Economia mondiala e tinuta la aparate, fiind in stare de coma. Sefi de state, guvernatori de banci centrale, vin la capataiul ei si din cand in cand ii aplica electrosocuri, ca nu cumva sa crape pacientul. Electrosocurile constau in reduceri masive ale dobanzilor cheie ale bancilor centrale, care sunt aplicate tot mai viguros in ultima vreme. Ultimul electrosoc i l-a aplicat dr. FED. A coborat dobanda pana la un nivel (de fapt la un interval de fluctuatie) de 0-0,25 %.

Aparatele la care pacientul e legat, au inceput sa dea semne de vitalitate. Indicele Dow Jones a inceput sa aiba o miscare mai vioaie, castigand 4,20%. Nu e mult desigur, dar macar s-a miscat.

Piata obligatiunilor a inceput sa dea si ea semne de inviorare. Aparatele aflate mai la distanta, dau si ele semne bune. Bursele europene au suit si ele cu cateva procente. (Paris 2,07%, Frankfurt 1,61% si Londra 0,74%).

La celalalt capat al patului la care horcaie pacientul, sta dr Trichet. Dandu-si cu parerea asupra starii de sanatate a bolnavului, dr. Trichet a sugerat ca el nu va mai aplica electrosocuri in ianuarie. “Sunt suficiente aceste masuri, deocamdata”, a spus el aseara. Alti furnizori de « medicamente » pentru sanatatea bolnavului, isi fac si ei calcule sa vada ce ar mai fi nevoie. Tarile exportatoare de petrol ar putea anunta azi o reducere a productiei de pana la 2 mld de barili pe zi, pentru ca cererea din partea pacientului e in continua scadere.

Dr. Merkel a anuntat aseara noi masuri destinate unei rude a pacientului, economia germana. Pana acum au cheltuit cu ea 31 de miliarde pentru a o sustine, dar se pare ca medicamentele nu au fost foarte eficiente.

In Franta, boala de care sufera bolnavul s-a demonstrat a fi contagioasa, astfel ca « asistentii medicali » BNP Paribas au anuntat ca vor trece la amputarea numarului de salariati cu 800 de oameni, adica 5% din efectiv. Asistentii medicali din celelalte state au descoprit in urma unor analize un virus nou care a atacat pacientul, virus numit Madoff. Culmea este ca Madoff a infestat in proportie de 95% rude ale bolnavului, nu pe bolnavul insusi. Alte semne ca boala se prelungeste tin de vanzarile auto. In noiembrie, acestea au scazut in Europa cu 25%. In SUA, Casa Alba inca mai cauta cele mai bune solutii pentru salvarea General Motors, Ford si Chrysler.

Canada a pierdut deja 582.000 de locuri de munca, legate de sectorul auto.

In Romania insa, boala pacientului de peste Ocean nu da dureri de cap. Fostii guvernanti au iesit razand spunandu-ne ca atata vreme cat bolnavul american nu are rude in Romania, putem continua sa mancam si sa bem linistiti. Noii guvernanti, anunta ca vor reduceri de cheltuieli publice, dar din programul de guvernare reiese exact pe dos.

Nici bancile noastre nu au probleme, suntem anuntati. Cand spuneam ca, din cauza bolii pacientului, unele banci locale incep mai prin fata mai prin dos sa dea oameni afara, mi se spunea ca exagerez. Iata ca deja se anunta public programe de disponibilizari. Cand spuneam ca euro va trece lejer de 4 lei, mi se spunea ca sunt super pesimist si ca incurajez o atitudine de nedorit. Azi, bancherii insisi spun ca e o chestiune de timp pragul de 4 lei. In timp ce unele economii au gripa si il trateaza cu atentia pe care o acorzi cancerului, Romania face pe dos.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.