Protagonistii sedintei Consiliului Rusia-NATO au avut parte la Soci de o primire de exceptie. Duminica, la cina, in cinstea oaspetilor de la Bruxelles a baut un paharel de vodca insusi secretarul general al NATO, Anders Fog Rasmussen. Dar acest lucru nu a avut nici un efect a doua zi. Principala tema dezbatuta luni a vizat sistemul european antiracheta. La inceput, tonul declaratiilor oficiale a fost cat se poate de inofensiv, ba chiar au rasunat cateva note optimiste. Dar in cadrul discutiilor din spatele usilor inchise dintre secretarul general al NATO si presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, cei doi au dat clar de inteles ca nu intentioneaza sa renunte la pozitiile lor initiale.

Rusia cere consemnarea scrisa a garantiilor de neredirectionare a scutului european impotriva ei, ceea ce nu intentioneaza sa faca Alianta. „Rasmussen a spus cat se poate de limpede: haideti sa colaboram, si veti intelege ca sistemului nostru nu reprezinta pentru voi nici o amenintare si nu este capabila sa intercepteze rachetele voastre balistice intercontinentale”, a relatat pentru Kommersant unul dintre participantii la intalnirea inchisa.

La randul sau, Medvedev a solicitat ca aceste asigurari sa fie mentionate pe hartie drept garantii si a reluat teza potrivit careia "in caz contrar este posibila o cursa a inarmarilor”. Ceea ce inseamna inclusiv iesirea Rusiei din tratatele de dezarmare.

Potrivit interlocutorului Kommersant, intrevederea nu a marcat vreun progres in aceasta directie. „Inca o data fiecare dintre parti si-a marcat ferm pozitia. Singurul lucru obtinut este ca dialogul pe tema scutului antiracheta va continua”, a conchis interlocutorul Kommersant.

Alt interlocutor a declarat ca, de altfel, nici nu era de asteptat nimic bun de la intalnirea de la Soci. „Intelegem foarte bine ca ultimul cuvant in aceasta chestiune apartine Statelor Unite. Scutul european inseamna tehnologie americana si bani americani. Dar tocmai Washingtonul nu este dispus sa dea garantii, iar administratia Barack Obama a recunoscut ca nu are resurse pentru a convinge Congresul si blocul militar de necesitatea unui asemenea document. Mai ales ca SUA sunt in prag de alegeri. Astea sunt datele problemei”, a spus el.

Intervievat de Nezavisimaia gazeta, reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a explicat ca discutiile au intrat in impas pentru ca partenerii occidentali nu au ascultat punctul de vedere al Rusiei si „actioneaza dupa acelasi plan aprobat de ei”. Rogozin este convins: sistemul creat de SUA in Europa este indreptat impotriva potentialului strategic rusesc.

Directorul Centrului de analize strategice, Ruslan Puhov, este de parere ca in conditiile in care Rusia nu dispune de parghii politice si diplomatice, capabile sa stopeze sau sa franeze programul american antiracheta, Moscova trebuie sa recurga la abordarea ei tehnico-militara: sa perfectioneze calitatea si cantitatea fortelor sale nucleare.

Rusia vede in relatiile ei cu NATO doua probleme, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, la incheierea sedintei Consiliului Rusia-NATO. Potrivit spuselor sale, este foarte raspandita parerea ca Rusia vede in NATO o amenintare bazata pe noua doctrina militara a Rusiei. Ministrul a subliniat ca in aceasta doctrina NATO nu figureaza printre partile care reprezinta o amenintare. Documentul vorbeste numai despre pericolele legate de alianta. In primul rand este vorba despre amplasarea obiectivelor militare ale noilor membre NATO la granitele Rusiei. "Am fost asigurati ca nu va exista infrastructura militara pe teritoriul noilor state membre", a amintit Lavrov.

El a reprodus cuvintele lui Medvedev: "Daca obiectivele militare vor apare la granitele noastre, nu puteti sa nu includeti acest lucru in planificarea noastra militara". Potrivit lui Lavrov, aceste chestiuni trebuie clarificate. A doua oara NATO este mentionata unde se vorbeste despre faptul ca alianta poate actiona dincolo de responsabilitatile sale. "Este periculos pentru Rusia, pentru care exista o ordine mondiala", crede ministrul de externe. "Alt pericol nu vede, NATO este partenerul nostru", a spus Lavrov. El a subliniat ca Rusia si NATO lucreaza ca acest parteneriat sa devina strategic. "Dar nu incercam sa inabusim problemele care exista in relatiile noastre", a adaugat ministrul.