​Stim ca autoritatile din SUA nu se joaca atunci cand vine vorba sa aplice legea, numai ca uneori lucrurile iau o turnura aparte. Conform sitului oregonlive.com, in orasul Portland, doi inspectori sanitari au inchis standul la care o fetita de sapte ani vindea limonada cu $0.5 paharul, motivatia fiind ca fetita nu platise o taxa in valoare de 120 de dolari/zi necesara obtinerii unei autorizatii temporare de vanzare, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Initial, fetita din imaginea alaturata (click pentru marire) a apucat sa vanda cateva pahare de limonada inaintea sosirii inspectorilor, iar dupa pe acestia i-au spus ca daca va continua sa vanda fara autorizatie va primi o amenda de 500 de dolari, a incercat sa ofere pahare de limonada pe gratis, clientii fiind rugati ca in schimbul limonadei sa doneze 0.5 dolari.

Inspectorii nu au fost de acord nici cu aceasta varianta din moment ce fetita obtinea in felul acesta un venit desi nu avea autorizatie, asa ca pana la urma “standul” a fost inchis. Aceasta decizie a generat un scandal de toata frumusetea in randul opiniei publice americane, astfel incat autoritatile au fost nevoite sa ceara public scuze fetitei, detalii aici.

Daca ar fi platit cei 120 de dolari, copilul ar fi trebuit sa vanda 480 de pahare cu limonada intr-o zi pentru a ajunge pe zero luand in considerare o rata de profit de 50%. Asta inseamna un pahar la fiecare 8 minute timp de 8 ore.

Dincolo de ineditul situatiei, trebuie admirat spiritul antreprenorial al tinerilor americani care incearca sa castige sume de bani prestand diverse activitati inca de la o varsta frageda.

In alta ordine de idei, conform unui studiu realizat de situl Askmen.com in randul a 20.000 de cititori, 40% dintre tinerii angajati americani si-ar lua la bataie seful daca ar stii ca scapa nepedepsiti, in timp ce 60% dintre tineri i-ar lua la bataie pe colegii de munca.

Proportia angajatilor violenti scade odata cu varsta, insa nu coboara sub 15-20% in cazul celor care doresc sa isi bata seful, si 25% in cazul celor care doresc sa isi ia la bataie colegii, detalii aici.

Ma intreb ce ar iesi daca s-ar face un studiu similar si in Romania…

Comenteaza peblogul lui Cristian Orgonas.