Presedintele rus Dmitri Medvedev considera inacceptabil termenul "cruciada" folosit de Vladimir Putin pentru a descrie interventia militara occidentala in Libia, intr-o critica fara precedent presedintelui rus la adresa lui Putin, relateaza AFP.

"Este inacceptabil sa se foloseasca termeni care conduc la ideea de ciocnire a civilizatiilor, cuvinte precum" cruciada" sau altele. Este inacceptabil. In caz contrar, toate acestea pot duce la o situatie chiar mai grava decat cea actuala. Toata lumea trebuie sa tina minte acest lucru", a spus el, citat de agentiile ruse de stiri.

"Trebuie sa fim foarte atenti cu privire la declaratiile legate de Libia", a adaugat el.

"Eu consider ca rezolutia (ONU) reflecta interpretarea noastra in privinta a ceea ce se intampla in Libia, dar nu complet. De aceea nu am folosit dreptul nostru de veto", a explicat Medvedev.

Premierul Rusiei, Vladimir Putin, a declarat luni ca rezolutia privind situatia din Libia seamana cu chemarile oamenilor din Evul Mediu la cruciade.

El a precizat ca aceste evenimente arata ca Rusia trebuie sa-si imbunatateasca mijloacele de aparare.

Vladimir Putin a inscris operatiunea militara impotriva colonelului Muammar Gaddafi intr-un context mai larg: "In vremea lui Bill Clinton, au fost bombardate Iugoslavia si Belgradul, Bush a trimis trupe in Afghanistan si ulterior, sub pretexte false, au fost trimise trupe in Irak. (...) Acum este randul Libiei", a subliniat el.

"Toate acestea s-au facut sub pretextul apararii populatiei civile. Unde este logica? Unde este constiinta? Nu exista niciuna nici alta", a acuzat cel care este considerat in continuare omul forte in Rusia.

El a precizat ca aceste evenimente arata ca Rusia trebuie sa-si imbunatateasca mijloacele de aparare iar incepand din 2013 se va dubla productia de rachete strategice.

El a afirmat ca "libienii se vor opune agresiunii coloniale, a cruciatilor", avertizand ca va ataca obiective militare si civile din tarile ce se afla la Marea Mediterana.

Acelasi termen a fost folosit si de liderul libian Muammar Gaddafi in ziua in care aparate de zbor din SUA, Franta, Marea Britanie, Italia si Canada au lansat raiduri aeriene impotriva unor tinte militare din Libia. El a afirmat ca "libienii se vor opune agresiunii coloniale, a cruciatilor", avertizand ca va ataca obiective militare si civile din tarile ce se afla la Marea Mediterana.