O pagina creata pe site-ul de socializare Facebook cheama la demonstratii de protest in Siria si in cateva state occidentale impotriva regimului condus de presedintele Bashar al-Assad, transmite AFP. Realizatorii paginii cer organizarea de "manifestatii pasnice in toate orasele siriene, in Canada, in Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Germania si Australia", pentru inlaturarea de la putere a liderului de la Damasc.

Bashar al-AssadFoto: Agerpres

Pana duminica, pagina stransese peste 30.000 de suporteri.

Administratorii paginii au afirmat ca data in care vor fi organizate demonstratiile este studiata cu atentie, urmand "sa fie determinata in urmatoarele zile".

Organizatorii afirma ca nu fac parte din niciun partid politic, fiind doar "aparatorii drepturilor omului, militanti sirieni aflati in interiorul Siriei si in Europa".

AFP scrie ca in ultima perioada au aparut pe site-urile de socializare numeroase pagini ce fac apel la rasturnarea regimului lui Bashar al-Assad, dar si de sprijin al unor militanti sirieni. De exemplu, pe Facebook a fost creata o pagina de sustinere a lui Tal al-Mallouhi, un blogger sirian in varsta de 19 ani, condamnat recent la cinci ani de detentie dupa ce a fost acuzat ca lucreaza pentru CIA.

Departamentul de Stat al SUA a calificat acuzatiile drept "ridicole".

Un alt grup a folosit recent site-ul Facebook pentru organizarea unei "zile a furiei" pe 4 februarie, insa, in ciuda sprijinului primit de la mii de suporteri in mediul virtual, protestele n-au mai avut loc.

Assad a devenit presedinte al tarii in 2000, dupa moartea tatalui sau, Hafez al-Assad. El a castigat un nou mandat de sapte ani in urma unui referendum desfasurat in 2007, in care a fost singurul candidat.