Presedintele SUA, Barack Obama, a convocat o intalnire de urgenta a Consiliului pentru Securitate Nationala dupa discursul lui Mubarak. Presedintele SUA sustine ca nu este clar daca actuala conducere din Egipt a realizat "o tranzitie imediata, semnificativa sau suficienta" a puterii, potrivit The Guardian si AFP. "Prin urmare, indemnam guvernul egiptean sa explice urgent schimbarile care au fost facute, si sa formuleze intr-un limbaj clar si neechivoc pas cu pas procesul care va duce la democratie si la un guvern reprezentativ cerut de poporul egiptean", a declarat seful de la Casa Alba.

"Noi credem ca aceasta tranzitie trebuie sa demonstreze ca este vorba de schimbari politice imediate si ireversibile catre democratie. In acest scop, starea de urgenta ar trebui sa fie ridicata. De asemenea, credem ca negocierile cu Opozitia si societatea civila egipteana civila ar trebui sa abordeze intrebarile cheie cu care se confrunta viitorul Egiptului: protejarea drepturilor fundamentale ale tuturor cetatenilor; revizuirea Constitutiei si a altor legi pentru a demonstra clar tuturor fortelor ca vor fi alegeri libere si corecte", a declarat Obama, potrivit AFP.

Acesta a mai avertizat autoritatile de la Cairo sa nu foloseasca forta impotriva manifestantilor, sa ia toate masurile pentru a se evita aceast lucru si le-a cerut sa "lase vocile egiptenilor" sa se auda.