Seful diplomatiei de la Moscova a declarat luni ca atacurile coalitiei internationale impotriva fortelor loiale liderului libian Muammar Gaddafi reprezinta "o interventie intr-un razboi civil" de partea rebelilor, transmite Reuters. Raidurile aliate nu sunt sustinute de rezolutia Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, adoptata la 17 martie, a adaugat ministrul Serghei Lavrov.

"Consideram ca interventia coalitiei in ceea ce este, in esenta, un razboi civil intern, nu este prevazuta de rezolutia Consiliului de Securitate al ONU", a spus Lavrov.

Pe 21 martie, la doua zile dupa declansarea interventiei aliate in Libia, premierul Rusiei, Vladimir Putin, a declarat ca rezolutia privind situatia din Libia seamana cu chemarile oamenilor din Evul Mediu la cruciade, relateaza Reuters. El a precizat ca aceste evenimente arata ca Rusia trebuie sa-si imbunatateasca mijloacele de aparare. Ulterior, Putin a afirmat ca bombardamentele efectuate de NATO asupra Iugoslaviei in 1999 si operatiunea militara a coalitiei internationale impotriva regimului libian sunt incomparabile, dar lejeritatea luarii deciziei de a recurge la forta este preocupanta.

La cateva ore dupa declansarea operatiunilor coalitiei internationale impotriva fortelor lui Gaddafi, Ministerul de Externe de la Moscova a spus ca Rusia regreta interventia militara a aliatilor in Libia.

De altfel, Rusia s-a opus inca de la inceput adoptarii rezolutiei ONU care a dus la declansarea operatiunii militare a aliatilor in Libia si a exclus categoric o eventuala participare a sa la aceasta actiune.