In jur de 80 de mii se cetateni sarbi din Kosovo au ramas, din weekendul trecut, fara telefonie mobila, dupa ce autoritatile au intrerupt cablurile si au ridicat echipamente apartinand unui operator sarb de telefonie mobila in enclavele sarbe din centrul si estul Kosovo, anunta agentia Tanjug, citata de Agerpres. Presedintele sarb Boris Tadic a calificat incidentul drept o "provocare", care risca, in opinia sa, sa compromita discutiile viitoare dintre Belgrad si Pristina.

"Astfel de masuri nu contribuie cu siguranta la dialog si la discutiile care trebuie sa inceapa sub auspiciile Uniunii Europene", a afirmat Boris Tadic.

Potrivit Ministerului sarb al Telecomunicatiilor, 80.000 dintre cei 120.000 de sarbi din Kosovo sunt afectati de aceasta masura, care face foarte dificile contactele intre ei si rudele lor din Serbia. Serbia va evoca "aceasta provocare cu toti actorii internationali", a promis Tadic, adaugand ca"astfel de masuri sunt absolut inacceptabile si creeaza o atmosfera de instabilitate si de insecuritate in Kosovo".

Autoritatile de la Pristina mai confiscasera, pe 23 aprilie, echipamentele a trei operatori de telefonie mobila sarbi, acuzandu-i ca functionau ilegal, intrucat nu dispuneau de o licenta din partea Kosovo si, deci, nu contribuiau la bugetul acestui teritoriu. Belgradul sustine insa ca acesti operatori obtinusera licente pe durata nedeterminata pentru a acoperi Kosovo cu mult inainte de anul 1999, cand acest teritoriu era inca o provincie a Serbiei.

Belgradul a acceptat in premiera, pe 9 septembrie anul acesta, printr-o rezolutie comuna cu tarile UE, adoptata de Adunarea generala a ONU, sa angajeze un dialog cu Pristina, dupa proclamarea independentei Kosovo, in februarie 2008.