Joi s-a deschis procesul fostului preşedinte brazilian de extrema dreaptă Jair Bolsonaro, la finalul căruia acesta ar putea fi privat de dreptul de a mai fi ales într-o funcţie publică, transmit AFP și Agerpres.

Jair Bolsonaro s-a intors in BraziliaFoto: EVARISTO SA / AFP / Profimedia

Fostul preşedinte (2019-2022), care se declară nevinovat, este urmărit în instanţă pentru că a atacat justiţia electorală şi a criticat, fără a prezenta dovezi, fiabilitatea votului electronic, cu câteva luni înaintea alegerilor câştigate de rivalul său de stânga, Luiz Inacio Lula da Silva.

Bolsonaro a declarat miercuri că nu se va prezenta în faţa judecătorilor Tribunalului Electoral Superior (TSE) de la Brasilia. El va merge la Porto Alegre, în sudul ţării, pentru o serie de reuniuni politice.

Cei şapte magistraţi care au deschis solemn şedinţa îşi vor da pe rând votul într-o şedinţă în plen care a început la ora locală 09.15 (12.15 GMT). Într-un discurs televizat din iulie 2022 de la reşedinţa prezidenţială Alvorada, Bolsonaro declarase în faţa unor diplomaţi că dorea să „corecteze deficienţe” din votul electronic cu „participarea forţelor armate”, fără a duce nicio dovadă în sprijinul acuzaţiilor sale.

Pentru aceste afirmaţii, el ar putea fi declarat „neeligibil” pentru mandate publice timp de opt ani.

Parchetul îl acuză de „abuz de putere politică şi folosire necorespunzătoare a mijloacelor de comunicare”. Pe tot parcursul campaniei prezidenţiale, Bolsonaro a vorbit despre riscul de fraudă, alimentând furia celor mai radicali suporteri ai săi, care, la 8 ianuarie, la doar câteva zile după instalarea lui Lula, au atacat sediile puterilor executivă, legislativă şi judiciară din capitală.

Bolsonaro respinge acuzațiile, dar viitorul politic îi atârnă de un fir de ață

„Nu a existat nicio critică, niciun atac împotriva sistemului electoral. Am făcut o prezentare sobră a modului în care alegerile funcţionează în Brazilia”, a spus Jair Bolsonaro miercuri în faţa presei. Dacă, aşa cum pare probabil, tribunalul nu va pronunţa decizia joi, deliberările s-ar putea prelungi pe 27 şi 29 iunie sau chiar mai mult.

Fostul preşedinte a avut puţine apariţii publice de când a revenit în ţară la sfârşitul lui martie după trei luni petrecute în SUA, dar a ţinut reuniuni cu Partidul Liberal, formaţiunea sa majoritară în parlament.

Miercuri, Bolsonaro a spus că „nu ştie” dacă va candida din nou la o funcţie publică, menţionând că, pentru aceasta, ar trebui să îşi păstreze drepturile politice. Bolsonaro a pierdut în turul al doilea în faţa lui Lula, la o diferenţă de numai 1,8%.

Partidele de dreapta şi de extrema dreaptă sunt acum şi mai puternice în parlament decât în mandatul său, reprezentând o provocare majoră pentru preşedintele de stânga, revenit după două mandate anterioare (2003-2010).

Jair Bolsonaro este vizat în total de 15 proceduri în faţa tribunalului electoral, dar şi de cinci la Curtea Supremă, mai ales pentru atacurile din 8 ianuarie, şi riscă pedepse cu închisoarea.

După ce a revenit din SUA, a fost audiat de poliţie de trei ori: pentru violenţele de la Brasilia, pentru unele bijuterii oferite de Arabia Saudită, dintre care unele ar fi intrat fără forme legale în Brazilia, şi pentru presupusă falsificare de certificate de vaccinare anti-COVID-19.