Statele Unite ale Americii vor interzice accesul pe teritoriul american si repatrierea haitienilor, pentru ca "tara lor are nevoie de ei pentru reconstructie". Anuntul a fost lansat de secretarul american pentru Securitate Interna, Janet Napolitano, informeaza AFP.

"Seismul care a devastat Haiti este o catastrofa, dar nu trebuie sa se transforme intr-o ocazie pentru emigrare", a explicat aceasta in cadrul unui briefing de presa, dupa o intalnire cu omologii sai din Uniunea Europeana. "Haitienii trebuie sa ramana in tara lor si sa ajute la reconstructie, pentru ca a fost lovita puternic", a subliniat Janet Napolitano.

Un anunt similar a fost facut in urma cu o zi de secretarul de stat Hillary Clinton. "Legile ordinare in materie de imigrare se aplica, ceea ce inseamna ca nu acceptam in SUA haitienii care incearca sa ajunga pe coastele noastre", a declarat Hillary Clinton.

Napolitano a amintit ca Washington le-a acordat azil temporar haitienilor care se aflau in SUA in momentul cutremurului din 12 ianuarie si care nu aveau acte, "pentru a le permite sa lucreze ca sa-si ajute familiile". "Dar cei care au sosit dupa 12 ianuarie vor fi trimisi inapoi", a subliniat aceasta.