La sfarsitul lunii septembrie, Camera Deputatilor a aprobat o lege initiata de PSD prin care salariile din invatamant se mareau cu 50%. In 24 octombrie, presedintele Basescu a promulgat legea motivand ca “sunt bani” pentru o asemenea marire insa dl Tariceanu a refuzat sa o puna in aplicare, atitudine care a generat un imens scandal la momentul respectiv.

Nedorind sa renunte la un asa cadou, sindicatele au iesit la atac amenintand cu greva generala insa intre timp, semnele crizei economice au devenit tot mai evidente ceea ce a facut ca zbaterile sindicale sa genereze nemultumire in randul populatiei, invatamantul riscand sa devina „oaia neagra” a sistemului bugetar.

Acum, ultimele informatii care vin dinspre noul guvern indica faptul ca bugetul pentru anul 2009 va cuprinde o majorare de 33% a salariilor mici din invatamant, in timp ce restul salariilor vor fi majorate cu un procent aflat inca sub semnul intrebarii.

Dincolo de interesele de partid si de populismul acestei masuri, as dori sa discutam cu “cartile pe masa” despre intrebarea din titlu: merita sau nu profesorii salarii mai mari? Voi analiza raspunsul la aceasta intrebare din doua perspective: economica si morala.

Daca punem problema strict din punct de vedere economic, trebuie sa facem apel la cifre: conform INSSE, in luna noiembrie salariul mediu brut in invatamant a fost de 2.228 lei, cu 20% mai mare decat cel mediu pe economie.

Pentru a compara salariul mediu din invatamantul romanesc cu nivelul salarial din alte tari mai dezvoltate, voi utiliza raportul dintre salariul mediu si PIB per capita. OCDE a calculat acest indice pentru tarile membre (RO nu face parte), iar rezultatele arata urmatoarele valori: 0,82 in Ungaria, 1,1 in Cehia si Franta si 1,57 in Germania, media in Europa fiind 1,16 (sursa).

In Romania, la un PIB in 2008 de 513 miliarde de lei si o populatie de 21,6 mil. persoane, PIB per capita se situeaza la nivelul de 23.750 lei pe an. Anualizand salariul mediu din invatamant, acesta ajunge la 26.736 lei ceea ce face ca indicele aferent Romaniei sa se situeze la 1,13, aproape identic cu media europeana.

Sunt convins ca multi dintre cei care citesc aceste cifre se intreaba cum este posibil ca un salariu de 500 de euro in RO sa fie egal cu un salariu de 2-3.000 de euro in Franta, insa din punct de vedere economic, salariile trebuie raportate la valoarea adaugata pe care fiecare locuitor al tarii respective o genereaza iar in medie, un francez produce de 4-5 ori mai multi bani decat un roman.

In aceste conditii, este normal ca un roman sa aiba un salar de 4-5 ori mai mic decat un francez. In plus, cum in Romania profesorii castiga peste medie, automat o alta categorie sociala castiga sub medie astfel incat per total, balanta se echilibreaza iar la un PIB/capita fix, cu cat o categorie de salariati va castiga mai mult, cu atat altele vor castiga mai putin.

Citeste tot articolul si comenteaza pe blogul lui Khris.