Ucraina continua sa incalce prevederile Conventiei de la Espoo in ceea ce priveste proiectul canalului Bastroe, astfel incat avertismentul adresat Kievului in anul 2008 ramane in continuare in vigoare, a fost concluzia Reuniunii Partilor la Conventia de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier, care a avut loc la Geneva, in perioada 20-23 iunie 2011, anunta MAE, intr-un comunicat de presa.

"Reuniunea Partilor a incurajat in acelasi timp Ucraina sa continue demersurile incepute in vederea respectarii Conventiei de la Espoo. In acest context, Guvernului ucrainean i s-a cerut sa respecte concluziile Raportului elaborat in 2010 de mai multi experti independenti avand ca obiect masurile pe care trebuie sa le ia Ucraina pentru respectarea Conventiei, inclusiv in ceea ce priveste proiectul Bastroe", potrivit sursei citate.

In urma Deciziei adoptate la cea de-a 5-a Reuniune a Partilor, Ucraina are obligatia de a raporta Comitetului de Implementare a Conventiei, la sfarsitul fiecarui an, masurile luate pentru a asigura conformitatea proiectului cu prevederile acestui instrument.

Conventia de la Espoo reglementeaza evaluarea impactului asupra mediului in situatia in care un anumit proiect are impact transfrontalier. Conventia a fost adoptata la 25 februarie 1991 si a intrat in vigoare la 10 septembrie 1997. Romania a devenit parte la Conventie la 29 martie 2001, iar Ucraina la 20 iulie 1999.

Romania a sesizat Comitetul de Implementare a acestei Conventii sustinand ca Ucraina nu isi respecta obligatiile care ii revin in temeiul acestui tratat. Comitetul si, incepand cu anul 2008, Reuniunea Partilor considera ca Ucraina nu respecta prevederile Conventiei de la Espoo.

Reuniunea Partilor este organul de decizie al Conventiei de la Espoo si se intruneste o data la 3 ani. Reuniunea din 2008 a Conventiei a avut loc la Bucuresti, iar cea din 2014 se va desfasura in Ucraina.