Tratativele ruso-americane dedicate apararii aeriene au intrat in impas, este concluzia la care au ajuns expertii la conferinta organizata de Institutul international de la Stokholm. In acelasi timp, numarul regimurilor instabile care pot reprezenta, pe viitor, un real pericol, sporeste, scrie RBK.

La consfatuirea mentionata, experti in securitate globala din Rusia, SUA, Franta, Elvetia, Israel si Arabia Saudita au recunoscut pentru prima data in mod deschis ca discutiile dintre Moscova si Washington au ajuns intr-un punct mort. Ei au fost, totodata, de acord ca de rezolvarea problemei vizand elaborarea si desfasurarea unui scut european antiracheta depinde viitorul relatiilor dintre SUA, UE si Rusia.

Pentru iesirea din impas, expertii au sugerat reanimarea unor proiecte mai vechi, in special cel vizand crearea unui centru comun pentru schimbul de date furnizate de sistemele de avertizare timpurie a atacurilor cu rachete. In opinia lor, ar fi oportuna reluarea exercitiilor comune de aparare aeriana dintre Rusia, SUA si NATO, cu posibilitatea scoaterii lor din cadrul teatrului de operatiuni militare.

In ceea ce priveste numarul tarilor care ar putea, intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat, lansa atacuri cu rachete, alaturi de Iran si Coreea de Nord, „pe lista” a fost inclus Pakistanul, precum si regiunea din nordul Africii, alaturi de Orientul Mjlociu.