Un tribunal francez a condamnat pentru frauda, marti, Biserica Scientologica din Franta si a amendat-o cu 600,000 de euro. Insa judecatorii nu au scos biserica in afara legii, dupa cum ar fi dorit procurorii, din cauza unor modificari ale legii care nu prevad o asemenea actiune in cazul unei fraude. Organizatia a declarat ca va face apel, scrie Reuters.

Patru dintre liderii organizatiei, care isi are sediul in SUA, au primit sentinte de pana la doi ani de inchisoare cu suspendare si au primit amenzi intre 5,000 si 30,000 de euro. Acest caz este foarte important intrucat "este pentru prima data cand Biserica Scientologica a fost gasita vinovata de implicare in escrocherie in banda organizata", dupa cum a declarat avocatul victimelor, Olivier Morice.

Procesul a fost intentat de doi fosti membri care sustin ca au fost obligati sa cheltuiasca 21,000 de euro si, respectiv, 49,500 de euro pe teste de personalitate, vitamine, sedinte la sauna si "pachete de purificare".

Judecatorii nu au putut interzice Biserica Scientologica din cauza unor modificari aduse legii, prin care o persoana juridica nu poate fi dizolvata pe motiv de frauda. Aceste modificari au fost valide doar pentru cateva luni, exact in perioada in care a fost judecat procesul.

Biserica Scientologica, cunoscuta pentru cativa membri celebri precum Tom Cruise sau John Travolta, are 45,000 de adepti in Franta si in jur de 12 milioane in intreaga lume.