Presedintele Traian Basescu a facut, miercuri seara, la televiziunea publica, ceea ce se cheama "damage control". A incercat sa limiteze dezastrul. Cand a afirmat in urma cu zece zile ca printre candidatii la presedintie se afla fosti sau actuali ofiteri acoperiti, a lovit intai de toate in credibilitatea serviciilor secrete romanesti, abia apoi in politicieni. Scopul iesirii de miercuri seara a parut sa fie extragerea serviciilor din mlastina campaniei electorale in care tot el le-a tarat, nicidecum promisa demascare a spionului dandana.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

A subliniat de cateva ori ca nu are nici un document scris de la acestea pentru ca intr-o astfel de situatie ar fi fost obligat sa taca. A mai spus ca stie de un fost ofiter acoperit, nu despre unul activ, ca are un plan, ca bla bla bla. Din acest moment totul devine, din fericire, o poveste de adormit copiii. Altfel, am fi avut o scena horror la intern si extern, cu un presedinte pus pe deconspirat ofiteri acoperiti.

Ultima varianta prezentata public e ridicola, dar cel putin scoate statul roman de sub semnul intrebarii.

A auzit presedintele de undeva, in nici un caz de la servicii, ca un candidat a fost ofiter. De la inaltimea ametitoare a acestui zvon senzational ii someaza pe toti candidatii: cine a fost, un pas in fata! Penibil. Un presedinte colportor de barfe si susanale, transformat in radio sant. E plin netul cu scenarii despre Ponta ofiter SIE, Iohannis ofiter BND si Macovei racolata de securisti etc. Pe care sa le credem in lipsa unor dovezi?

Inclusiv Traian Basescu a fost facut securist tot pe baza unor zvonuri si deductii de tipul celor lansate de el astazi, desi n-a aparut nici o proba care sa-l sustina. Adica stie pe pielea lui ce se intampla cand cineva arunca rahat in ventilator: murdareste si impute toata casa.

Traian Basescu va putea spune de acum incolo orice despre oricine. Nu-l crede mai crede nimeni. S-a plasat singur in ridicol. Daca va spune ca Ponta a fost ofiter SIE cu incalcarea legii, pe vremea cand a lucrat ca magistrat, cum a lasat altfel sa se inteleaga, liderul PSD n-are decat sa-i raspunda ca si el a auzit ca Udrea e agent FSB, Mossad sau SRI, pe alese. N-are dovezi, dar asa i-a trecut pe la ureche.

Cum aflam noi cine minte si cine spune adevarul, deoarece probe zdrobitoare, adica hartii, nu va produce nimeni. Traian Basescu concureaza in acest moment la titlul de urechist sef alaturi de Victor Ponta. Urechist feroce, cum inspirat l-a numit deunazi CTP pe liderul PSD, Ponta vorbeste tot asa, uitand deseori sa-si conecteze limba la creier. Vezi declaratiile despre nazism sau afirmatia ca toti copiii Romaniei de clasa I au tablete, telefoane si sunt conectati la net.

In Romania s-au depasit demult orice fel de limite: orcine poate spune orice, oricat de grav, ca nu plateste si nu scandalizeaza pe nimeni. Asistam la un fel de defilare zilnica a iresponsabilitatii, de la mic la mare, care ne-a imunizat la tampenii dar a coborat teribil standardele de comportament social. Practic, totul e permis.

E totusi o diferenta majora intre cei doi: Basescu a ajuns urechist spre final de mandat cand au inceput sa-l lase toti si mai tipa sa atraga atentia, pe cand Ponta asa pare sa fi fost tot timpul, mai tambalagiu din fire.