Telefon de la Palatul Parlamentului. “A cazut amendamentul cu 3% impozit pe venitul microintreprinderilor. Practic, nu mai exista notiunea de microintreprindere”. Dam stirea si pregatim un text mai mare pentru a doua zi. Reactii de la cei implicati, de la cei afectati, de la cei care au decis asta samd, scrie Dan Popa pe blog.

Joi dimineata. Primul telefon, la Guvern. Ioana Muntean, purtatoarea cuvintelor. “Sarut mana, va sun in legatura cu respingerea amendamentului cu 3%…”. Pai, care respingere, ca amendamentul a trecut, zice Ioana.

Jenat de cat de neinformat pot fi, pun mana pe telefon, ii sun pe colegii din Palatul Parlamentului si`i iau la trei pazeste. Uite frate ce zice ditamai purtatorul de cuvant, ca amendamentul ala a trecut, nu a fost respins. Saracii colegi, blocati. In cateva secunde se informeaza si imi spun ca nici vorba, a picat cu nush cate voturi contra. Bai, sunteti siguri, intreb? Sigur, dom`ne.

O sun iar pe Ioana Muntean.”Nu va suparati, da` amendamentul a fost respins, cum va spuneam prima oara”, zic. Care, ma`ntreaba Comunicatorul sef al ditamai Guvernului, ala cu 3 %? Da, zic, ala. Nu dom`ne, noi aici stim ca a trecut. Dar ma interesez mai bine si va sun. Dar va spun eu, a trecut nu a picat.

Intru pe messenger cu colegii din Parlament. Bai, zic, asta de la Guvern zice ca amendamentul ala….Colegii se enerveaza si ei ca au treaba, nu stau acolo ca sa manance pufuletzi. Dom`ne, spune`i sa se mai intereseze, ca a picat cu brio. Gata cu 3%, imi spun colegii.

Imi vine o idee. O sun pe Ioana Muntean iar. Dom`ne, ce sursa aveti cand imi spuneti ca amendamentul a picat? “Presa. Am citit in presa”, zice senina purtatorul de cuvant. “Dom`ne, zic, imi pare rau sa informez Guvernul Romnaniei ca amendamentul a cazut la vot”. Ma si gandeam in mintea mea cine stie ce lucruri mai cred aia din Guvern ca exista si de fapt….

“Haideti ca ma interesez si va sun. Dau eu un telefon la Finante si va sun inapoi”, zice purtatoarea de cuvant a Guvernului. Daca tot sunati la Finante, zic eu, intrebati`i de ce dracului au dat comunicat semnat si stampilat ca prelungesc si in 2010 impozitul de 3%? Ca stiau bine ca n`o sa`l prelungeasca. “Da, da, intreb si asta. Intreb si va sun”, zice Ioana.

Peste 10 minute, suna telefonul. Pe ecran, “Ioana, Guvern”. Raspund repede. “Uitati, am vorbit cu Finantele si va roaga sa ii sunati Dumneavoastra” (aici nu stiu daca a zis cu D mare de tipar sau cu d mic de mana).

Sun la Finante. Ma prezint. Vocea de la capatul firului, nici vorba. Asta numesc eu educatie, imi zic in gand…Da` in fine…”Dom`ne, am vorbit cu Ioana de la Guvern si mi`a spus sa va sun”, zic. Nu stim nimic, raspunde Vocea. “Care Ioana ziceti?” Ioana Muntean, zic, de la Guvern. Asa, zice vocea…si in ce problema?

Ii repet in 20 de secunde povestea promisiunii, a amendamentului care a cazut samd. 5 secunde, pauza. Pe urma, Vocea “Dati`ne un email”. Doamna, va dau si email, ca nu mi`au amortit degetele de cat am vorbit cu Dvs, da` ziceti`mi ca sa pot eu da o stire…facem si formalitatile cu emailul in 10 minute, zic. “Nu se poate, zice Vocea. Ne trebuie email”

Le-am dat email. Asta se intampla ieri dimineata. Credeti ca a raspund cineva, ceva pana acum? Nici Gheorghe, nici Bittman, nimic frate.

Doua concluzii trag de aici. Prima, ca cei din Guvern vor fi crezand si azi ca stam pe crestere economica de 8% in 2010 si ca afara e vara, cald si frumos.

A doua, ca tot ce a spus ministrul Vladescu la audierile din comisiile parlamentare (eram acolo, nu poate zice nimeni ca nu e asa), ca e nevoie de o mult mai buna comunicare intre MF si cetateni sau institutii, e o minciuna cat Casa Poporului.