Ucraina trebuie să fie pregătită să exporte cereale aproape exclusiv prin porturile sale de pe Dunăre, deoarece Rusia blochează efectiv transporturile pe Marea Neagră, a declarat marți Autoritatea ucraineană a porturilor maritime, potrivit Reuters.

Portul ucrainean Reni de pe DunăreFoto: Sergii Kharchenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

ONU și Turcia au intermediat un acord între Moscova și Kiev în iulie anul trecut privind trecerea în siguranță a cerealelor din Marea Neagră pentru a contribui la soluționarea crizei alimentare mondiale agravate de invazie și de blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Moscova a amenințat că nu va prelungi acordul după 18 iulie dacă nu sunt îndeplinite o serie de cerințe, inclusiv eliminarea obstacolelor din calea exporturilor de cereale și îngrășăminte rusești. Aceasta afirmă că promisiunile de susținere a acestor exporturi nu s-au materializat.

Kievul se pregătește să-și exporte cerealele prin porturile de pe Dunăre

„În condițiile în care Rusia blochează efectiv funcționarea coridorului de cereale, trebuie să fim pregătiți să trecem aproape întregul volum de export al noii recolte prin porturile dunărene", a transmis pe Facebook Dmytro Barinov, directorul adjunct al autorității porturilor maritime.

Ucraina este un important producător și exportator de cereale, dar producția a scăzut brusc după februarie 2022.

Producția de cereale a Ucrainei a coborât la aproximativ 53 de milioane de tone net în anul calendaristic 2022, de la un record de 86 de milioane de tone în 2021. Ministerul a spus că recolta ar putea scădea la 46 de milioane în 2023.

Chiar și cu o recoltă redusă, Ucraina va trebui să exporte peste 30 de milioane de tone de cereale și milioane de tone de uleiuri vegetale și semințe oleaginoase.

În condițiile unui coridor de cereale funcțional, aproximativ jumătate din exporturile agricole ucrainene ies prin porturile de la Marea Neagră, în timp ce un sfert trec prin porturile sale dunărene și un alt sfert se deplasează prin frontiera terestră de vest.

Canalul Bâstroe, esențial pentru cerealele ucrainene

Autoritatea portuară maritimă a precizat luna aceasta că trei porturi ucrainene de pe Dunăre au exportat un număr record de 3 milioane de tone de alimente în luna mai. Porturile fluviale dunărene au procesat de 5,5 milioane de tone din toate mărfurile în 2021, au declarat surse din industrie.

Oficialii ucraineni din domeniul transporturilor spun că volumele de export ar putea fi mai mari dacă canalul său Bîstroe de pe Dunăre va fi adâncit.

În urmă cu o lună, ministrul adjunct pentru renovare şi infrastructură, Iuri Vaskov, a spus că Ucraina doreşte să înceapă lucrările pentru a adânci canalul de navigaţie pe Dunăre încă din acest an, pentru a-şi extinde rutele alternative pentru exportul de cereale şi intenţionează să poarte discuţii cu oficialii UE pe această temă.

O încetare a acordului privind cerealele din Marea Neagră ar afecta puternic Cornul Africii, au declarat luni oficiali din domeniul ajutorului, avertizând că o nouă creștere a prețurilor la alimente s-ar adăuga la zecile de milioane de persoane care se confruntă cu foametea.