In Duma de stat a fost depus un proiect de lege care introduce interdictia de intrare in Rusia si sechestrarea conturilor din bancile rusesti ale strainilor care au adus daune morale si materiale cetatenilor rusi care s-au aflat peste granite. Atat deputatii, cat si analistii recunosc ca proiectul este reactie la proiectul similar de lege elaborat de Congresul SUA in privinta Rusiei, scrie Kommersant.

Seful comisiei de politica externa din Duma de stat, deputatul Konstantin Kosaciov, a spus ca ideea acestui proiect de lege a aparut dupa masa rotunda organizata la 27 iunie, in cadrul careia, dupa modelul SUA, a fost analizata chestiunea incalcarii drepturilor cetatenilor rusi.​

„Pe parcursul discutiilor au fost invitati sa ia cuvantul rudele detinutilor care au relatat in ce conditii sunt tinuti rusii. De asemenea, a fost prezentat un raport al Ministerului de Externe, potrivit caruia, in unele cazuri, posibilitatile presiunilor diplomatice asupra partii americane au fost epuizate”, a explicat Kosaciov.

Printre exemplele privind incalcarea drepturilor cetatenilor rusi, nota explicativa mentioneaza cazurile Viktor But, Konstantin Iaroshenko si Aleksandr Kashin. Primii doi se afla in inchisori din SUA, iar accesul avocatilor este ingreunat de actiunile partii americane.

In 1998, Kashin a fost lovit de masina consulului general al SUA in Orientul Indepartat. Ca urmare a traumelor suferite, Kashin a ramas paralizat, dar ancheta penala impotriva americanului a fost inchisa din cauza imunitatii diplomatice.

Directorul filialei moscovite a centrului Carnegie, Dmitri Trenin, a catalogat proiectul de lege drept raspuns asimetric: „Dupa parerea mea, este un pas absolut inutil. Daca drepturile cetatenilor se incalca, acest lucru trebuie reglementat in instanta. Pur si simplu, deputatii si-au afisat patriotismul, dar intr-un mod simplist si neconvingator”.

Politologul Fiodor Lukianov vede in actiunea Dumei un gest politic: „Imi este greu sa-mi imaginez cum va fi el aplicat in practica”.