Reuniunea Partilor la Conventia de la Aarhus, care a avut loc la Chisinau, a constatat, urmare a sesizarilor din partea Romaniei si a unei organizatii non-guvernamentale ucrainene cu privire la proiectul Bastroe, ca Ucraina incalca, in continuare, prevederile Conventiei, conform unui comunicat MAE, potrivit Mediafax.

Cea de-a patra sesiune a Reuniunii Partilor la Conventia de la Aarhus a avut loc la Chisinau, in perioada 29 iunie - 1 iulie 2011.

"Urmare sesizarilor din partea Romaniei si a unei organizatii non-guvernamentale ucrainene cu privire la proiectul Bastroe, reuniunea a constatat ca Ucraina incalca, in continuare, prevederile Conventiei. Prin urmare Ucraina a fost avertizata ca, in situatia in care nu isi va indeplini obligatiile, se va putea decide suspendarea din drepturile si privilegiile care ii revin in calitate de parte la Conventie, cu ocazia viitoarei sesiuni (2014)", se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, in situatia in care Ucraina va lua toate masurile impuse de Reuniunea Partilor cu ocazia celei de-a doua sesiuni (Alma-Ata, 2005), avertismentul va putea fi ridicat la 1 iunie 2012.

In cadrul sesiunii din 29 iunie - 1 iulie, statele parti au ales candidatul propus de Romania si de Uniunea Europeana, Ion Diaconu, in functia de membru al Comitetului de Conformare al Conventiei.

Conventia de la Aarhus privind accesul la informatia privind mediul, participarea publicului la luarea deciziei si accesul la justitie in probleme de mediu a fost ratificata de Romania in anul 2000. Conventia a fost adoptata la 25 iunie 1998 in cadrul Comisiei Economice a Natiunilor Unite pentru Europa si reprezinta singurul instrument international dedicat in intregime implicarii efective a cetatenilor si organizatiilor non-guvernamentale din statele parti in luarea deciziilor cu privire la probleme de mediu. Aceste organizatii non-guvernamentale pot participa si lua cuvantul in cadrul sesiunilor Reuniunii Partilor sau sesiza Comitetul de Conformare daca ele considera ca un stat parte nu isi respecta obligatiile.

Romania si o organizatie non-guvernamentala ucraineana au sesizat in anul 2004 Comitetul de Conformare al Conventiei de la Aarhus cu privire la incalcarea de catre Ucraina a obligatiilor care ii revin potrivit prevederilor Conventiei in punerea in aplicare a proiectului canalului Bastroe. In anii 2005 si 2008, Reuniunile Partilor la Conventie au cerut Ucrainei sa isi respecte obligatiile care ii revin Conventiei.

Ucraina continua sa incalceprevederile Conventiei de la Espoo in ceea ce priveste proiectul canalului Bastroe, astfel incat avertismentul adresat Kievului in anul 2008 ramane in continuare in vigoare, a fost concluzia Reuniunii Partilor la Conventia de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier, care a avut loc la Geneva, in perioada 20-23 iunie 2011, anunta MAE, intr-un comunicat de presa.

"Reuniunea Partilor a incurajat in acelasi timp Ucraina sa continue demersurile incepute in vederea respectarii Conventiei de la Espoo. In acest context, Guvernului ucrainean i s-a cerut sa respecte concluziile Raportului elaborat in 2010 de mai multi experti independenti avand ca obiect masurile pe care trebuie sa le ia Ucraina pentru respectarea Conventiei, inclusiv in ceea ce priveste proiectul Bastroe", potrivit sursei citate.