Înțelegerea pe care o avem asupra modului in care functioneaza o parte importanta a creierului nostru este în mod esențial eronată. Aceasta este concluzia unor noi cercetări de specialitate din domeniul științei cogniției, informează ox.ac.uk.

CreierFoto: MorgueFile.com

Până de curând se considera că memoria de scurtă durată funcționează după o structură bine definită a activităților cerebrale. Noile cercetări, întreprinse de o echipă de specialiști de la Universitatea din Oxford, au dezvăluit că activitatea părților creierului responsabile pentru acest tip de memorie este în continuă schimbare.

"Acestă descoperire ridică o întrebare importantă: Cum ne putem păstra în minte anumite gânduri în timp ce activitatea creierului este în continuă schimbare?", spune Dr. Mark Stokes, inițiatorului proiectului de cercetare.

Înainte de finalizarea acestui proiect de cercetare se considera că activitatea cerebrală este în conformitate cu obiectivul urmărit prin acțiuni. Însă, în urma unei revizuiri a studiilor efectuate în ultimii 50 de ani pe primate, echipa de specialiști de la Oxford a constatat că pe parcursul unei acțiuni există unele activități cerebrale care nu sunt legate de obiectivul urmărit, iar cele relevante pentru scopul urmărit devin active în punctele cheie ale desfășurării acțiunii.

Un exemplu relevant pentru înțelegerea acestor procese, folosit de către Dr. Mark Stokes, este după cum urmează: să presupunem că suntem în căutarea ceștii de cafea, mergând prin casă. În tot acest timp presupunem că există o activitate cerebrală axată pe ideea de "ceașcă de cafea." Însă, pe măsură ce mergem prin casă, creierul începe să proceseze activități legate de alte sarcini, fără legătură cu obiectivul pe care îl avem în desfășurarea acestei acțiuni. Noile cercetări arata eficiența pe care o are creierul în procesarea acestor activități, stopând anumite procese în timp ce altele au loc, și revenind asupra proceselor inițiale atunci când obiectivul este atins. În exemplul dat, atunci când este depistată cana de cafea.

Acest mod de operare al creierului este benefic, întrucât creierul folosește aproximativ 20% din totalul de energie produs de organism în fiecare zi. Fiecare proces cerebral se hrănește din acest procent și, prin urmare, dacă unele activități cerebrale sunt stopate temporar, energia este folosită pentru obiectivele intermediare, relevante pentru moment. Acest lucru arată că memoria de scurta durata este asemănătoare memoriei pe termen lung în ceea ce privește modul în care funcționează. Ne putem aminti aniversarea vârstei de 10 ani, dar asta nu înseamnă că există o activitate cerebrală care rulează în mod constant pentru a ne asigura această amintire.

"Ceea ce ne depășește nivelul de înțelegere în prezent este felul în care operează creierul informațiile pe durata inactivă a acestor procese, astfel încât acele informații să fie reținute și activate atunci când se revine la obiectivul urmărit. Echipamentul folosit la monitorizarea activității cerebrale nu poate detecta procesele inactive. Acest lucru este o provocare pentru cercetările de specialitate ce vor urma", explică Dr. Mark Stokes.