Anumite zone din apropierea centralei nucleare de la Fukushima, din nordul Japoniei, vor ramane probabil evacuate "timp de mai multe decenii", potrivit presei japoneze care citeaza surse oficiale.

Centrala de la FukushimaFoto: Agerpres

Premierul japonez Naoto Kan, care a anuntat ca va demisiona pana la sfarsitul lunii, urmeaza sa viziteze regiunea afectata in urma cutremurului, pentru a prezenta scuze locuitorilor evacuati de la inceputul accidentului nucler provocat de un seism puternic si urmat de un tsunami urias, la 11 martie.

Cotidianul Yomiuri, care citeaza o sursa guvernamentala neidentificata, a anuntat ca, in zonele care se afla pe o raza de trei kilometri in jurul centralei Fukushima Daiichi, accesul va fi restrictionat "pentru o lunga perioada, probabil timp de mai multe decenii".

Guvernul ar putea achizitiona anumite terenuri de la locuitori pentru a stoca temporar deseurile radioactive, inclusiv moloz si noroi contaminat de la uzina atomica, a adaugat cel mai important cotidian japonez.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Yukio Edano, nu a negat aceste informatii. "Nu pot sa neg faptul ca poate fi dificil pentru locuitorii anumitor regiuni sa revina acasa dupa o lunga perioada. Imi pare foarte rau pentru acest lucru", a spus el.

Dupa izbucnirea celei mai grave crize nucleare dupa tragedia de la Cernobil, in urma cu 25 de ani, autoritatile japoneze au decretat o zona de evacuare obligatorie pe o raza de 20 de kilometri in jurul centralei. Peste 85.000 de persoane traiesc de peste cinci luni in centre de primire sau locuinte din prefabricate, fara nicio certitudine ca se vor putea intoarce candva acasa.

Studii recente efectuate de Ministerul Stiintei si Tehnologiei au dezvaluit niveluri de cinci ori superioare limitei legale de 20 de milisievert pe an, in 15 dintre cele 50 de statii de observare instalate in interiorul acestui perimetru.

Operatorul centralei nucleare, Tokyo Electric Power (TEPCO), a anuntat ca emisiile radioactive au scazut in mod simtitor de la accident incoace si ca spera sa poata cobora temperatura combustibilului nuclear sub 100 de grade Celsius, pana in ianuarie.