NATO trebuie sa-si reevalueze politica de extindere spre Est, dupa decizia "iresponsabila" a Georgiei de a incerca sa preia controlul asupra Osetiei de Sud, actiune care a provocat Rusia, a avertizat joi Institutul International de Studii Strategice (IISS) de la Londra, citat de AFP.

"Politica de extindere a NATO trebuie reafirmata ca necesara doar daca serveste intereselor strategice ale Aliantei, dar nu ca prioritate in sine", considera IISS, in raportul anual "Strategic Survey 2008".

NATO nu are niciun interes "sa se ia de Rusia", de la care se asteapta colaborare in privinta unor probleme precum situatia din Afganistan si din Iran, a explicat John Chipman, director general al institutului.

Conflictul din Georgia, sfarsitul fazei romantice a ordinii mondiale

Expertii citati sustin ca aceasta criza nu a inaugurat un nou razboi rece, ci doar a marcat "sfarsitul fazei romantice" a ordinii instalate dupa caderea comunismului.

IISS recomanda NATO "sa nu transforme politica de extindere intr-un joc de ruleta ruseasca".

O prioritate mai presanta decat extinderea ar trebui sa fie asigurarea securitatii de care au nevoie actualii membri ai Aliantei.

Georgia si-a slabit semnificativ sansele de a intra in NATO

Prin incercarea "iresponsabila" de a prelua controlul asupra Osetiei de Sud, Georgia si-a slabit semnificativ sansele de a deveni membru al Aliantei, sustine IISS, care caracterizeaza insa reactia Rusiei drept "disproportionata".

Chestiunea care se pune in prezent este daca Georgia poate deveni un membru "responsabil" in cadrul NATO, a remarcat Chipman, care a concluzionat ca "tarile europene au argumente solide pentru a impune o perioada de pauza in politica de extindere".

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a promis marti, in cadrul vizitei pe care a efectuat-o la Tbilisi, ca "procesul de extindere al NATO va continua" si va lasa portile "larg deschise" pentru Georgia.

IISS este un institut specializat in probleme de strategie militara, controlul armamentului si rezolvarea conflictelor.