O pata de petrol ce insumeaza peste 5,2 kilometri patrati se extinde pe litoralul regiunii ucrainene Odesa, la Marea Neagra, spre Romania, a informat joi Serviciul de Inspectie Ecologica din Ucraina, potrivit agentiei EFE, citata de Agerpres.

"Petele si pelicula de petrol (...) se extind in directia Romaniei sub forma unui triunghi de 5,28 kilometri patrati", se afirma intr-un comunicat al Serviciului de Inspectie Ecologica, citat de agentiile locale.

Cele doua porturi maritime mai apropiate nu dispun nici de ambarcatiuni, nici de personal pentru a curata apele sau pentru a controla extinderea petei.

Poluarea litoralului s-a produs dupa scufundarea la 6 martie a cargoului moldovenesc "Nikolai Bauman", din care s-au scurs in mare produse petroliere in urma naufragiului.

Ambarcatiunea, incarcata cu 2.700 de tone de ipsos, efectua o cursa intre Turcia si orasul ucrainean Herson. Ea a inceput sa ia apa printr-o spartura la prora care a provocat inundarea aproape imediata a compartimentelor din fata ale cargoului.

Cei unsprezece membri ai echipajului au fost salvati, insa ambarcatiunea s-a scufundat la o adancime de 18 metri. Toata incarcatura si o parte din combustibil au ajuns in apa.

Ecologistii au avertizat ca si ipsosul poate fi deosebit de daunator pentru biodiversitatea zonei.