Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro s-a întors joi în Brazilia, pentru prima oară după ce a fost înfrânt în alegerile prezidenţiale din octombrie anul trecut, afirmând că intenționează să joace în continuare un rol important pe scena politică a țării sale, relatează agențiile AFP și Reuters, citate de News.ro.

Jair Bolsonaro s-a intors in BraziliaFoto: EVARISTO SA / AFP / Profimedia

Bolsonaro este vizat de o serie de anchete şi se expune unor urmăriri judiciare, întoarcerea sa complicând însă situaţia politică a succesorului lui de stânga, Luiz Inacio Lula da Silva.

Fostul președinte, un exponent al dreptei radicale, a sosit joi pe aeroportul internaţional Brasilia cu puţin înainte de ora locală 7.00 (11, ora României), cu un zbor comercial de la Orlando, în Florida.

Aproximativ 200 de simpatizanţi îl aşteptau cu steaguri ale Braziliei pe umeri şi cântând, în mijlocul unei prezențe atipic de mare a poliției. Însă Bolsonaro a plecat de pe aeroport fără să le vorbească susținătorilor săi.

„Aşteptam acest moment de mult timp”, a declarat pentru AFP Eva Malgaço, o angajată a unui salon de înfrumuseţare. „Are nevoie de un moment pentru el, departe. Ca patrioată, eu i-am aprobat plecarea”, a adăugat ea la aeroport.

Bolsonaro a plecat din Brazilia la 30 decembrie, înainte să-şi încheie mandatul, şi a boicotat ceremonia de învestire a lui Lula, organizată la 1 ianuarie.

Jair Bolsonaro spune că nu renunță la politică

„Voi participa (la viaţa politică) a partidului meu, cu experienţa mea”, a declarat el miercuri seara la postul CNN Brasil, pe aeroportul din Orlando.

În vârstă de 68 de ani, Bolsonaro a declarat că înfrângerea la alegerile prezidențiale l-a lăsat fără cuvinte și deprimat, dar și-a anunţat săptămâna trecută intenţia de a „străbate ţara” şi „de a face politică” în apărarea valorilor conservatoare în Brazilia.

Această întoarcere provoacă nervozitate la Brasilia, unde Poliţia Militară era pregătită să închidă rapid accesul pe Esplanada Celor Trei Puteri, în centrul capitalei, dar şi pe aeroport, în cazul izbucnirii unor violențe precum cele din data de 8 ianuarie, când susținătorii fostului președinte au luat cu asalt cele mai importante instituții ale statului brazilian.

Revenirea în Brazilia a lui Bolsonaro are loc în timp ce Lula traversează o perioadă dificilă, la mai puţin de trei luni de la intrarea în funcţie. Lula, care s-a îmbolnăvit de pneumonie, şi-a anulat săptămâna aceasta o vizită de stat în China, pe care contau consilierii săi pentru a-i lustrui blazonul.

Bolsonaro este vizat de cinci anchete la Curtea Supremă, în dosare în care poate fi condamnat la închisoare, cel mai recent dintre acestea vizând rolul său în violențele din 8 ianuarie.