In Europa de Vest, in special in Franta, luna mai 2013 a fost aproape iernatica, insa cu toate acestea, la nivel planetar, aceasta a fost a treia cea mai calduroasa luna de la inceputul masuratorilor in 1880, a informat joi Agentia oceanografica si atmosferica americana (NOAA), citata de AFP.

"Dupa cele din 1998 si 2005, luna mai a acestui an este a treia cea mai calduroasa (15,46°C in medie) de la inceputul masuratorilor in 1880), a anuntat NOAA intr-un comunicat.

De asemenea, perioada ianuarie-mai se claseaza pe locul al optulea intre cele mai calduroase perioade din ultimii 134 de ani, mai precizeaza agentia americana.

Aceasta primavara a fost una dintre cele mai reci si mai agitate din ultimii ani in Franta, luna mai avand puternice accente de iarna in Europa occidentala, cu ninsori in Elvetia si temperaturi ce au doborat recordurile minime in Olanda.

In schimb, a fost mai cald decat in mod obisnuit in Europa de Est si de Nord, cu recorduri in Suedia, in nordul Siberiei, in Rusia occidentala si in centrul Australiei, a aratat NOAA.