Rebelii ceceni si-au asumat responsabilitatea pentru atentatul de saptamana trecuta asupra unui tren de pasageri care circula intre St. Petersburg si Moscova, atac in urma caruia si-au pierdut viata cel putin 39 de persoane, informeaza AFP. Declaratia rebelilor apare pe o pagina de internet apropiata militantilor ceceni.

Pagina Kavkazcenter.com a publicat miercuri un document despre care sustine ca este o scrisoare a liderului separatist Doku Umarov. Scrisoarea afirma ca atacul produs vineri noaptea a fost realizat la ordinele lui Umarov.

Autoritatile ruse au afirmat ca au gasit fragmentele unei bombe la locul incidentului. O alta bomba a explodat sambata in locul unde trenul a deraiat, fara sa provoace victime.

Cel putin 39 de persoane au fost ucise si alte 95 ranite in urma tragediei.

Potrivit informatiilor, trenul a deraiat vineri noaptea in regiunea Novgorod, in timp ce se deplasa intre Moscova si St. Petersburg. Martorii sustin ca au auzit un zgomot puternic, moment in care garnitura a deraiat. Echipele de urgenta au declarat ca au descoperit un crater urias sub sinele de tren.

Tinta atacului a fost trenul Nevski Express, un tren de lux, folosit cu precadere de oameni de afaceri si de turisti straini.

Doua dintre vagoanele trenului au fost complet distruse. In total, patru din cele 14 vagoane ale trenului au deraiat. In momentul incidentului, in tren se aflau 660 de pasageri, intre care cel putin trei straini, si circa 20 de membri ai echipajului.

Nevski Express a mai fost atacat in august 2007, cand explozia unei bombe a dus la deraierea mai multor vagoane. In urma incidentului, 60 de persoane au fost ranite.