Noul preşedinte al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a depus duminică în Congres (parlament) jurământul de preluare a funcţiei şi s-a angajat să „reconstruiască ţara împreună cu poporul brazilian”, după ceea ce el a numit bilanţul „dezastruos” al lui Jair Bolsonaro, transmit agențiile AFP şi DPA, citate de Agerpres.

Luiz Inacio Lula da SilvaFoto: EVARISTO SA / AFP / Profimedia

Aflat pentru a treia oară în funcţia supremă, după cele două mandate din perioada 2003-2010, Lula da Silva (77 de ani) şi-a anunţat intenţia de a consolida protecţia mediului şi de a combate foametea, în contextul încetinirii creşterii economice şi al sporirii ratei inflaţiei.

El l-a acuzat pe predecesorul său Jair Bolsonaro că a „epuizat resursele din sănătate, a dezmembrat sistemul de educaţie, cultura, ştiinţa şi tehnologia şi a distrus protecţia mediului”.

„Vom putea trăi fără să tăiem arbori, fără să ardem” păduri, a dat asigurări noul preşedinte brazilian, reamintind obiectivul său de „despădurire zero în Amazonia”.

La finalul discursului său în parlamentul ţării, preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva a fost ovaţionat de o parte dintre aleşi, care au scandat „Lula, războinicul poporului brazilian!”.

Luiz Inacio Lula da Silva s-a mai aflat la conducerea Braziliei în perioada 2003-2010, când guvernul său a profitat de dezvoltarea industriei extractive şi a reuşit să scoată din sărăcie milioane de brazilieni prin intermediul unor programe sociale majore.

Totuşi, în timpul precedentelor sale două mandate în Brazilia s-a manifestat o agravare a fenomenului corupţiei. El însuşi a fost condamnat la închisoare pentru corupţie şi spălare de bani, deşi ulterior sentinţa a fost revocată.