Ministerul Mediului va discuta cu ONG-urile de mediu, luni, incepand cu ora 14.00, despre modificarile propuse de institutie la Ordonanţa 57 care guvernează ariile protejate din România (Delta Dunarii, Parcul National Retezat etc). Modificarile propuse de minister prevad ca, in cazul in care o arie naturala protejata este distrusa "in parte", isi poate pierde statutul. De asemenea, pentru interventiile in aceste zone, avizul administratorilor si custozilor (ONG-uri, Universitati) devine consultativ. Pana acum avizul era obligatoriu. ONG-urile de mediu sustin ca aceste modificari, daca se aproba, vor duce la distrugerea acestor zone si au reclamat ca Ministerul Mediului nu i-a consultat inainte. Reamintim ca saptamana trecuta, la sedinta de Guvern, proiectul de modificare a Ordonantei s-a aflat pe ordinea de zi desi perioada de dezbatere publica nu se incheiase. Dupa ce scandalul a aparut in presa, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Mediului, Rovana Plumb, sa retraga proiectul de Ordonanta de pe ordinea de zi si sa discute cu organizatiile de profil.

Foto:

UPDATE In urma discutiilor cu ONG-urile de mediu ministrul Mediului, Rovana Plumb, a fost de acord cu eliminarea articolului care prevedea ca, daca o partea dintr-o arie naturala protejata a fost afectata, aceasta poate fi desfiintata in totalitate, a declarat pentru HotNews.ro, Ovidiu Bufnila, responsabil de comunicare la Societatea Ornitologica Romana. Csibi Magor, presedinte WWF Romania, a declarat pentru HotNews.ro ca modificarea legislatiei ariilor protejate se va face prin lege, nu prin Ordonanta, deoarece nu este nicio urgenta. "Atat timp cat parlamentarii erau in vacanta, se putea face modificarea legislatiei prin Ordonata, acum insa nu mai este nicio justificare", a declarat acesta. In plus, s-a hotarat infiintarea unui grup de lucru, din care sa faca parte si ONG-isti, pentru a scrie proiectul de lege.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ce modifica proiectul de Ordonanta:

  •     Avizul custozilor si administratorilor devine consultativ

Articol vechi:

- "In procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte si/sau activitati care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate de interes comunitar, autoritatile competente pentru protectia mediului solicita si tin seama de avizul administratorilor, respectiv al custozilor ariilor naturale protejate".

Articol nou:

- "La articolul 28, alineatul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „In procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte si/sau activitati care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate de interes national si comunitar, autoritatile competente pentru protectia mediului solicita si obtin avizul consultativ al administratorilor, respectiv al custozilor ariilor naturale protejate”".

Ce spune Ministerul Mediului in nota de fundamentare a proiectului:

- "Transformarea avizului administratorului/custodelui din aviz obligatoriu în aviz consultativ se realizeaza în vederea scurtarii procedurii de analiza si aprobare a proiectelor/planurilor privind dezvoltarea durabila a comunitatilor din perimetrul ariilor naturale protejate. Punctul de vedere al administratorului/custodelui poate fi exprimat în cadrul Comisiei de Avizare Tehnica, unde prezenta si participarea acestora este obligatorie. Agentiile pentru Protectia Mediului trebuie sa îsi asume decizia finala pentru emiterea actului de reglementare în urma analizei Comisiei de Avizare Tehnica".

  •         Ariile naturale protejate afectate partial pot fi desfiintate

Articol vechi:

- "In cazul ariilor naturale protejate de interes national care si-au pierdut valoarea si capacitatea conservativa pentru care au fost declarate initial, autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si padurilor poate dispune încetarea regimului de arie naturala protejata, în baza documentatiei prevazute la art. 11 alin. 1".

Articol nou:

- "La articolul 56 alin. (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul continut: „(1)În cazul ariilor naturale protejate de interes national care si-au pierdut valoarea si capacitatea conservativa pentru care au fost declarate initial, în tot sau în parte, se poate dispune încetarea regimului de arie naturala protejata printr-un act normativ de acelasi nivel cu cel prin care aria naturala protejata a fost declarata”.

Ce spune Ministerul Mediului in nota de fundamentare a proiectului:

- Nu este explicata aceasta modificare.

Ce impact au aceste modificari:

Csibi Magor, organizatia non-guvernamentala World Wide Fund (WWF) Romania: "Unele zone sunt desemnate drept arii protejate tocmai pentru ca reprezinta o valoare generala pentru toti locuitorii tarii, pe cand modificarile legislative propuse acum creeaza vadit posibilitatile legislative de a deschide aceste zone protejate oricaror tipuri de investitii, luand orice parghie administrativa din mana administratorilor si custozilor. Mai mult, noua propunere va permite desfiintarea abuziva a acestor arii naturale protejate, in acest fel singura protectie reala in aceste zone va fi doar cea de pe hartie, daca piesa legislativa trece. Fara o implicare a oamenilor, care sa arate autoritatilor ca protectia mediului este un deziderat general al tuturor romanilor, aceasta reglementare va provoca pagube pe care le vom regreta multa vreme de acum incolo".

Ovidiu Bufnila, responsabil comunicare la Societatea Ornitologica Roamana: "Modificarea OUG 57 reprezinta una dintre cele mai dure lovituri aplicate naturii din Romania in ultimii 20 de ani. De obicei, ministerul macar mima consulatarea cu societatea civila si administratorii/custozii ariilor protejate, dar acum nici macar atat nu au facut. Vocea comuna a acestora arata clar ca nimeni nu a fost consultat inainte de a se promova aceste modificari".