-vezi-cat-unde-preferat-guvernele-taie-din-cheltuieli.htm


      ♦ 12 August 2010, Ziare.com: Europa, ingropata in datorii - toate proiectele mari sunt blocate
      http://www.ziare.com/afaceri/investitii/europa-ingropata-in-datorii-toate-proiectele-mari-sunt-blocate-1034967

      ♦ 13 August 2010, RTv: Consiliul Europei a tăiat 3,6 miliarde de euro din buget

      http://www.realitatea.net/consiliul-europei-a-taiat-3-6-miliarde-de-euro-din-bugetul-propus-de-c-e_729943.html


      ♦ 13 August 2010, Gandul: Mai puţini bani pentru săracii UE. Guvernele Uniunii vor să impună Comisiei Europene un buget de austeritate

      http://www.gandul.info/international/mai-putini-bani-pentru-saracii-ue-guvernele-uniunii-vor-sa-impuna-comisiei-europene-un-buget-de-austeritate-6883708
     • +3 (3 voturi)    
      Esti varza (Luni, 16 august 2010, 10:57)

      bogdan [anonim] i-a raspuns lui cosminrs

      1. Masurile astea de austeritate nu s-au mai aplicat si pe la altii din motivul ca altii nu au marit pensiile si salariile bugetarilor cu 80-90% in 2 ani. De aiai! Da' noi romanii nu ne-am gindit niciodata de unde se maresc pensiile si salariile. Doar ne dam acum cu capul de pereti precum tiganii prinsi cu ocaua mica si ne cainam ca nu putem trai cu mai putin
      2. Firmele tale o duc rau pentru ca sunt prost manageriate. Am 3-4 amici care au firme in servicii si comert si toate o duc bine. Au crapat firmele cu management prost!!!
      • -1 (1 vot)    
       amicii cu firme prospere sunt colegi de partid? (Marţi, 17 august 2010, 0:37)

       Dan [anonim] i-a raspuns lui bogdan

       amicii cu firme prospere sunt colegi de partid cu tine? tot de la pedele? pai nu ma mira. invers ar fi fost ciudat... :)
  • +3 (3 voturi)    
   radiografie (Luni, 16 august 2010, 10:20)

   ioan [anonim] i-a raspuns lui oma

   Radiorafia putea fi si mai completa daca la erori se mai adaugau:
   - invrajbirea diferitelor categorii sociale prin discursuri demagogice, privind drepturile salariale si de pensii.
   - marginalizarea unor institutii ale statului cu rol major in securitatea nationala, justitie, diplomatie, politie, armata, atitudine ce creaza deficiente majore in functionarea. acestora si securitatea statului.
   - politizarea fortata a institutiilor publice la conducerea carora au fost adusi pe criterii politice oameni nu intotdeuna competenti. Acestia sunt o frana in reformarea statului.
   - legea salarizarii unice a produs o si mai mare inechitate sociala (soferul si femeia de serviciu din anumite institutii publice castiga cat un clonel din sistemul national de aparare.)
   - calitatea slaba a actelor normative promovate, foarte multe contravin Constitutiei si necesita modificari, creind instabilitae legislativa.
   - lipsa unui program major si eficient de combatere a evaziunii fiscale care se vede la tot pasul dar pe care autoritatile se fac ca nu o vad.
   - lipsa investitiilor in domenii care sa poata produce crearea de noi locuri de munca.
   - semne de inrebare majore privind cheltuirea banilor publici, confirmate de costuri impatrite a investitiilor publice, care nu se ridica la nivelul calitativ stabilit de proiecte.
   - lipsa de transparenta a fondurilor cheltuite in campania electorala de toate partidele politice, situatie care a dezichilibrat bugetul tarii.
   - lipsa de preocupare si creare a mecanismelor economic pentru pastrarea CREIERELOR in tara. Emigrarea medicilor, inginerilor a majoritatii tinerilor care nu isi gasesc loc in aceasta tara, va crea efecte sociale negative majore pentru viitor.
   - In final stimate domn nimeni nu este de ne inlocuit cand vorbim de oameni si insttutii, dovada este ca cimitirele sunt pline de oameni de ne inlocuit.
   Ar mai fi multe!
  • +2 (2 voturi)    
   de ce nu se aplica referendumul din 2009 ? (Luni, 16 august 2010, 10:31)

   toma [anonim] i-a raspuns lui oma

   nimeni nu mai zice nimic !? a iesit cu peste 80% reducerea nr.de parlamentari la 300 si o singura camera !!!
   toata lumea tace !
   psd,pnl+psd au uitat de referendum ???
   • -1 (1 vot)    
    tu chiar ai crezut-o p-aia cu referendumul? aoleu (Luni, 16 august 2010, 12:31)

    adrian [anonim] i-a raspuns lui toma

    pai tu nici acum n-ai inteles ca referendumul nu a avut niciun sens?
    ca nici psd, nici pnl si nici pdl nu au niciun interes (in afara de cel electoral) sa reduca numarul parlamentarilor?
    pai daca unii din ei aveau de gand atunci ar fi propus tema de discutie in parlament, ar fi propus modificarea constitutiei, ar fi votat modificarea, s-ar fi vazut cine este pentru si cine este contra. si abia dupa votare, daca indeplinea numarul de voturi se facea referendumul.
    asa ...
  • +1 (1 vot)    
   mai dati-ii o lumanare.... (Luni, 16 august 2010, 13:16)

   Diogene..... [anonim] i-a raspuns lui oma

   cum d.lor., nici dupa 20 de ani de jaf 'armat'.., nu aveti curajul de a cere socoata la vinovati..?

   "Fie-va tarana usoara !"
  • +1 (1 vot)    
   ultima solutie... (Luni, 16 august 2010, 13:51)

   Tepes [anonim] i-a raspuns lui oma

   ... inc-o Revolutie, dar de data asta una pe bune... fara "al'de" ilici "ultimul pe lista", si fara "al'de" base "anti-comunistul" ... Iar deznodamantul: "ori murim noi, ori mor ei..." Romania chiar are nevoie de tepe, dar nu sa le luam noi (ca noi am tot luat) ci sa-si mai ia si ei (politicieni, judecatori, procurori, etc.)
 • +9 (11 voturi)    
  Evaziunea fiscala (Duminică, 15 august 2010, 19:13)

  Alex [anonim]

  Azi am venit din concediu si am verificat "noul salar": e mai mic cu 25%. Am iesit la cumparaturi si am vazut 3 vanzatori ambulanti de legume fructe, care au pt orice eventualitate postat pe o lada goala, aparatul de marcat (cred ca asa se numeste aparatul care ar trebui sa tipareasca bonul de casa), dar nu-l folosesc. Am cerut bonul si s-au uitat urat la mine toti din jur. Am intrat apoi la un magazin de branzeturi, ce are in vitrina precizarea "pret de producator; branzeturi de Sibiu". Am cumparat si am cerut bon. A trebuit sa astept sa introduca rola de hartie, pt ca nu cred ca a mai folosit vreodata aparatul. Si lista celor care procedeaza la fel poate continua: dentistul care dupa fiecare sedinta ma anunta ca lucrarea a costat atat si-mi spune echivalentul in euro, dar nu are afisat pretul fiecarei lucrari; coafeza care nu cred ca are nici macar bonier, etc

  Eu bugetarul contribui la fondul de pensii si la fondul pt gradinita si scoala pe care o urmeaza acesti evazionisti. UNDE ESTE GARDA FINANCIARA sau organul care sa le dea amenzi usturatoare sau sa le inchida businessul? S-ar aduna cu mult mai multi bani la buget decat din cei 25% cat mi se iau mie...
  • 0 (8 voturi)    
   Daca ar starpi (Duminică, 15 august 2010, 19:31)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Alex

   Evaziunea fiscala si ar incasa toate darile, exista siguranta ca statul face ce trebuie cu acesti bani? Ca nu se duc in mita electorala? In pomeni si afaceri cu dedicatie clientela de partid?

   Aici am ajuns, sa ne intrebam daca e buna sau nu starpirea evaziunii. Si nu din cauza noastra, a contribuabililor.
   • 0 (0 voturi)    
    Probabil ... (Luni, 16 august 2010, 11:17)

    Gigi [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    ... ca la fel de corecta intrebare este daca nu cumva este bine ca o mare parte din buget se duce in pensii si salarii? Oricum fiind mici acestea se transforma in cerere pe piata. Daca mergea la "investitii" oare cate sali de sport sau "case pentru specialisti" faceau clientii bugetului de stat?

    Oricum ... felicitari pentru articol. Chiar daca nu sunt de acord cu concluzia. :)

    Un lucru e cert ... personal am timp pana in 2012 sa ma gandesc (de fapt toti romanii au timp sa gandeasca insa ma indoiesc ca isi vor "pierde timpul" cu asa cev). S-ar putea sa nu mai votez nici un partid pana nu vad programe concrete de guvernare, strategii publice pe termen lung cu proiectia imediata pe urmatorii 4 ani de mandat, obiective concrete generale si sectoriale si metodologia de indeplinire a acestora. Slava Domnului ... sunt multe de facut in tara asta. Si as prefera sa nu mai vad obiective de tipul "reforma statului" care suna bine in urechea oricui dar sunt atat de vagi si inconsistente incat sunt din start sortite esecului.

    PS Oare ce schimbare a survenit in 3 zile? ... Vineri considerati ca rolul statului in economie este aproape de zero iar azi citesc cu surprindere de exemplu punctul 3.
    • 0 (0 voturi)    
     "e bine ca bugetul se duce in salarii si pensii" (Luni, 16 august 2010, 13:46)

     logica, adevarul si economia nu fac poliica... :) [anonim] i-a raspuns lui Gigi

     Eu nu te contrazic, dar la intrebarea asta se raspunde foarte simplu - dar intr-un singur fel: cu cifrele pe masa.
     Ori, criticile pana acum au fost ca de ce guvernul nu a redus in 2009 salariile si pensiile (desi in 2009 le-a inghetat, dar nu le-a redus), ceea ce in discursul economic al PSD creaza o adevarata schizofrenie:

     Caci, daca nu le-a redus, si totusi masura asta nu a generat consum si crestere ec. inseamna ca masura de stimulare a consumului are o limita naturala, deci PSD nu poate sa ceara in acelasi timp doua lucruri care se exclud: si consumarea bugetului pe salarii si pensii si crestere economica


     Iar lectia asta au invat-o dejat Germania si tarile dezvoltate din UE care odata cu criza din grecia au inceput sa-si reduca toate salariile si pensiile.


     logica, adevarul si economia nu fac poliica... :)
     • 0 (0 voturi)    
      Intrebare... (Luni, 16 august 2010, 17:46)

      Gigi [anonim] i-a raspuns lui logica, adevarul si economia nu fac poliica... :)

      ... de bun simt ... daca se reduceau pensiile si salariile din 2009 si transa aia de la FMI care a mers la asa ceva ajungea sa zicem la Berceanu ... chiar crezi ca era in stare sa mearga inainte cu santierele pentru autostrazi? Nu au fost in stare cu PPP-ul cu Vinci-Aktor pentru Comarnic - Brasov (anuntat cu surle si trambitze de propaganda si nici macar semnat) care presupunea un efort financiar al statului minim...de ce crezi ca ar fi fost in stare daca aveau buget mai mare? Nu sunt fan Vantu insa enigmaticul sau "intariti-va statu!" capata noi semnificatii pe zi ce trece ... de la evaziune fiscala, contrabanda si munca la negru pana la impotenta statului de a face ceva (orice) pare a fi un sfat din ce in ce mai actual.

      PS Pensiile au crescut in 2009 cu 2% si au fost introduse pensiile minime (deci nu prea putem vorbi despre "inghetare"). Si cheltuielile cu personalul din domeniul public au crescut in 2009 fata de 2008 ... in mod surprinzator in plina criza.
     • 0 (0 voturi)    
      Cresterea consumului (Marţi, 17 august 2010, 12:23)

      Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui logica, adevarul si economia nu fac poliica... :)

      daca nu avem o productie de bunuri si servicii vandabile, autohtona, capabila s-o concureze pe aceea din alte tari, banii se duc in importuri si dezechilibreaza balanta de plati. Tot la dezechilibre structurale ajungem.
  • +4 (6 voturi)    
   cam asa se fac banii in .ro (Duminică, 15 august 2010, 19:42)

   J [anonim] i-a raspuns lui Alex

   In primul rand, de e asa bine sa fii evazionist, de ce esti tu angajat la stat? Hai la initiativa privata prietene, fa bani multi.

   Al doilea rand, asa se fac bani in Romania. Nimeni nu vrea sa se ridice financiar in zeci de ani. O afacere de obicei ocupa mult timp, munca si statul nu te ajuta cu mai nimic. Facilitati reduse, plati intarziate si controale peste controale. E clar ca trebuie sa dai din coate. Jonglezi intre a da spaga si a plati unele amenzi si/sau intra in legalitate in zonele esentiale.

   Da,bonul fiscal ar trebui sa fie o regula de bun simt. Ar jumuli bine de tot din evazionisti.
   Dar mentalitatea romanului e departe de asa ceva. Omul de rand prefera banii la negru, nu vrea sa plateasca impozite,etc. Statul ar trebui sa introduca o masura prin care sa oblige cetateanul sa-si dovedeasca toate veniturile/cheltuielile/depozitele bancare in acte. Totul transparent. Dar e statul roman, la randul lui, transparent?!?

   Se merita unii pe altii.
   • -4 (8 voturi)    
    E nevoie si de bugetari (Duminică, 15 august 2010, 22:48)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui J

    Daca nu ar fi categoria mea profesionala, nu ai sti sa-ti socotesti banii (facuti cinstit sau din evaziune), nu ai putea sa-ti ordonezi activitatile, etc. Ai fi un pierde vara... dar asa, datorita unora ca mine ai ajuns sa intri in clasa celor cu initiativa privata si inca unul care gandeste sanatos, daca e sa ma iau dupa comentariul relativ la bonul fiscal :)
    • +7 (7 voturi)    
     da (Duminică, 15 august 2010, 23:53)

     J [anonim] i-a raspuns lui Alex

     Este nevoie de bugetari,da, dar de bugetari care realizeaza ca-si mananca painea din banii veniti din activitatea privata si care intorc favorul spre societatea civila,nu o sfideaza si o slujesc in sila.

     Nu ar sti sa-si ordoneze activitatea si banii?? Ce vorbesti prietene, compari eficienta si productivitate unei initiative private cu cea a statului, mai ales roman?!?

     Sa fii sigur ca oamenii cu idei si activitate productiva,profesionala, merg mai departe si fara bugetari, invers nu.

     Bugetarul ar trebui sa lucreze pentru societatea civila in general, daca nu poate sa ajute mediul privat sa mearga mai departe. Dar nici asta nu face. Incompetenta e virtute,cumetria,combinatiile si coruptia sunt elemente de baza preponderente in TOATE domeniile statului, nemaivorbind de politica.

     Cand o sa vad TOATE bugetele,proiectele,rezultatele publice,transparente, cu efecte vizibile care sa merite respectul societatii civile, atunci isi vor merita existenta bugetarii.

     Pana atunci insa, sunt doar o patura capusa a societatii romanesti.
  • +2 (2 voturi)    
   Producatorul agricol (Duminică, 15 august 2010, 21:14)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui Alex

   vede in statul roman un obstacol si nu un ajutor. E firesc ca, la randul lui, sa-i raspunda cu aceiasi moneda mai ales ca si multi dintre cumparatori se afla de aceiasi baricada cu el in relatia cu statul.
 • +3 (5 voturi)    
  Prima eroare (Duminică, 15 august 2010, 19:28)

  Grig [anonim]

  Domnule Vlaston, cand va expuneti propriile dvs. idei, in domeniile la care va pricepeti, sunteti admirabil si va citesc cu placere. Cand insa preluati pe nerumegate ideile "analistilor" de partid, ma dezamagiti. Ideea asta cu pensiile de CAP am mai auzit in mediile PDL.

  Pot fi de acord cu ideea conform careia pensiile minime garantate cocoseaza sistemul de pensii, mai ales dupa decizia Guvernului Tariceanu de a creste masiv pensiile pe un varf de crestere economica nesustenabila, insa ma uimeste comentariul "atasat" in care spuneti ca "munca la CAP era insotita, se stie si de furturi masive, ca totul era al intregului popor".

  Deci, concluzia dvs. ar fi ca, in conditiile in care la CAP se stie ca era insotita de furturi, oamenii aceia n-ar fi meritat un sprijin la batranete, atunci cand nu mai au niciun fel de resurse? Spuneti dvs. ca lucratorii din CAP nu "contribuiau" la sistemul de pensii? Dar la ce contribuiau oare?

  Precis va aminititi, insa probabil amintirea asta e ocultata de necazuri mai recente de familie (politica). Va amintiti cu siguranta ca mancarea era foarte ieftina pana in '89, dar nimeni nu se intreba cum e posibil. Probabil pentru ca ziua de munca din agricultura era de cel putin 10 (zece) ori mai ieftina decat cea din industria socialista. Tineti minte cum mergeau copiii de la sat toamna la scoala doar cu adeverinta ca parintii au dat un porc la IRIC (parca) si cu adeverinta ca elevul a "efectuat" intre 20 si 30 de zile de practica la CAP? Cat era ziua aia de munca? 7 lei. Stiti cum se facea inchisoare pentru un sac de porumb? In mod sigur va amintiti...

  Va amintiti ca, intre 1982 si 1989, Romania a platit 12 miliarde de dolari, datoriile facute de megalomanul Ceausescu pentru a ridica o industrie din mai nimic? Si care a fost resursa principala din care datoriile acestea au fost platite? Din mareata industrie in care se plateau contributii la pensii? Sau din mancare exportata - cred eu - la preturi de dumping?

  Deci?
  • +1 (7 voturi)    
   Poate meritau (Duminică, 15 august 2010, 21:43)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Grig

   Dar de unde bani? In felul asta ne ingropam cu totii, nu numai fostii CAP-isti. Care oricum au in curte si gradina mancarea asigurata. Ceilalti n-o au!

   In plus, cei 2 milioane de oameni buni de munca in rural beneficiaza de venitul minim garantat, alta tampenie, asa ca nu mai muncesc decat in gradina lor. De tigari si bautura le da statul.
   • +1 (5 voturi)    
    "Meritele" se acorda numai dupa ce INTREAGA (Duminică, 15 august 2010, 23:04)

    Criza Pensiilor PSD-iste [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    ...societate functioneaza sanatos

    Nu poti sa dai compensatii taranilor pentru c-au muncit la CAP in comunism - sau sa maresti pensiile fara sa ai de unde sa le platesti, cum a facut PSD in 2007 - cand tu nu ai autostrazi de 20 de ani, intr-o tara nod de trafic este-vest cum este Romania
  • 0 (0 voturi)    
   Cifrele ... (Luni, 16 august 2010, 11:22)

   Gigi [anonim] i-a raspuns lui Grig

   ... vorbesc de la sine. 20 de ani ai "democratiei" si 40 mld euro datorie publica fara nimic concret (autostrazi, hidrocentrale, aeroporturi etc) in timp ce "tiranul" a facut o industrie (stiu, nu foarte competitiva) cu un sfert din suma asta ... trist dar adevarat.
   • +1 (1 vot)    
    70% din datoria publica e facuta pe CRESTERE ECON (Luni, 16 august 2010, 12:43)

    Gratitude leads to well being [anonim] i-a raspuns lui Gigi

    Trebuie ramarcat un lucru interesant: 70% din datoria publica e facuta pe CRESTERE ECONOMICA, iar cresterea ec. a durat cu totul 10 ani, din care PSD si PNL au gestionat 7 ani (separat sau impreuna, cu prim ministru) - PDL a gestionat doar 3 ani, fara prim ministru

    La sfarsitul perioadei de crestere economica datoria publica lasata de PSD si PNL era de 27 DE MILIARDE DE EURO, adica 70% din datoria de azi - pe criza economica – e facuta pe crstere, nu apartine guvernarii pe criza.
    Doar in ultimul an de crestere, 2008 - pe cea mai mare crestere economica inregistrata in istorie - PSDPNL au facut o datorie de 6,5 MILIARDE DE EURO imputabila direct    »»» DATORIA PUBLICA lasata de PSD-PNL in 2008, noului guvern, INAINTE DE CRIZA:


    ♦ 27,3 MILIARDE de euro = de 2x cat imprumutul FMI

    Adica: 67% din datoria publica e facuta de guvernul PSD-PNL si cel mai grav, nu pe criza - ci pe crestere economica.
    Nu exista constructii sau autostrazi care sa fi justificat aceasta datorie pe crestere economica.
    • 0 (0 voturi)    
     Poti sa incerci... (Luni, 16 august 2010, 18:14)

     Gigi [anonim] i-a raspuns lui Gratitude leads to well being

     ... pana maine sa arunci "problema" in spatele PNL sau PSD. E normal ... doar pentru asta esti platit. Eu insa nu pot ignora cati ani a detinut (10 din 20) PD-ul Ministerul Transporturilor prin Basescu (5), Berceanu(3), Dobre (1.5) si Boagiu (0.5) si cate autostrazi avem in tara ... restul e cancan!
     • 0 (0 voturi)    
      Stati putin (Marţi, 17 august 2010, 7:54)

      Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Gigi

      Faptul ca au detinut Min. Transporturilor era suficient sa faca autostrazi? Cu ce bani? Adusi de acasa?

      Politica statului social, are a dat la toti ca sa inchida ochii la furturile conducatorilor. Asta e cauza principala. In loc sa construim infrastructura si o economie bazata pe productie de bunuri si servicii vandabile, de genul Loganului. Cine promoveaza politica statului social? Aici trebuie cautat vinovatul principal
   • 0 (0 voturi)    
    Daca (Marţi, 17 august 2010, 7:55)

    Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Gigi

    Ne-am lasat mituiti ca sa inchidem ochii la furturi...
  • 0 (0 voturi)    
   Cum (Marţi, 17 august 2010, 7:56)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Grig

   Se aplica aici principiul contributivitatii? Am facut scandal la pensiile speciale care nu aveau la baza acest principiu. Aici nu se aplica?
  • 0 (0 voturi)    
   Deci (Marţi, 17 august 2010, 12:26)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Grig

   Nu inteleg ce vreti sa sustineti. Ca era mai bine pe timpul ala? Ca reuseam sa producem mancarea, pe care acum nu mai reusim? Asa o fi, in privinta mancarii. Dar pe celelalte nu le mai puneti la socoteala?
 • -5 (5 voturi)    
  inapti (Duminică, 15 august 2010, 19:45)

  Badea Ionut [anonim]

  Ce ziceti voi ma ce a facut guvernul boc?
  din cine e compus guvernul boc?
  nu sunteti sanatosi. o tara de prosti, plina de prosti
  si recunoasteti in gura mare ca sunteti prosti, dar nu-i nimic mergem inainte , ca inainte era mai bine
 • 0 (0 voturi)    
  Fondul de salarii (Duminică, 15 august 2010, 20:09)

  mis [utilizator]

  Cred ca fondul de salarii la bugetari a crescut si datorita faptului ca institutii care aveau finantare extrabugetara au trecut cu arme si bagaje la buget.
  Li se iau fondurile obtinute (oarecum corect) dar statul plateste salariile, deci poate ca si de aici a crescut numarul bugatarilor.
  In rest, cred ca nu este normal sa tot discutam de scaderi de venituri in situatia in care pensia minim garantata a unor persoane care nu au muncit o zi in viata lor este cu putin mai mica decat unele salarii (pentru care oamenii se duc la serviciu cel putin 8 ore pe zi)!!
 • -4 (4 voturi)    
  Esti incredibil (Duminică, 15 august 2010, 20:30)

  Rica [anonim]

  Pentru tine
  Tu acum zici ca scrii despre erorile domnului BOC. Domnule "gazetar" dumneata scrii elogiile domnului BOC ... parol.
  Pentru oameni
  Stimabililor nu va mai imbatati cu apa gazetara. Tot ce platiti voi ca impozite se vor regasi tot in averile "LOR" (caci despre ei tre scris cu litera mare). N-ai sa vezi infrastructura sau alceva.
  Oamenii astia Parnai Nasoi si Lunatici au spus "adevarul economic" domnilor, adevarul economic al LOR, si criza noastra.
  Ei incep sa repare "dezechilibrele structurale lasate de altii", dezechilibre in care eu plateam mai putin pe alimente, mai putine taxe, in care traiam mai bineee.
  Si parol ca sunt "raul cel mai mic". Aici absolut adevarat ei sunt RAUL si sunt din ce in ce mai mici. Asa sa ne ajute bunul dumnezeu (caci despre el tre scris acum cu litere mici)
 • -2 (8 voturi)    
  Domnule Profesor, habar n-aveti... (Duminică, 15 august 2010, 20:36)

  Catalin [anonim]

  ...Din simplul motiv ca sunteti necalificat in domeniul numit economie. Matematica nu e economie. Ma surprinde chiar ca un matematician care ar trebui sa gandeasca logic, s-a lasat pacalit de niste lozinci stupide. Sper ca sunteti platit pentru sustinerea lui Basescu si a PDL sau macar doriti sa va razbunati pe ce v-a facut PSD in trecut, pentru ca altfel chiar ati fi de rasul curcilor. Eu intelegeam daca un profesor de altceva decat matematica ar fi crezut in prostiile lui Basescu, dar asa...

  PS: Guvernul Boc nu a inceput sa spuna adevarul economic, ci chiar a construit acest adevar economic printr-o crasa incompetenta si hotie.

  Adevarul economic de dinainte de ei, daca vi-l mai amintiti, era ca aveam crestere economica, atrageam investitii, dadeam facilitati firmelor, se luau masuri inteligente, se mareau salariile si pensiile. Asta era adevarul pe care refuzati sa-l vedeti. Iar adevarul din ziua de azi e ca toti cei din jurul nostru ies din criza, numai noi de afundam in continuare.

  V-am spus, sper sa va plateasca...

  PS2: Sunt un fost olimpic national la matematica.
  • +1 (5 voturi)    
   Pai atunci (Duminică, 15 august 2010, 21:46)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Catalin

   De ce n-au castigat alegerile din 2008 si 2009 alde Tariceanu si Geoana? Adica suntem o tara de retardati?
   • -2 (8 voturi)    
    Din pacate, da... (Duminică, 15 august 2010, 22:15)

    Catalin [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Suntem o tara care "pune botul", mai exact putin peste 50% din oameni au un IQ mai mic decat e necesar pentru a discerne intre lozinci anticomuniste spuse la 20 de ani de la Revolutie de niste fosti comunisti, si realitatea economica si termenul de competenta.

    De ce asta ? E simplu: suntem inapoiati cultural si ca societate in general, din cauza fostului regim comunist. Astfel, suntem lipstiti de pragmatism si acest defect al nostru e exploatat inclusiv de oameni incompetenti gen traian Basescu, de adunaturi de fost bisnitari gen PDL. Uitati-va ce se intampla in provincie si cine sunt membrii PDL de acolo.

    Mi-ar fi rusine in locul dv. ca profesor de matematica sa imi pun reputatia in slujba apararii unei adunaturi de bisnitari, parveniti si incompetenti care se pretind un partid. Sunt de fapt toate rebuturile care au ramas in afara altor partide in anii trecuti, si care au fost activate de Traian Basescu.
    • +1 (3 voturi)    
     daca vorbim de IQ-ul electoratului... (Duminică, 15 august 2010, 22:39)

     travis [utilizator] i-a raspuns lui Catalin

     ... nu uita ca cei pe care-i denumesti drept "oameni cu IQ mai mic decat ce e necesar" si "inapoiati cultural" formeaza de fapt nucleul psd-ist.
     Din pacate nu faci decat sa preiei niste lozinci si sa le arunci mai departe. Pai asa fac oamenii inteligenti care pe deasupra mai sunt si olimpici la matematica?!!
     • 0 (0 voturi)    
      Pai (Luni, 16 august 2010, 10:06)

      Niko [anonim] i-a raspuns lui travis

      ... inteligenta nu are de-a face cu bunul simt. Pentru un matematician e simplu: 2+2=4. Pentru un economist e mai greu: trenuie sa se gandeasca daca 2+2 va fi patru si peste 2 ani, cinci ani etc. Nici nu e de mirare ca deciziile alea laudate de domnul olimpic au fost luate de ingineri, demagogi si alti lunatici, pana la urma matematicieni si ei. Da, chiar si economistii oficiali din ziua de azi sunt niste matematicieni mai cretini putin.
    • 0 (0 voturi)    
     Atunci (Luni, 16 august 2010, 18:31)

     Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Catalin

     Nu poate fi guvernul mai "destept" decat alegatorii care l-au trimis la carma. C-asa-i in democratie.....
   • +3 (3 voturi)    
    D-le Vlaston... (Duminică, 15 august 2010, 22:39)

    Nedumerit [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    De unde ati dedus ca fostii cap-isti au in curte mincarea asigurata? De unde ati dedus ca munca lor s-a bazat pe furt ? Ce vina au oameni ca ei, ca muncitorii in fosta industrie comunista si in alte institutii care, din vina fostilor+actualilor guvernanti, au fost vindute pe nimic/ dezmembrate/ facute praf in loc sa fie facute productive, oameni care, la momentul respectiv, si-au platit taxele si darile catre stat, iar acum se uita in punga daca au bani de medicamente, ca sa fie judecati acum, daca au drept la pensie de 100 DE EURO (si nu de 500-1000 E) garantata ? Nu v-am vazut,si nici in articolul prezent nu vad, d-le Vlaston, sa protestati impotriva pensiei, spre exemplu, pe care o ia in mina AZI un colonel care habar n-are cum se incarca pusca, iesit la pensie imediat dupa revolutie ! D-le Vlaston, nu realizati, macar dvs. ca asa-zis intelectual, ca militati, ca si incompetentii din actuala guvernare, pt condamnarea la foamete a unei parti dintre actualii pensionari, care pot fi si parintii nostri, a fiecaruia dintre noi ? Ce respect si mila credeti ca va mai avea noua generatie fata de parintele sau fata de cel aflat la necaz, in momentul in care deja a invatat sa zica (,) ca pensionarul (parintele lui !) e o povara ? Dvs., luna aceasta, ati putea trai cu 100 de euro ? Faceti un experiment (sintem in 15 aug.) si dupa aceea mai scrieti un articol despre cum e cu pensia minim garantata; iar daca nu va iese, su nu ajungeti la sfirsit de luna, platind si datoriile la zi, sa zicem ca pt. o garsoniera, lasati-va de jurnalism ! Si mai uitati-va si cum sint protejati batrinii in statele europene mai dezvoltate !
    • 0 (2 voturi)    
     Problema nu e ca nu merita (Luni, 16 august 2010, 7:12)

     Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Nedumerit

     Ci ca nu sunt bani. Si n-avem infrastructura. E un cerc vicios din care nu iesim. N-avem bani pt. ca n-avem infrastructura si invers. Impartim saracia.
     • 0 (0 voturi)    
      bani ar fii... (Luni, 16 august 2010, 15:30)

      V [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

      ... daca s-ar fura mai putin, daca s-ar plati taxe si nu mite, daca institutiile statului si-ar face treaba...
   • 0 (0 voturi)    
    "alde".... (Luni, 16 august 2010, 16:58)

    Laur [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Nu-i chiar o exprimare potrivita pentru un profesor..... Si mai sunt si alte cazuri de probleme in exprimare..... Nu-i frumos, Dle Profesor Vlaston.....
  • +2 (2 voturi)    
   tot (Luni, 16 august 2010, 8:25)

   tot [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   tot un fost olimpic national la matematica sunt si eu. intre timp, am mai facut si un master in economie.

   din pacate, discursul tau se bazeaza pe cateva elemente false. mai intai, cresterile de care spuneai tu erau umflaturi artificiale. un mic exemplu: cumpararea unei locuinte era la fel de dificila si atunci, ca si acum.

   faptul ca era o perioada de crestere economica nu a fost, oricum, meritul guvernului de atunci si nici macar al romaniei. crestere economica aveau toate tarile lumii, iar criza le-a lovit pe toate. singurul lucru pe care l-a facut cresterea economica de atunci a fost sa mascheze partial ineptiille guvernului tariceanu. cu alte cuvinte, a avut teren de joaca mai mare si loc de facut prostii mai mari.

   in fine: romania nu se afunda in continuare in criza, ci iese dar mai lent decat celelalte tari. si lentoarea asta, din pacate, tot datorita erorilor (elementare, de altfel) ale guvernului tariceanu.

   din pacate, vlaston are dreptate pe fond: guvernl actual inca se misca prea lent, desi directia este cea buna.
 • 0 (0 voturi)    
  concesionare? (Duminică, 15 august 2010, 22:05)

  manipulatu' [anonim]

  Cel putin punctul 3 e total gresit. Daca concesionezi ai pierdut activul din mina si il recuperezi dupa 100 de ani cind nu mai valoreaza nimic. De ce e f. daunatoare concesionarea? In momentul cind privatu' are concesiunea in mina inseamna ca e primul pe piata si are monopol...nici nu exista ceva mai daunator posibil pe lumea asta...
  • +1 (1 vot)    
   Nu in mina (Luni, 16 august 2010, 7:13)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui manipulatu'

   La autostrazi. Au facut asta si alte tari si n-a murit nimeni.
  • 0 (0 voturi)    
   dar (Luni, 16 august 2010, 8:48)

   dar [anonim] i-a raspuns lui manipulatu'

   dar, domnule, faptul ca un activ este concesionat, nu inseamna ca cel care l-a luat in concesiune are chiar orice drept asupra lui, ci drepturile sale sunt stipulate de lege si de contractul de concesiune.

   apoi, este mai bine ca activul respectiv sa reprezinte o activitate profitabila, iar din profit statul sa isi ia cota-parte (fie redeventa, fie impozit pe profit) decat sa reprezinte o pierdere pe care statul trebuie sa o acopere in intregime.

   dumneavoastra confundati "activ" cu "profit". poate la fel de bine sa insemne si "pierdere" (din exploatare, de pilda).
 • +1 (1 vot)    
  Profetii indecente despre tara mea... (Duminică, 15 august 2010, 22:06)

  Doru BARBU [anonim]

  http://dorubarbu.blogspot.com/2010/05/profetii-indecente-despre-tara-mea.html
 • +2 (4 voturi)    
  Erorile Guvernului Boc (Duminică, 15 august 2010, 22:24)

  Doran [anonim]

  Astfel de comentarii as dori sa citesc mai frecvent pe Forum. Am urmarit cu interes pozitia publica a d-lui St. Vlaston si cred ca acest mod de analiza este un progres pentru dezbaterea publica. Ne trebuie analize pertinente, fara patima si solutii, nu injurii.
  • 0 (0 voturi)    
   Despre masinile nemtesti! (Luni, 16 august 2010, 10:51)

   ov [anonim] i-a raspuns lui Doran

   Sunt total de acord cu ultima fraza: "Ne trebuie analize pertinente, fara patima si solutii, nu injurii". Dar analiza Dlui Vlaston este inca departe de ce ar trebui, desi recunosc un progres fata de cele enuntate in articolul pe care il mentioneaza dansul la inceput!

   Citind articolul dansului, impresia este ca actualul guvern arata ca un mecanic care are pregatite in fata toate piesele unui Mercedes de ultimul tip si, cand incearca sa le asambleze, nu iese nici macar un Trabant! (Cer scuze fanilor Trabantului, pt ca a fost o masina remarcabila!).

   Sigur, luate izolat multe din cele remarcate de Dl Vlaston sunt corecte. (Desi are si aprecieri complet rupte de realitate si adevar, a se vedea situatia fostilor membri CAP si analiza autorilor furturilor de pe camp si, in general, din agricultura!) Dar cum sta guvernul actual cu punerea cap la cap a unor masuri si inchegarea lor intr-o strategie? DEZASTRU!

   Din pacate imi mentin aprecierea de incompetenta la adresa actualului guvern! Ce face cel ce il conduce? Conform profesiei de baza este un specialist in drept constitutional, dar majoritatea masurilor sale sunt declarate neconstitutionale! Intre timp si-a pierdut orice prestigiu in fata tuturor, nimeni nu-l mai ia in serios! Ce sanse mai are? Nici macar nu i se face nimanui mila de el sa-l lase sa se retraga!

   Nici macar analiza privind opozitia nu imi pare convingator formulata, cel putin prin comparatie! Adevarat, nu sunt argumente ca un mecanic din opozitie va asambla acele piese de Mercedes intr-un adevarat Mercedes de ultimul tip, dar nu vad cu adevarat motivul ca sa nu scoata o masina care sa faca fata gropilor de pe drumurile romanesti! Cel putin va merge mai bine decat acea acea colectie de piese la care actualii guvernanti se uita plini de neputinta!
   • 0 (0 voturi)    
    Problema (Luni, 16 august 2010, 15:58)

    Vlaston Stefan [anonim] i-a raspuns lui ov

    Nu este cat de competent este actualul guvern. Ci faltul ca nu exista altul mai competent decat el. Asta-i tragedia!
    • 0 (0 voturi)    
     penibil! (Luni, 16 august 2010, 16:21)

     Anton [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

     Hai sa nu aberam!
     Vreti sa spuneti ca in tara asta nu exista oameni mai capabili decat parvenitii aceia din guvern? Asta este o adevarata insulta la adresa oamenilor inteligenti din tara. Inteleg ca dvs aveti un complex de inferioritate, in definitiv nu aveti nici cea mai mica reusita profesionala, niste studii la seral si un post de profesor la un liceu de mahala neinsemnand cine stie ce realizari, dar totusi, nu este cazul sa va imaginati ca restul lumii este la acelasi nivel ca al dv. si al celor din guvern.
     Sunteti penibil! Asta-i buna: nu exista oameni mai competenti decat tanti Udrea, nea Videanu si restul gastii de partid.
     • 0 (0 voturi)    
      ba (Marţi, 17 august 2010, 0:58)

      ba [anonim] i-a raspuns lui Anton

      ba este posibil sa existe. insa, in democratie mai este nevoie de ceva: sa te prezinti in fata alegatorilor si sa reusesti sa ii convingi sa te voteze.

      asta nu fac acei oameni mai competenti.
      • 0 (0 voturi)    
       ba da! (Marţi, 17 august 2010, 8:57)

       Anton [anonim] i-a raspuns lui ba

       Ar face-o daca ar putea. Macar unii.
       Dar lumea politica este acaparata de profitori. Numai ca putem avea un guvern de tehnocrati, putem avea consilieri bine pregatiti in domeniul respectiv.
       Putem avea oameni potriviti la locul potrivit. Si pentru asta nu-i nevoie ca oamenii respectivi sa faca politica ci doar ca politicienii sa fie constienti de necesitatea lor, a specilaistilor.
       • 0 (0 voturi)    
        tehnocratii (Marţi, 17 august 2010, 10:22)

        tehnocratii [anonim] i-a raspuns lui Anton

        tehnocratii sunt usor de santajat si de sabotat: depind de partide (sustinerea parlamentului) dar partidele nu depind de ei si sunt decuplate politic de proasta gestiune a unui astfel de guvern ("tehnocratii sunt de vina! nu noi!").

        un guvern "neutru" nu este responsabil fata de alagatori. nu depinde de acestia.

        depinde doar de opiniile partidelor politice, deci e santajabil si usor de manipulat. in plus, partidele pot face asta pe ascuns ("nu stim, domnule, nu sunt ai nostri! ce vina avem noi ca guvernul de tehnocrati ne-a triplat salariile? etc.").
        • 0 (0 voturi)    
         politicieni? (Marţi, 17 august 2010, 15:47)

         Anton [anonim] i-a raspuns lui tehnocratii

         Politicienii sunt si mai usor de cumparat si santajat. De altfel ceea ce se intampla la noi este un exemplu in acest sens.
         Asa ca, dintre doua rele este de preferat raul cel mai mic. in loc de un guvern de politicieni incapabili si corupti, gata sa treaca la alt partid daca ofera mai mult ( ca domnul Vlaston, in paranteza fie spus) mai bine un guvern de tehnocarti, de oameni care stiu ca sunt acolo pentru competentele lor. Si carora nu le este teama sa-sia sume un eventual esec: vor avea intotdeauna meseria lor! Ceea ce nu-i cazul cu politicienii gata la orice compromis ca sa -si continue cariera .
         • 0 (0 voturi)    
          dar (Marţi, 17 august 2010, 16:58)

          dar [anonim] i-a raspuns lui Anton

          dar tocmai pentru ca sunt atat de asigurati si "au deja meseria lor" pot la fel de bine si sa isi permita sa faca mari prostii... nu e chiar asa de simplu.

          un politician, de bine de rau, stie ca raspunde in fata alegatorilor, chiar daca numai infim. apoi, are un oarecare instinct de conservare, care il face stabil si, paradoxal, responsabil.

          un intelectual "de birou" poate avea un comportament uneori extremist. sa iti citez: lenin, pol pot etc.

          in fine, de ce oare tehnocratii din afara partidelor ar fi mai buni decat tehnocratii din interiorul partidelor? si ce i-ar impiedica pe tehnocratii neutri sa se inscrie intr-un partid?

          sau oamenii cinstiti se tin deoparte de politica pentru a avea apoi... motiv sa ii injure pe politicieni pentru ca sunt necinstiti?
 • -1 (3 voturi)    
  ca de obicei aberam (Duminică, 15 august 2010, 23:08)

  Tim [anonim]

  Ca de obicei aberam. Nu mai stau sa citesc tot cand vad ca ziceti de Dacia si Nokia dar uitati software-ul care aduce bani frumosi in tara. In rest ca de obicei sperati ca presedintele nu stie exact etc. Ca de obicei Opozitia va fi totdeauna vinovata. Inclusiv pentru guvernarea din 2009 vad ca tot PSD e vinovat ca nu a lasat PDL-ul sa faca treaba. Sa fure adica! Lasa domle comentariile politice pline de clisee de clasa a 4-a. Ocupa-te de invatamant si atat. NU MAI ABERA!
  Cand isi arata criza mondiala coltii(ca sa-ti folosesc un cliseu penibil) presedintele matale abera ca noi vom fi ocoliti. Ai o varsta, nu te fa de ras...
  • 0 (0 voturi)    
   Oho! (Luni, 16 august 2010, 7:16)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui Tim

   Nu credeti ca pot sa-mi port singur de grija? Era si o vorba...
   • 0 (0 voturi)    
    Referitor la vorba aia... (Luni, 16 august 2010, 8:35)

    Tim [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Mai este o vorba cu acelasi "personaj" si cu faptul ca nu e fudul dar sa zicem ca nu vi se potriveste. Acuma pe bune, lasati pozitia asta de vuvuzela politica. Ocupati-va de invatamant dar nu cu abordarea naiva cu care ne-ati obisnuit, putin mai pragmatic. Ca iar chemati ziaristi in comisii si e distractiv. Si nu-l mai tot pupati in fund pe presedinte ca nu va merita...GANDITI! Hai ca se poate...
    • 0 (0 voturi)    
     dar (Luni, 16 august 2010, 12:57)

     dar [anonim] i-a raspuns lui Tim

     dar dumneata ai absolvit facultatea de politica? sau ai drept de la natura sa te exprimi in chestiuni politice? daca da, atunci acelasi drept il are si autorul articolului.

     cateva exemple: antonescu este profesor de isotrie, constantinescu a fost geolog, tariceanu inginer, basescu marinar, geoana diplomat... vezi dumneata vreun politolog pe aici?
     • 0 (0 voturi)    
      diletantism (Luni, 16 august 2010, 17:14)

      Anton [anonim] i-a raspuns lui dar

      Este o mare diferenta intre a scrie un articol intr-o publicatie si un comentariu pe marginea unui articol.
      Un articol se presupune ca este gandit, documentat, autorul stie ce scrie. De ,aceea cand accepti sa-ti vezi semnatura sub articolul respectiv atunci iti asumi si responsabilitatea celor scrise.
      Din pacate, in presa de azi exista foarte multe opinii ale unor oameni care nu se pricep la nimic sau mai bine zis se pricep la toate. Ceea ce este imposibil. De unde diletantismul celor scrise.
      • 0 (0 voturi)    
       nu (Luni, 16 august 2010, 22:14)

       nu [anonim] i-a raspuns lui Anton

       nu te impiedica nimeni sa scrii tu insuti/insati articole si sa le propui spre publicare. daca vor fi de calitate, vor fi publicate.

       pana atunci este usor de stat pe margine si de criticat. ca la fotbal si, onor, ca la politica...

       in fine, articolul d-lui vlaston tocmai asta are: girul unui portal de stiri care, prin acceptarea preluarii sale, i-a validat calitatea jurnalistica.

       contra-argumente?
       • 0 (0 voturi)    
        pareri (Luni, 16 august 2010, 22:44)

        Anton [anonim] i-a raspuns lui nu

        Scriu articole in domeniul in care sunt specializat. Nu fac pe desteptul sa dau sfaturi si sa emit ipoteze despre tot si nimic. Pot sa-mi dau o parere, sa fac un comentariu si sa le argumentez dar mi se pare ridicol sa fac mai mult.
        Domnul Vlaston nu este specializat in nimic asa ca se da specialist in toate.
        Probabil si pentru ca nu are simtul ridicolului.
        • 0 (0 voturi)    
         cum (Luni, 16 august 2010, 23:10)

         cum [anonim] i-a raspuns lui Anton

         cum spuneam si mai inainte: ca presedinti am avut cizmari, ingineri, geologi, marinari etc. niciun politolog, niciun economist.

         ti se pare ca respectivii presedinti nu ar fi trebuit sa se apuce de politica?

         cine ar putea sa il critice pe vlaston ca nu este specialist? doar cineva care este, macar, specialist de acelasi nivel.

         chestia asta cu: "dar dumneata ce studii ai?" e o meteahna romaneasca si comunista a inregimentarii si castrarii initiativei private. studiile te puneau la locul tau in societate.

         astazi, fiecare e liber sa ia initiativa acolo unde doreste (in limitele legale). succesul sau insuccesul sunt singurele care valideaza justetea deciziei sale. vlaston si-a exercitat acest simplu drept.

         si a strans si remarci negative (al tale, de pilda), dar si unele pozitive.

         meci nul, in cel mai rau caz.
         • 0 (0 voturi)    
          diletantism (Marţi, 17 august 2010, 8:54)

          Anton [anonim] i-a raspuns lui cum

          Tocmai, poate este momentul ca fiecare sa-si vada de ce stie si sa se termine cu diletantismul.
          Pana una-alta, uite cum ama juns cu atatia presedinti specialisti in toate, ministri specialisti in toate etc.Iar domnul Vlaston nu-i decat un jalnic profesor ce incearca sa-si faca un loc mai caldut sub soare.
          Orice mijloc este bun, sa adulezi atunci cand este cazul sau sa critici ( dar nu prea tare, ca nu se stie niciodata) cand puterea se clatina.
          Nimeni nu-l impiedica sa scrie despre lucruri la care se pricepe numai ca asta-i problema: dansul nu se pricepe la nimic. Astept argumente ca eu am auzit de la cei ce-l cunosc ca-i doar un oportunist ce canta dupa cum i se dicteaza.
          • 0 (0 voturi)    
           ceea (Marţi, 17 august 2010, 10:18)

           ceea [anonim] i-a raspuns lui Anton

           ceea ce spui tu, anume ca politica nu trebuie facuta de toti ci doar de cei de meserie... a fost una din ideile pentru care socrate si-a primit pedeapsa (i-a infuriat pe judecatori).

           ai dreptate doar partial: ce ar fi daca pentru a practica politica ar fi obligatorii, sa spunem, studiile de politologie? s-ar infiinta 1001 de institute/facultati de politologie unde s-ar copia pe rupte si pe care le-ar absolvi toata lumea ca sa poata face politica...

           asa, de pilda, fabricile de diplome.

           validarea realista nu e data de diplome, ci de rezultate. iar, in democratie, se pleasca de la ideea ca aceste rezultate care valideaza (in primul rand legitimitatea) sunt voturile alegatorilor.

           nu ii opreste nimeni pe alegatori sa voteze doar candidatii care au studii de drept, politologie etc. si nici pe acesti absolventi sa candideze pe functii publice.
           • 0 (0 voturi)    
            Cei 20 de ani ai lui Brucan! (Marţi, 17 august 2010, 11:06)

            ov [anonim] i-a raspuns lui ceea

            In '89 Brucan facea faimoasa afirmatie: „Pentru a deprinde democraţia, românii vor avea nevoie de 20 de ani”! Ce a ramas acum din ea? Aceasta discutie? Si o criza care a izbucnit aproape din nimic (?!?), doar la influente economice externe?

            Adevarat, nu simpla diploma valideaza un om! Ci ceea ce face! Problema noastra, cel putin daca dorim sa validam oamenii din politica democratic, prin vot, si sa o facem si responsabil, este ca trebuie sa-i judecam corect si egal!

            Si aici intervine criza morala care este cauza primara a situatiei noastre, care se manifesta printr-o scala de valori cel putin distorsionata! De aceea oamenii politici isi permit sa nu fie nici competenti (daca tot merge si asa!), nici morali, ci doar "pentru ei"! De aceea cautam cu disperare oameni competenti si in partide, si printre tehnocrati, peste tot, dar cloaca in care ne impinge aceasta criza morala ii manjeste cum ies in fata! De aceea oamenii competenti prefera sa se dea la o parte!
            • 0 (0 voturi)    
             atunci (Marţi, 17 august 2010, 11:20)

             atunci [anonim] i-a raspuns lui ov

             atunci nu arunca in spatele unui om (ca e presedintele, ca e primul ministru, ca e vlaston, ca sunt eu etc.) vina unei intregi societati, a unui intreg popor.

             conducatorii nostri ne reprezinta intocmai, eu sunt convins de asta. de aceea nici nu ma enerveaza ceea ce fac.

             si ii inteleg cand isi pun intrebarea, in sinea lor: "dar, pana la urma, de dragul cui sa ma dau eu peste cap?"
            • 0 (0 voturi)    
             Un subiect (Marţi, 17 august 2010, 12:08)

             Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui ov

             Suculent. De ce oamenii cinstiti si seriosi refuza sa intre in troaca politica, tocmai pt. ca e troaca iar troaca nu se va schimba niciodata fara oameni seriosi si credibili.

             Cum s-ar sparge cercul vicios? Avem nevoie de raspuns la intrebarea asta ca de aer. Poate intr-un viitor articol
       • 0 (0 voturi)    
        Exercitiu de logica! (Luni, 16 august 2010, 23:15)

        ov [anonim] i-a raspuns lui nu

        Exista persoane (de la unii "comentatori" ai articolelor HotNews la cele mai proeminente personaje din aceasta tara) care tuna si fulgera contra RTv si Antena 3 ! Dar, conform definitiei Dvs, toate aceste articole au, fara dubiu, calitate jurnalistica!

        Pe de alta parte, conform acelorasi comentatori, orice comentariu pro RTv sau Antena 3 capata multe minusuri! Ca si cum articolele sau produsele jurmalistice de calitate indubitabila sunt prost privite pe site-ul HotNews!

        Pe de alta parte acest articol are parte de alt tratament! Si este laudativ privit de multi comentatori ai articolelor HotNews! Cum sa interpretez, logic, acest lucru!

        Dar
        • 0 (0 voturi)    
         logic (Marţi, 17 august 2010, 0:56)

         logic [anonim] i-a raspuns lui ov

         logic, se interpreteaza in felul urmator: comunitatea de cititori votanti ai portalului hotnews.ro este majoritar in dezacord cu opiniile exprimate de posturile tv pe care le mentionati.

         din acest motiv, voturile sunt majoritar impotriva comentariilor respective.

         aceasta este reactia. desigur, reactia poate fi rationala sau emotionala.
         • 0 (0 voturi)    
          Rational vs emotional (Marţi, 17 august 2010, 10:50)

          ov [anonim] i-a raspuns lui logic

          Este corect! Reactia poate fi rationala sau emotionala!

          Dar nici HotNews nu este complet imun la comentariile aduse articolelor sale! Daca se examineaza tonul articolelor, se vede ca nu sunt complet echidistante, chiar daca nu ating extremele din unele comentarii!

          Tocmai de aceea afirmatia "articolul d-lui vlaston are girul unui portal de stiri care, prin acceptarea preluarii sale, i-a validat calitatea jurnalistica" este discutabila! Cel putin finalul ei!
          • 0 (0 voturi)    
           dar (Marţi, 17 august 2010, 11:11)

           dar [anonim] i-a raspuns lui ov

           dar nici dumneata nu esti complet imun. iar reactiile dumitale pot fi si ele, la randul lor, rationale sau emotionale.

           pe de alta parte, nici nu cred ca obiectivul este ca articolele sa fie complet echidistante. daca ar fi echidistante, nici nu as mai vizita site-ul.

           pe langa analizele pe care le fac (ratiune), exista si nevoia de a simti implicare si ca lucrurile se misca in directia cea buna (emotie).

           daca nu ar fi aceasta latura emotionala, ne-am mai obosi sa scriem comentariile?
           • 0 (0 voturi)    
            Corect (Marţi, 17 august 2010, 12:05)

            Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui dar

            Socialul, polticul, chiar economicul nu sunt stiinte exacte, matematice. Aici se poate ajunge la adevar si pe cale empirica, intuitiva. Uneori mai repede si mai exact.
 • -2 (4 voturi)    
  Aveti voie ? (Duminică, 15 august 2010, 23:18)

  Ilie [anonim]

  Gata ? Vi s-a dat voie sa-l criticati pe Boc ? Inseamna ca vine o remaniere serioasa toamna asta.
 • 0 (4 voturi)    
  justificari ilogice (Luni, 16 august 2010, 0:52)

  john [anonim]

  Mi-a placut articolul si aparent autorul are dreptate, puncteaza relativ corect "erorile" guvernului adica gaseste justificari pentru toate actiunile si inactiunile lui Boc!
  Adevarul este foarte simplu: guvernarile dinainte de 2008 au luat masuri populiste cat cuprinde, ne-au adus pe buza prapastiei dar au stimulat totusi cresterea economiei si a initiativei private. PD-L si Basescu ne-au imbrancit in prapasie neluand masurile care trebuiau luate doar de dragul realegerii presedintelui. Acum se chinuie sa ne scoata la liman omorand si bugetarii si economia si sacrificand inca o generatie de romani pe altarul incompetentei crase a actualului guvern. Vezi Doamne au luat totusi masuri care se impuneau si au spus adevarul despre situatia in care ne gasim.
  Chiar nu vedeti ca suntem toti obligati sa strangem cureaua in timp ce clientela politica a PD-L (flamanda dupa atatia ani de seceta!) prospera si beneficiaza din plin de "criza"? Ca nimic nu s-a schimbat structural si ca la sfarsitul crizei vom fi tot o societate corupta, o economie necompetitiva, o tara plina de frustrati dar, ce bine, cu mai putini asistati social!?
  Concluzia e bizara, ilogica, nerealista: singurul guvern care ne-ar putea scoate din criza fara sa afecteze viitorul a milioane de romani pe termen indefinit ar fi unul de tehnocrati 100% cu suport din partea tuturor partidelor! (sunt oare singurul care-si aduce aminte cat de eficient a fost Isarescu intr-un singur an de guvernare?) Ma si mir ca presedintele n-a vazut aceasta solutie-minune care ar fi salvat si PD-L de la dezastrul politic care se prefigureaza pe termen la fel de lung si pentru ei!(slava Domnului!)
  Viitorul e la fel de "roz":scarbiti de toti si de toate suntem copti sa cautam solutii miraculoase alegand alti neaveniti-DD, Partidul Poporului, Becali, Vadim etc.Sper sa ne trezim la timp din acest cosmar care parca nu se mai termina!
  • 0 (0 voturi)    
   Guvernul de tehnocrati (Marţi, 17 august 2010, 7:46)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui john

   S-a discutat multa vreme. Partea slaba este ca partidele nu numai ca nu-l vor sprijini, asta este o utopie, dar il vor face tap ispasitor pentru toate relele din Romania, mai ales in perspectiva alegerilor din 2012, cand se vor face deconturile. Chiar sub semnatura, cum votul in parlament e secret, politicienii ii vor tranti, din populism, initiativele legislative dure, de asanare a mediului economic.
   • 0 (0 voturi)    
    da (Marţi, 17 august 2010, 10:13)

    da [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    da, asa este, d-le vlaston. din pacate, solutia guvernului de tehnocrati (usor de sabotat si de santajat) este doar o utopie pentru zdruncinarea mintilor. cu atat mai mult cu cat un guvern "rupt" de politica si (in aparenta) rupt de partide este, in cele din urma, rupt (si chiar mai mult decat in orice alta situatie) si de alegatori.

    teoretic, el este neutru.

    practic, este la mana partidelor care, in plus, sunt "papusarii din umbra".

    buna observatia dvs.
    • 0 (0 voturi)    
     UN timp (Marţi, 17 august 2010, 12:02)

     Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui da

     Am crezut si eu in teoria asta, cu guvern de tehnocrati. Cel care mi-a spulberat iluzia a fost presedintele Basescu, care a spus ca un astfel de guvern n-are nicio responsabilitate, in fata nimanui. Democratie inseamna partide politice, parlament si guvern "emanat" de la majoritatea parlamentara. Ne place sau nu, aste e democratia.
 • 0 (0 voturi)    
  pensia minima garantata (Luni, 16 august 2010, 8:46)

  fdan [anonim]

  Un om care a contribuit practic de loc la sistemul de pensii primeste 350 lei. Un altul care munceste o luna primeste intre 400 si 500 de lei (acum dupa majorarea salariilor bugetarilor cu -25%). Nu pare a fi masuri nici cinstite (morale, drepte) nici bune din punct de vedere economic. Dar cui ii pasa?
 • 0 (0 voturi)    
  PDL si PSD (Luni, 16 august 2010, 10:54)

  Adi [anonim]

  "Incercarile timide de reparare a gravelor dezechilibre structurale... s-au lovit de rezistenta indarjita a PSD" Nu cred ca PSD-ul a fost piedica, cred ca ambele partide au intarziat procesul de restructurare in in aceeasi masura, din ratiuni electorale. Mai cred ca daca s-ar fi aplicat aceste masuri anul trecut, PNL sau alte partide gen PRM sau PNG ar fi primit foarte multe voturi in mod nemeritat.
 • 0 (0 voturi)    
  foarte bun (Luni, 16 august 2010, 10:55)

  dani [anonim]

  va rog trimiteti o copie si lui boc si una lui basescu, ca se pare ca ei sunt in criza de idei !!!
 • 0 (0 voturi)    
  Legea salarizarii unice (Luni, 16 august 2010, 11:05)

  Adi [anonim]

  "legea salarizarii unice... nu tine cont de performanta si rezultatele muncii ci doar de grade si vechime" Aveti dreprate, numai ca in practica ceea ce spuneti dumneavoastra nu se poate aplica. Intrebarea este cine stabileste daca ai fost performant sau nu? Seful? Atunci este o mare problema... Cred ca in majoritatea situatiilor ar exista foarte mult subiectivism in realizarea acestor aprecieri (pile, etc...)
  • 0 (0 voturi)    
   CA (Luni, 16 august 2010, 15:55)

   Vlaston Stefan [anonim] i-a raspuns lui Adi

   Cons. de adm. stabileste. Daca si el greseste, asta e. Au soarta pe care o merita. Oricum, acum se fac si mai mari inechitati cand multi bugetari primesc bani aiurea, fara sa faca ceva util.
   • 0 (0 voturi)    
    CA, asta cum naiba vine?!!! (Luni, 16 august 2010, 22:33)

    laur [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Cum stabileste CA daca ai fost performant sau nu ca sa inlocui subiectivismul sefului ??!! Doamne iarta-ma !!! Auzi, Consiliul de Administratie.... Ne explicati, cam cum vine asta ??!!!!!!!!!!!!!!!
    • 0 (0 voturi)    
     diferenta (Luni, 16 august 2010, 23:12)

     diferenta [anonim] i-a raspuns lui laur

     diferenta este ca CA isi poate permite sa fie subiectiv... dar in general o face pe banii sai (su pe cei ai actionarilor). care bani, de regula, sunt in numar finit... iar proprietarii lor si-i supravegheaza atent.

     la stat... subiectivismul poate fi nelimitat.e pe banii altora.

     asta e diferenta elementara: la privat, interesul pazeste pepenii. la stat... pepenii se fura ei singuri, nici macar nu e nevoie de hoti pentru asta ;)
    • 0 (0 voturi)    
     Dar (Marţi, 17 august 2010, 7:42)

     Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui laur

     Guvernul, care stabileste o grila de salarizare unica pt. bugetari, stie mai bine decat CA, care sunt performanetele lui nea Gicu, bugetar la Urlati?

     Daca un CA are o suma de bani limitata, proportionala cu nr de elevi in scoli, de ex., cum isi gospodareste banii asa traieste. Daca nu, inchide pravalia. Sau finantatorii il dizolva si constituie alt CA, din alte persoane. E simplu.
 • 0 (0 voturi)    
  Sa lasam politica la o parte! Sa facem ceva cu edu (Luni, 16 august 2010, 14:17)

  mitza [anonim]

  Domnule Vlaston,
  am mare respect pt dvstra dar in a justifica o politica sau alta in urma acuzatiilor anumitor postacil care arunca cu pietre, dati dovada de slabiciune.

  Nu cred ca este cazul sa va justificati.

  Mai bine concentrati-va efortul in directia schimbarii acelor manuale, in directia practica si nu a muntilor de teorie uitate a doua zi.

  Prin asta veti lasa ceva posteritatii si nepotului.

  Multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   Ma ocup si de asta. (Luni, 16 august 2010, 15:57)

   Vlaston Stefan [anonim] i-a raspuns lui mitza

   Chiar lucrez intr-un proiect strategic european pe tema asta.
   • 0 (0 voturi)    
    amuzant! (Luni, 16 august 2010, 16:24)

    Anton [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Si ati dat un test de gramatica inainte? Sa stie lumea cu cine are de-a face.
    Adevarat strateg, adevarata strategie.....
    PS Cred ca tanti Mitza facea misto de dvs dar nu v-ati prins....
    • 0 (0 voturi)    
     si (Luni, 16 august 2010, 23:13)

     si [anonim] i-a raspuns lui Anton

     si eu cred ca vlaston facea misto de dumneata in cel mai rafinat mod cu putinta: raspunzandu-ti serios.

     un fel de umilire prin marinimie...
   • 0 (0 voturi)    
    Ne puteti da mai multe detalii despre proiect? (Marţi, 17 august 2010, 12:11)

    mitza [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Suntem nerabdatori si timpul nu ne asteapta.
    • 0 (0 voturi)    
     Nu are inca site (Marţi, 17 august 2010, 12:57)

     Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui mitza

     In curand, avem obligatia sa-l promovam.

     A aparut si un Consiliul National de curriculum, condus de dn Firuta ....Tacea parca.

     Am scris cateva articole pe hotnews, referitoare la subiect.

     http://www.campusnews.ro/stiri-opinii-7646297-invata-elevii-scoala.htm

     http://www.hotnews.ro/stiri-esential-6778940-reforma-curriculara-invatamantul-preuniversitar.htm

     Daca va intereseaza problema si doriti o participare la proiect scrieti-mi la vlaston@yahoo.com


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by