Principalele burse europene si din zona Asia-Pacific au pierdut teren marti, pe fondul indoielii manifestate de investitori fata de eficacitatea planului de salvare a sectorului financiar american propus de administratia Bush, relateaza AFP.

"Investitorii au reactionat negativ la prezentarea detaliilor planului de salvare propus de Hank Paulson, manifestand temeri in privinta derapajului deficitului public", explica compania franceza de brokeraj Aurel Leven, intr-o nota publica.

La Paris, indicele CAC 40 a pierdut 2,05% la ora 11:17 GMT. Indicele vedeta al bursei pariziene a pierdut luni 2,34%, dupa euforia de vineri, cand piata a inregistrat o crestere istorica de 9,27%.

La aceeasi ora, indicele Dax pierdea 0,97% la Frankfurt iar Footsie scadea cu 2,84% la Londra. Cei doi indici pierdusera deja teren in sedinta de luni, dupa ce se apreciasera puternic vineri. Eurostoxx 50 a pierdut si el 2,03%.

Si pietele financiare asiatice au inregistrat deprecieri in sedinta de marti. Bursa din Shanghai a pierdut 1,56%. De la inceputul anului, deprecierea acestei burse a fost de 58,16%. Bursa din Tokyo a fost inchisa astazi.

Indicele Dow Jones cedase, luni, 3,27%, in timp ce Nasdaq pierdea 4,17%.

Guvernul american a inceput luni negocierile cu Congresul pentru aprobarea unui plan de salvare in valoare de 700 miliarde dolari. Majoritatea democrata si-a exprimat increderea intr-un vot rapid, chiar daca cei doi candidati pentru alegerile prezidentiale si-au exprimat rezerve asupra planului.

Directorul general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a salutat marti "masurile curajoase" adoptate de Statele Unite pentru stabilizarea sistemului financiar, dar a avertizat ca sunt necesare si alte masuri, la nivel mondial, pentru iesirea din criza.

Planul Bush, o solutie provizorie

David Rosenberg, economist-sef la Merrill Lynch pentru America de Nord, considera ca planul de salvare propus de administratia americana nu va rezolva decat provizoriu criza actuala.

"Nu credem ca acest plan va schimba mult datele problemei, avand in vedere ca economia americana este in recesiune si va ramane, probabil, in recesiune", spune el.

"In cel mai bun caz, planul de salvare nu face decat sa evite cel mai rau scenariu: prabusirea totala a sistemului financiar mondial si o recesiune profunda la nivel global", afirma Rosenberg.

Pe piata valutara, dolarul s-a depreciat, in conditiile in care se prevede o deteriorare considerabila a datoriei publice americane.

"Incertitudinile privind rezultatele planului de salvare asupra pietelor financiare americane genereaza, fara indoiala, presiuni asupra dolarului", a declarat David Sing, de la Forex Capital Management.