Președintele Jair Bolsonaro a pus la îndoială alegerile din Brazilia, declarând în fața câtorva sute de mii de susținători adunați pentru o zi mare de mobilizare la Sao Paulo că nu poate „participa la o farsă”, potrivit AFP.

Jair BolsonaroFoto: Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Președintele de extremă dreaptă, căruia toate sondajele îi prezic înfrângerea în alegerile din octombrie 2022, a cerut din nou schimbarea sistemului actual de vot electronic, susținând că acesta duce la fraudă.

"Am trei alternative pentru viitorul meu: să fiu închis, să fiu mort sau să fiu victorios. Puteţi fi siguri că prima alternativă nu există. Fac ce trebuie şi nu datorez nimănui nimic", a declarat preşedintele Bolsonaro, care intenţionează să candideze în alegerile din 2022, în timpul unei întrevederi cu membri ai reţelelor evangheliste, în cadrul unei vizite în Goiania, în centrul ţării.

Într-un context de tensiuni cu puterea judiciară, preşedintele a criticat din nou Tribunalul Suprem Federal (STF) şi Tribunalul Superior Electoral (TSE), şi a atenţionat: "Niciun om de aici de pe pământ nu mă va intimida".

Jair Bolsonaro a încasat o lovitură miercuri, când preşedintele Senatului brazilian, Rodrigo Pacheco, a respins cererea lui de a angaja o procedură de destituire împotriva lui Alexandre de Moraes, unul dintre cei 11 judecători ai STF şi membru al TSE.

Diferendul a izbucnit în urmă cu mai multe luni, în special din cauza contestării de către Bolsonaro a legitimităţii sistemului de vor electronic brazilian, în vigoare din 1996. Curtea Supremă a declanşat mai multe anchete împotriva lui Bolsonaro.

La începutul lunii, judecătorul Alexandre de Moraes a ordonat ca preşedintele să facă obiectul unei anchete pentru "defăimare" şi "incitare la crimă".

De asemenea, TSE l-a inclus pe preşedinte într-o anchetă declanşată în 2019 de STF asupra unor infracţiuni şi ameninţări la adresa mai multor judecători ai săi.