Autoritatile din Siria au denuntat marti afirmatiile facute de secretarul american de stat Hillary Clinton, care a spus cu o zi inainte ca presedintele Bashar al-Assad si-a pierdut legitimitatea si "nu este de neinlocuit", relateaza Reuters. "Siria condamna declaratiile sefului diplomatiei americane... aceste remarci sunt provocatoare si urmaresc sa continue tensiunea interna", a precizat agentia oficiala SANA.

"Aceste declaratii sunt o noua dovada a amestecului flagrant al SUA in chestiunile interne ale Siriei. Legitimitatea conducerii Siriei nu se bazeaza pe Statele Unite sau pe alte tari, ci deriva din vointa poporului sirian", potrivit SANA.

Reuters scrie ca tensiunile diplomatice dintre cele doua tari au crescut dupa ce ambasadorul american Robert Ford a vizitat orasul Hama, unde opozantii demonstreaza de cateva saptamani impotriva lui Assad.

Siria sustine ca Ford a incercat sa instige protestele, insa Departamentul de Stat de la Washington a negat acest lucru, afirmand ca Ford a mers in Hama pentru a-si arata solidaritatea cu locuitorii orasului, vizati de operatiunile de securitate ale regimului lui Assad.

Criticile lui Clinton au venit in contextul in care, luni, ambasadele americana si franceza din Damasc au fost atacate de o multime de oameni furiosi, dupa vizita ambasadorului american in orasul rebel Hama, din centrul tarii. Sute de mii de oameni au protestat impotriva regimului in acest oras, in ciuda asalturilor sangeroase ale armatei. Hama a fost scena unui masacru comis de armata siriana si in 1982.

Franta a condamnat marti Siria si a anuntat ca vrea ca Consiliul de Securitate al ONU sa dezbata evenimentele din Siria. Premierul Francois Fillon a declarat ca China si Rusia blocheaza adoptarea unei rezolutii a ONU, lucru pe care l-a calificat "inacceptabil".

O miscare de contestatare fara precedent a inceput in 15 martie in Siria, in urma unui apel lansat pe o pagina Facebook, intitulat "Revolutia siriana impotriva lui Bashar al-Assad 2011", care cerea manifestari pentru "o Sirie fara tiranie, fara lege de urgenta (in vigoare din 1963) si fara tribunale exceptionale".

Assad a ajuns la putere in iulie 2000, dupa moartea tatalui sau, Hafez al-Assad, care a guvernat tara timp de 30 de ani.

Inegalitatile s-au accentuat in tara, saracia afectand 14% din cei 22 de milioane de locuitori. Rata somajului, care afecteaza in principal tinerii, este evaluata de experti la 22%.

De la inceputul demonstratiilor din luna martie si pana in prezent peste 1.350 de persoane au fost ucise de fortele de ordine. Autoritatile pretind ca au pierdut si ele 500 de persoane din cadrul personalului de securitate.