Discursul din aceasta seara sustinut de Hosni Mubarak nu a adus demisia asteptata de protestatari, seful statului egiptean anuntand doar ca va delega din atributiile sale vicepresedintelui Egiptului si ca va modifica cateva articole din Constitutie pentru a asigura alegeri libere pentru septemebrie. Acesta a solicitat modificarea articolelor 76, 77, 88, 93 si 181 din Constitutie si desfiintarea controversatului articol 179, care se refera la starea de urgenta - principala cerinta a protestatarilor.

Hosni MubarakFoto: Reuters

Si vicepresedintele egiptean, Omar Suleiman, a tinut un scurt discurs la televiziunea publica egipteana, joi seara, la putin timp dupa cel al presedintelui Mubarak. Acesta a inceput prin a lauda discursul lui Mubarak spunand ca acesta a inteles perfect situatia grea prin care trece tara si a dat asigurari ca va face tot ceea ce tine de el pentru a realiza tranzitia pasnica a puterii in acord cu Constitutia egipteana.

Suleiman le-a cerut tinerilor din piata sa plece acasa si sa mearga la munca fiindca tara are nevoie de ei. "Fac apel la tineri, eroii Egiptului, sa plece spre casele lor, sa se intoarca la locurile de munca. Tara are nevoie ca voi sa munciti, ca sa ne dezvoltam incontinuare. Nu ascultati de posturile care nu au alt obiectiv decat sa semene furia intre oameni. Trebuie sa credem in institutiile noastre, in Diivinitate. Trebuie sa credem in propriile forte. Este timpul sa fim solidari si sa mergem impreuna pe acelasi drum. M-am rugat la Dumnezeu si ma rog in fata voastra sa asiguram securitatea in aceasta tara si bunastarea oamenilor", a declarat acesta.

A ramas Mubarak presedinte doar cu numele sau si-a pastrat din atributii?

Aceasta a fost intrebarea care a dominat seara si care nu si-a gasit un raspuns clar. Daca ambasadorul Egiptului in SUA a declarat ca seful statului egiptean si-a delegat toate atributiile catre Omar Suleiman, politicieni egipteni au sustinut contrariul spunand ca in Constitutie se interzice in mod specific delegarea competentelor prezidentiale "cheie".

Obama spune ca este vorba de o tranzitie "imediata, semnificativa sau suficienta"si cere explicatii urgente

Presedintele SUA, Barack Obama, a convocat dupa discursul lui Mubarak o intalnire de urgenta a Consiliului pentru Securitate Nationala. Obama sustine ca nu este clar daca actuala conducere din Egipt a realizat "o tranzitie imediata, semnificativa sau suficienta" a puterii si le-a cerut autoritatilor de la Cairo sa explice urgent schimbarile care au fost facute, si sa formuleze intr-un limbaj clar si neechivoc pas cu pas procesul care va duce la democratie si la un guvern reprezentativ cerut de poporul egiptean".

"Noi credem ca aceasta tranzitie trebuie sa demonstreze ca este vorba de schimbari politice imediate si ireversibile catre democratie. In acest scop, starea de urgenta ar trebui sa fie ridicata. De asemenea, credem ca negocierile cu Opozitia si societatea civila egipteana civila ar trebui sa abordeze intrebarile cheie cu care se confrunta viitorul Egiptului: protejarea drepturilor fundamentale ale tuturor cetatenilor; revizuirea Constitutiei si a altor legi pentru a demonstra clar tuturor fortelor ca vor fi alegeri libere si corecte", a declarat Obama, potrivit AFP.

Acesta a mai avertizat autoritatile de la Cairo sa nu foloseasca forta impotriva manifestantilor, sa ia toate masurile pentru a se evita aceast lucru si le-a cerut sa "lase vocile egiptenilor" sa se auda.

Daca Anglia a avut o pozitie simila cu cea a SUA, secretarul britanic de Externe, William Hague, afirmand ca este inca neclar ce competente si atributii au fost transferate de catre presedintele Mubarak, presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat ca Egiptul trebuie sa-si gaseasca calea spre democratie si nu spre o noua dicatura.

Discursul lui Mubarak

"Ma adresez oamenilor din piata Tahrir. Sunt foarte mandru de voi, sunteti o generatie noua. Toate incercarile voastre nu vor fi in zadar, nu ii voi tolera pe cei responsabili pentru violente, ii voi aduce in fata justitiei. Simt o durere in suflet si va spun ca sunt dispus sa va ascult si sa fac ceea ce v-am promis... Greselile sunt posibile in orice sistem, important este sa le indreptam. Va spun, ca presedintele vostru, ca nu imi este rusine sa ii ascult pe tinerii tarii noastre. Rusinos ar fi sa ascultam cererile venite din exterior", si-a inceput discursul Mubarak.

Presedintele egiptean a spus ca-si doreste sa asigure securitatea egiptenilor, ca tara sa iasa din criza, sa se respecte Constitutia si sa se asigure stabilitate in tara. Mubarak si-a refirmat intentia de a nu mai candida pentru un nou mandat si de a asigura tranzitia pasnica a puterii. "Vreau sa asigur un consens prin dialog. Imi doresc sa-i aduc Egiptului un viitor mai sigur", a declarat acesta.

Mubarak spune ca va infiinta doua comisii, pentru a modifica Constitutia si pentru "implementarea promisiunilor facute". "Am luat in discutie modificarea catorva articole din Constitutie pentru a asigura alegeri libere avand in vedere sa se respecte drepturile cetatenilor si securitatea in tara."

Alte declaratii:

  • Am dat ordin sa se ancheteze crimele din piata
  • Sarcina mea este sa readuc pacea in tara, sa recastigam increderea oamenilor si a comunitatii internationale.
  • Trebuie ca continuam dialogul inceput recent si sa lasam deoprate disputele, sa asiguram securitatea.
  • Am fost si eu tanar ca voi atunci cand am invatat ce inseamna onoarea militara in Egipt, sa te sacrifici pentru tara ta si mi-am consumat tineretea luptand pentru tara. Cele mai frumoase momente au fost atunci cand am tinut in mana steagul Egiptului. Nu am cedat niciodata presiunilor internationale, am pastrat linistea in tara si nu am incercat niciodata sa fac abuz de putere.
  • Mi se rupe sufletul cand vad ca propriul popor striga impotriva mea, dar sunt convins ca Egiptul va depasi acest moment dificil din istoria sa. Inainte de toate trebuie sa vedem care sunt interesele noastre.
  • L-am delegat pe vicepresedinte sa aiba competente in mai multe domenii ca sa scoatem tara din criza. Vom demonstra ca nu suntem servitorii nimanui si ca nu vom primi ordine de la altii.
  • Nici eu, nici fiul meu nu vom pleca din aceasta tara, vom fi inmormantati in aceasta tara. Voi fi demn pana la capat, fie ca Dumnezeu sa pazeasca Egiptul si ca pacea sa fie cu voi," este ultima remarca a lui Hosni Mubarak.

Filmul serii dupa discursul lui Mubarak

Ora 03.00 Barack Obama: Guvernul egiptean nu a dat dovada ca e vorba de o tranzitie de putere imediata, semnificativa sau suficienta. "Prin urmare, indemnam guvernul egiptean sa explice urgent schimbarile care au fost facute, si sa formuleze intr-un limbaj clar si neechivoc pas cu pas procesul care va duce la democratie si la un guvern reprezentativ cerut de poporul egiptean", a declarat seful de la Casa Alba.

Ora 01.22 Parlamentarul egiptean Ahmed Fathi Srour: Mubarak nu si-a delegat toate competentele. Constitutia interzice delegarea competentelor "cheie"

Ora 00.48 Sameh Shoukry, ambasadorul egiptean in SUA: Mubarak si-a delegat toate atributiile

Ora 00.40: Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat: "Sper din toata inima ca oficialii egipteni isi vor crea structurile si principiile care ii vor ajuta sa gaseasca calea spre democratie si nu spre o alta forma de dictatura".

Ora 00.33: Mohamed ElBaradei, unul dintre liderii opozitiei egiptene, a scris pe Twitter: "Egiptul va exploda. Armata trebuie sa salveze tara."

Ora 00.19: Secretarul britanic de Externe, William Hague: "Nu ne este clar ce competente si atributii au fost transferate de catre Mubarak".

Ora 00.08:AP sustine ca Mubarak si-a delegat toate atributiile vicepresedintelui Suleiman

Ora 23.45: Barack Obama a convocat o intalnire de urgenta a Consiliului pentru Securitate Nationala.

UPDATE Potrivit Euronews, multimea stransa in Piata Tahrir se indreapta acum spre Palatul Prezidential.

UPDATE: Explozie de furie in piata dupa discursul lui Mubarak. Protestatarii agita pantofi si-i cer sa plece imediat.