Prim-ministrul bulgar Boiko Borissov si cancelarul german Angela Merkel au cazut de acord in cadrul unei intalniri la Berlin, pe 25 ianurie, ca Bulgaria ar trebui evaluata pe baza meritelor proprii, si nu comparata cu statele vecine membre ale Uniunii Europene, Grecia si Romania.

Declaratiile vin in contextul in care Bulgaria doreste sa adere la zona euro, subiect care va fi evaluat de Comisia Europeana si de Banca Centrala Europeana, si nu de state comunitare, a declarat Merkel, citata de Sofia Echo.

Cancelarul german l-a asigurat pe premierul de la Sofia ca Bulgaria va primi o evaluare corecta, pe baza realizarilor individuale, in ceea ce priveste dorinta de a adera la spatiul Schengen. Nu ar fi corect ca un grup de state sa fie considerat ca un intreg, a declarat Angela Merkel.

In ultima vreme, au existat controverse in jurul Greciei, din cauza deficitului semnificativ mai mare fata de cel din zona euro. Cancelarul german a promis insa ca va continua sa sustina Bulgaria in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Borissov a declarat la randul sau ca munca depusa de Guvern va justifica sustinerea acordata de catre Germania.

Angela Merkel a precizat ca este posibila o cooperare economica mai intensa intre cele doua state. Pentru ca aceasta sa se dezvolte, insa, este nevoie de incredere in ceea ce priveste procedurile de acordare a licentelor in domeniul energetic si in sistemul judiciar, a precizat oficialul german.