Limbajul dur, adeseori brutal, folosit de premierul Vladimir Putin, care a surprins occidentalii dar a fost foarte bine primit de rusi, a inceput usor-usor sa fie folosit si de presedintele Dmitri Medvedev, intr-o incercare de a promova imaginea "Noii Rusii" la nivel mondial, relateaza AFP.

"Lumea intreaga a vazut ca acesti avortoni sunt gata sa ucida oameni inocenti si inofensivi in numele intereselor lor de moment", a acuzat Medvedev la sfarsitul lunii august, facand referire la presedintele georgian Mihail Saakashvili si la ofensiva militara a Georgiei in Osetia de Sud.

"Presedintele Saakashvili nu mai exsita pentru noi. Nu este decat un cadavru politic", s-a dezlantuit, pe 2 septembrie, liderul de la Kremlin.

Pe 11 septembrie, Dmitri Medvedev a invitat Statele Unite sa coopereze cu Rusia in lupta impotriva terorismului, si nu cu "regimuri putrede", facand aluzie la aliatul americanilor, Georgia.

Conflictul georgian a schimbat vizibil limbajul noului presedinte, de formatie jurist, cunoscut pana la acel moment mai degraba pentru discursul politicos, adesea tehnic.

Se incearca refacerea blazonului Marii Rusii

"Folosind acest jargon popular, Medvedev incearca sa castige popularitate in interiorul tarii, dar si sa refaca blazonul Marii Rusii in ochii occidentului", a apreciat Olga Kristanovskaia, expert la Institutul rus de Sociologie.

"Dar Medevdev nu este decat un discipol constiincios al lui Putin", a amintit ea.

Vladimir Putin nu a ezitat, in discursurile publice, sa foloseasca cuvinte grele la adresa inamicilor sai. "Credeati ca ne vom sterge mucii plini de sange (...) si sa tragem cu prastia" in georgieni?, a fost raspunsul fostului ofiter KGB la acuzatiile occidentului privind riposta 'excesiva' a Moscovei fata de Tbilisi.

Georgienii trebuiau sa se astepte sa "fie loviti direct peste bot" dupa "provocarea" la adresa Rusiei din Osetia de Sud, a concluzionat premierul rus.

Limbajul dur, un mesaj pentru occident

"Alegerea unui astfel de limbaj este si un mesaj pentru occident: Putin si Medvedev vor sa demonstreze ca nu au de ce sa se abtina: cu resursele naturale de care dispune, nimic nu poate ameninta Rusia", explica Olga Kristanovskaia.

Pentru Fiodor Lukianov, directorul pentru politica mondiala al revistei "Rusia", acest stil de discurs aduce aminte de celebrul discurs antiamerican al lui Putin din februarie 2007.

"Putin considera ca trebuie sa transmiti occidentului exact ceea ce gandesti, sperand ca si raspunsul pe care il va primi va fi la fel de direct. Vrea sa forteze occidentul sa spuna lucrurile esentiale", dar acest lucru "nu face decat sa agraveze situatia", a spus el.

Limbajul brutal al liderilor ii seduce insa pe rusi

"Este evident ca anumite paturi sociale apreciaza faptul ca sunt condusi de un lider care vorbeste exact ca ei", a comentat directorul institutului de sondaje Levada, Lev Gudkov.

"Pentru acest lucru Dmitri Medvedev, cu imaginea sa de liberal, a dorit sa copieze stilul lui Putin", a adaugat sociologul.