Rusia a efectuat joi, cu succes, un nou test cu racheta balistica intercontinentala Voevoda RS-20V (SS-18 Satana, potrivit clasificarii NATO), a declarat un purtator de cuvant al Fortelor Strategice, preluat de AFP.

"Lansarea s-a facut cu succes. Operatiunile care au precedat lansarea, lansarea propriu-zisa si zborul s-au derulat strict in conformitate cu programul", a declarat colonelul Vadim Koval.

Obiectivul rachetei a fost "atins cu succes pe poligonul din peninsula Kamciatka, cu precizia asteptata", a adaugat el.

Tirul a fost efectuat din regiunea Orenburg, in nordul frontierei cu Kazahstanul, obiectivul fiind atingerea Orientului extrem al Rusiei.

Testul se deruleaza in cadrul unui program de incercari stabilit de armata rusa, care vrea sa prelungeasca perioada de exploatare a rachetei Voevoda RS-20V cu zece pana la "23 de ani".

In 10 decembrie, armata rusa a fost nevoita sa-si revizuiasca strategia, dupa un nou esec al rachetei intercontinetale Bulava, care isi propunea sa devina arma de varf a fortelor strategice. Incepand cu 2005, armata a efectuat 12 teste cu rachete Bulava, dar opt dintre ele au esuat.