Dupa vizita la Chisinau a sefului administratiei de la Kremlin, Serghei Nariskin, Voronin s-a grabit sa anunte o coalitie de centru-stanga cu partidul lui Marian Lupu (PD). Potrivit presei de la Chisinau, Lupu sustine ca n-a batut palma cu comunistii, insa oferta lor este "foarte generoasa". Intre timp, Vlad Filat pledeaza pentru refacerea AIE si vorbeste despre o intalnire a fostilor parteneri in cursul zilei de luni. Ghimpu si Lupu sunt, de la ora 14.30, in negocieri privind coalitia de guvernare.

Marian Lupu, presedintele PDMFoto: hotnewstv

"Domnul Nariskin a venit in Republica Moldova pentru a se documenta, a se informa si a discuta perspectivele relatiilor bilaterale moldo-ruse. Acest aspect a si fost pus in discutie. Dumnealui nu a venit cu intentia de a semna anumite documente, respectiv n-a fost semnat niciun document. (...) Este putin prematur de vorbit acum despre o coalitie cu PCRM pentru ca suntem la etapa de dialog. Adevarul este ca diferite partide vin cu anumite oferte, oferte foarte interesante. Noi le examinam, le discutam pentru ca asta si este esenta unui dialog", a spus Lupu, citat de Stirea Zilei.md.

Totusi, liderul democrat a spus ca oferta comunistilor este "foarte generoasa". Analisti politici de la Chisinau, citati de presa moldoveneasca, sunt de parere ca venirea reprezentantului Moscovei la Chisinau maximizeaza pozitia in negocieri a partidului lui Lupu. pe de alta parte, tot ei sustin ca decizia de a face o coalitie cu comunistii sau cu fostii partenri din AIE depinde de Vlad Plahotniuc, controversatul om de afaceri, finantatorul PD, care a obtinut un mandat de parlamentar intrucat a fost numarul 2 pe lista acestui partid in alegeri.

Pe de alta parte, intr-un interviu acordat Europei Libere premierul Vlad Filat, liderul PLDM, a spus ca discutiile cu fostii parteneri de alianta au inceput deja, ca au existat intalniri si cu PL si cu PD. A exclus insa o intalnire cu comunistii (PCRM), intrucat liderul acestora, Vladimir Voronin, l-a insultat pe el si lideri ai fostei AIE intr-un interviu acordat mk.ru, portal rusesc. Voronin a spus despre Filat ca este contrabandist, "regele contrabandistilor", si ca Ghimpu este "absolventul clinicii de psihiatrie".

Vlad Filat si-a aratat luni disponibilitatea refacerii Aliantei pentru Integrare Europeana, intr-un briefing de presa. "Sunt de acord ca o coalitie reala, capabila sa satisfaca asteptarile alegatorilor, poate fi construita doar din PLDM, PD si PL. Noi solicitam ca si celelalte partide sa-si faca publica optiunea. Orice deviere de la votul acordat de catre cetateni va fi o tradare", a spus acesta, citat de Unimedia. "Unica solutie este refacerea AIE. Impreuna suntem obligati sa continuam reformele incepute acum un an si jumatate. Procesul de negocieri trebuie sa fie public, iar decizia trebuie sa fie luata aici in Republica Moldova", a mai spus premierul moldovean.

Filat, singurul dintre liderii celor patru partide politice care vor alcatui parlamentul care nu s-a intalnit cu seful administratiei prezidentiale de la Moscova, a minimalizat vizita lui Nariskin. In plus, explicatia unei intalniri intre cei doi ar consta in faptul ca Filat s-a intalnit de curand cu premierul Putin. El crede ca Moscova lucreaza de mai bine de un an la constitutirea unei coalitii de centru-stanga in R. Moldova. Pe de alta parte, sustine premierul moldovean, nici partenerii occidentali nu urmaresc pasivi evenimentele post-electorale din Moldova.

"Acum chiar as vrea sa aveti in vedere ca toata aceasta saptamana eu am avut consultari permanente cu partenerii nostri occidentali. Situatia nu este deloc usoara.

Dansii, daca nu vin cu avioane foarte mari in miez de noapte, intr-o maniera foarte triumfalista, stabilesc sau incearca sa sugereze care ar trebui sa fie coalitia de guvenare a Republicii Moldova, sa nu credeti ca vor fi in afara procesului. Cand vorbesc de partenerii occidentali, am in vedere ca acesti parteneri au fost alaturi de Moldova, de oamenii din aceasta tara in momentele cele mai grele.

Daca este sa facem un calcul elementar, vis-a-vis de asistenta directa sub forma de grant, s-o spunem transant ca ei au scos Republica Moldova din faliment. Occidentalii au oferit o perspectiva foarte clara acestei tari si cetatenilor ei. Inca o data, nu prin declaratii sau momeli, dar prin sustinere financiara directa si prin decizii politice care vin in ajutorul cetateanului din Moldova", a spus Filat pentru Europa Libera.

Liderul PLDM anunta inceperea discutiilor cu celelalte parti, insa vroia ca ea sa porneasca de la principii si valori, nu de la impartirea functiilor.

Numai ca intre timp, incepand cu ora 14.30, Mihai Ghimpu si Marian Lupu, conducand fiecare o delegatie a propriilor partide, au inceput discutiile privind o coalitie de guvernare. Potrivit portalului Stirea Zilei.md, Mihai Ghimpu, este secondat de prim-vicepresedintii PL, Anatol Salaru si Ion Hadarca, iar Marian Lupu a venit la Resedinta de Stat, unde au loc discutiile, impreuna cu presedintele de onoare al formatiunii, Dumitru Diacov, si omul de afaceri Vlad Plahotniuc.

UPDATE: Intalnriea dintre cele doua delegatii, a PL si a PD s-a incheiat, anunta Publika.md.

Potrivit sursei citate, Mihai Ghimpu, liderul liberalilor moldoveni a spus ca s-a discutat despre viitoarea alianta inte PL-PLDM-PD. "E greu sa discuti cu un partid care are doua variante, doua cai. Sunt sanse ca PD sa nu intre intr-o coalitie cu PCRM, dar aceasta depinde de PLDM si de PL", a spus presedintele interimar al Moldovei.

Ghimpu crede ca "PL si PLDM nu au sansa de a guverna Republica Moldova fara PD. Nu poate continua o alianta in care doar doua partide vor avea functii cheie. (...) Nu am discutat despre ce cedam sau despre ce doresc ei. Nu ne-am inaintat termeni sau conditii. Nu am discutat despre functii, am vorbit despre o alianta in care sa functioneze principiile democratice", a mai spus liderul liberal.

La randul sau, Marian Lupu a spus ca democratii moldoveni au discutii cu toate partidele parlamentare.

"Cu PL am purtat o discutie utila, am facut un schimb de opinii. Am discutat despre principii, valori, prioritati pentru Republica Moldova. Am gasit multe puncte comune cu PL. Vom avea o intrevedere si cu PCRM. Nu vom permite presiuni interne sau externe. PD va urma calea cea mai potrivita pentru Republica Moldova", a spus Lupu.