Cretinismul asa-ziselor reforme, care duc tara la dezastru, continua si sub noua guvernare. Votul uninominal intr-un singur tur, un vot care avantajeaza formatiunea politica "pe val", este profund nedemocratic. Poate aduce in Parlament personaje pentru care au votat 10 procente din numarul electorilor dintr-un colegiu. Este foarte probabil ca o parte semnificativa a populatiei, de ordinul zecilor de procente, sa nu fie reprezentata in Parlament. Un asemenea vot lasa pe dinafara un partid pentru care voteaza 10-15 procente din populatie, cu voturile raspandite geografic uniform. Se creeaza practic premisele fiefurilor electorale, pe considerente geografice. Daca PDL a propus o segregare sociala a tarii, USL propune o segregare geografica. Practic, USL poate ajunge sa elimine orice opozitie, in Parlament mai intrand un UDMR slabit si minoritatile.

Nu mor de dragul PDL, chiar deloc, poate ca-si merita soarta, visul lor de a exista 2 partide mari, ei si PSD, va ajunge implinit pe jumatate, vor exista 2 partide, PSD si PNL, ironia sortii, totusi nu cred ca PDL trebuie sa dispara, nu de dragul lor, ci de dragul democratiei.

Ca votul uninominal intr-un tur a fost promovat de PDL, cand era pe val, si acum e pus in practica de USL, pentru ca ei sunt acum pe val, ne spune ca, de fapt, ambele formatiuni doresc eliminarea concurentei.

Imposibilitatea practica de a infiinta partide noi, sistemul de vot restrictiv, conduc Romania spre "democratia" de tip mexican, cu practic un singur partid la putere timp de zeci de ani. Lipsa de alternativa si lehamitea electoratului o sa permita actualei clase politice sa se eternizeze, sa faca din clasa politica un club inchis, in care intrarea se face prin relatii directe sau prin reprezentarea unor interese obscure, de obicei legate de serviciile secrete. Cititi ce "studii" au majoritatea noilor intrati in politica, cei care nu au legaturi evidente de tip cumatru, socru, cuscru, nas, etc.

Cred ca, indiferent de simpatiile politice de moment, e necesar sa protestam impotriva acestei legi. Ideea ca se elimina partidele extremiste este falsa, ba dimpotriva.

Extremismul care se manifesta parlamentar este mult mai putin periculos decat cel care creste in societate, fara manifestare parlamentara, primul trebuie sa se adapteze unor reguli, sa se supuna, sa colaboreze, sa dialogheze, pentru ca isi doreste sa ia puterea intr-un mod democratic.

Extremismul exclus prin sistemul de vot din Parlament nu are toate aceste restrictii, modul de a lua Puterea, ca si modul de manifestare, sunt total nedemocratice si cu atat mai periculoase.

Un alt asa zis motiv este economisirea banilor. Este absurd sa facem economii la democratie, democratia nu e un moft al unor intelectuali, cum considera atatia din cei care compun clasa politica cat si multi din cei care voteaza, si care moft trebuie satisfacut ca sa scapam de gura lor.

Asigurarea stabilitatii este o marota a tuturor nostalgicilor comunisti, lumea nu e stabila, se schimba. Asa trebuie. Stabilitate a vrut Iliescu, au vrut-o Boc si Basescu, acum o vrea Antonescu. Sper sa nu existe niciodata stabilitate.

Desi e deja lipsita de orice semnificatie pentru majoritatea populatiei, exprimarea "in Romania s-a murit pentru democratie" ramane exprimarea unui adevar istoric, pe care ar trebui sa-l respectam.

Guvernul Ponta si USL trebuie sa mearga pe sarma, presiunea opiniei publice cred ca are efect, sa facem scandal impotriva votului uninominal intr-un tur.

E buna si coabitarea la ceva.

PS Aveti aici cate ceva despre sistemul de vot.

Citeste si comenteaza pe blogul Romania obiectiva.