Un banc care circula la începutul pandemiei spunea că, dacă aveai un câine, acesta spunea: ”Uau, stai toată ziua cu mine acasă!” Iar dacă aveai o pisică: ”Auzi, dar tu nu mai pleci odată de acasă?”

Vlad Vancia, biolog specializat în managementul comportamentului animalelorFoto: Arhiva personală / Marius-Ioan Groza

„S-ar putea să nu fie neapărat o problemă pentru pisică să stea toată ziua singură acasă”

Ne aflăm în fața sărbătorii de Paști, după care vor urma vara și sezonul vacanțelor.

Mulți oameni cu pisici își fac griji dacă pleacă de acasă câteva zile și caută uneori soluții alternative: există hoteluri și cazări pet friendly (uneori pentru o sumă plătită în plus) și chiar pensiuni pentru animale de companie, unde le poți lăsa pentru câteva zile și beneficiază de hrană și îngrijire, contra cost.

Este însă o idee bună să iei pisica de acasă pentru câteva zile/săptămâni?

Pisica Minnie

Nu tocmai, explică Vlad Vancia, biolog specializat în managementul comportamentului și bunăstarea animalelor.

„S-ar putea să nu fie neapărat o problemă pentru pisică să stea toată ziua singură acasă. Pisicile sunt animale solitare și se simt cel mai bine în mediul lor”, afirmă acesta.

Pisica, un animal sfios și solitar. Pisicile devin stresate dacă sunt scoase din mediul lor

„Câinele se bucură foarte mult să se întâlnească cu alți câini, cu alți oameni, în timp ce pisica este un animal foarte sfios, din cauză că, în mediul natural, are foarte mulți prădători, îi place să se simtă în siguranță - de multe ori, în casă, alege să stea în punctul cel mai înalt, unde se simte cel mai sigur - și este un animal foarte teritorial”, a explicat Vlad Vancia în cadrul conferinței Universul pisicilor.

Pisica Șary

„De aici, ideea cu scosul pisicii din casă sau de a o duce câteva zile dintr-un apartament în alt apartament sau în altă locație nu este o idee bună. Dacă ea nu este obișnuită cu locul, pur și simplu se stresează nu este deloc o idee bună”, adaugă Vlad Vancia.

Practic, dacă nu este obișnuită de mică să călătorească și orice ieșire din apartament, chiar și până la veterinar, o stresează vizibil, cel mai bine este să abandonați ideea.

Evident, când lași pisica o perioadă singură acasă, trebuie să ai grijă ca cineva cunoscut să vină să o hrănească, să îi pună apă proaspătă și să îi curețe litiera.

Am putea avea pisici pe care să le luăm cu noi la plimbare abia peste 10.000 de ani

Vlad Vancia, biolog specializat în managementul comportamentului și bunăstarea animalelor, afirmă că specia începe într-adevăr să se schimbe, odată ce tot mai multe pisici și-au câștigat locul în locuințele oamenilor. Cu toate acestea, am putea avea pisici care să vină cu noi la plimbare, precum câinii, abia peste 10.000 de ani.

Pisica Simba

„Ce se întâmplă cu pisicile și cu această specie este că încep puțin să se schimbe puțin lucrurile - spre exemplu, dintr-o specie complet anti-socială, acum unele pisici au ajuns să poată sta foarte bine împreună cu alte pisici. Cumva, specia începe să se schimbe și poate că peste încă 10.000 de ani, vom avea pisici pe care le vom putea scoate la plimbare și vom putea face cu ele tot felul de lucruri pe care, în acest moment, le putem face cu câinii”, arată Vlad Vancia.

Felul de a fi al pisicii se trage și din faptul că, în mediul natural, este unul dintre animalele cu cei mai mulți dușmani și este, în același timp, și un prădător extraordinar de bun: „Pisica poate să treacă de la ideea de a fi un animal prădător la a fi un animal-pradă într-o fracțiune de secundă și asta se vede foarte bine - probabil toți care aveți pisici ați văzut acele clipuri cu pisica care se sperie de un castravete în timp ce mănâncă. Nu este cazul să faceți așa ceva, din perspectiva pisicii este o glumă cât de poate de proastă, pe care nu o apreciază. Ea mănâncă, este relaxată, apoi se întoarce și vede brusc ceva ce nu ar trebui să fie acolo, care seamnănă probabil și cu un șarpe, adică poate fi un prădător, și atunci apare această reacție, care poate părea distractivă, dar pe care pisica nu o apreciză.”

Pisica Minnie

Tocmai din cauză că are foarte mulți prădători - păsările prădătoare mari pot să le mănânce, apoi vulpile, lupii, urșii, oricine practic poate să atace o pisică - ce și-a spus pisica? ”Lacă mă duc eu sus în copac, stau în vârf, unde nu poate să ajungă nimeni la mine, iar de acolo mă uit peste tot peste teritoriul meu și când mi se face foame mă duc să vânez.”

”Din păcate, noi, acasă, nu prea le oferim întotdeauna posibilitatea să stea în cel mai înalt punct al casei și să știe că acolo nu poate să ajungă câinele, copilul, omul. Doar ele pot să stea acolo, calme, să se curețe, să se spele, lucru care le aduce foarte multă siguranță și confort”, este concluzia lui Vlad Vancia.

Citește și: