O pagina electronica asociata cu reteaua terorista Al-Qaeda a anuntat joi ca egipteanul Ayman al-Zawahri i-a luat locul lui Osama bin Laden in fruntea organizatiei, transmite FoxNews. Numirea lui al-Zawahri la conducerea retelei vine la circa o luna si jumatate dupa ce Osama a fost impuscat de fortele Navy SEAL ale armatei americane, intr-o operatiune de comando desfasurata in Pakistan.

Ayman al-Zawahri si Osama bin Laden (Imagine de arhiva)Foto: Agerpres

Al-Zawahri, care va implini 60 de ani saptamana viitoare, a fost adjunctul lui bin Laden in conducerea retelei.

FoxNews precizeaza ca noul lider Al-Qaeda provine dintr-o familie egipteana de doctori si intelectuali. Tatal sau a fost profesor de farmacologie la Facultatea de Medicina a Universitatii din Cairo, in timp ce bunicul sau a fos mare imam al Universitatii Al-Azhar, un important centru religios.

Serviciile de informatii occidentale afirma ca liderul terorist actioneaza intr-o zona aflata la granita dintre Pakistan si Afghanistan.

Anuntul a fost postat joi pe un site de Internet despre care se stie ca are legaturi cu Al-Qaeda.​ Reteaua terorista nu a dat detalii despre procesul de selectie a succesorului lui bin Laden, insa a precizat ca este cel mai bun tribut adus "martirilor nostri".

FoxNews a scris ca anuntul de joi a fost insotit de "retorica obisnuita a retelei teroriste", care a promis sa continue lupta impotriva "infidelilor cuceritori, condusi de America si lacheul sau, Israelul, care au atacat casele Islamului".

Grupul terorist afirma ca nu va accepta niciodata legitimitatea Israelului si ca va continua sa-i sprijine pe musulmanii din Afghanistan, Irak si Africa de Nord.

De asemenea, Al-Qaeda si-a reafirmat sustinerea pentru miscarile de revolta din Egipt, Tunisia, Yemen, Siria si Libia.