Susținători ai fostului președinte de extremă-dreapta brazilian Jair Bolsonaro au invadat duminică Congresul, Curtea Supremă și Palatul Prezidențial, provocând multe pagube, potrivit imaginilor care circulă pe rețelele de socializare, relatează AFP. Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene.

sustinatorii lui Bolsonaro care au luat cu asalt palatul prezidential fata in fata cu politistiiFoto: Eraldo Peres / AP / Profimedia

Ei protestează împotriva revenirii la putere, în urmă cu o săptămână, a preşedintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, care l-a învins pe Bolsonaro în al doilea tur de scrutin din 30 octombrie anul trecut. Potrivit estimărilor presei locale citate de Reuters, aproximativ 3.000 de persoane au fost implicate în acest asalt.

Casa Albă Casa Albă a reacţionat condamnând „orice încercare de a submina democraţia” din Brazilia.De asemenea, Lideri ai Uniunii Europene au condamnat invazia partizanilor fostului preşedinte brazilian de extremă dreaptă Jair Bolsonaro în instituţiilor politice la Brazilia, exprimându-şi „sprijinul deplin” pentru preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva.

00:38 Poliția militară din Brazilia a început să disperseze protestatarii pro-Bolsonaro. Cei identificați ca participând la „acte de vandalism” au fost duși la secția de poliție.

Cel puţin 150 de partizani ai fostului preşedinte de extremă-dreapta Jair Bolsonaro au fost arestaţi după invadarea şi jefuirea principalelor locuri ale puterii braziliene. Imagini transmise de postul CNN Brazilia i-au arătat pe bolsonarişti îmbrăcaţi în galben şi verde coborând în şir indian, cu mâinile la spate, de pe rampa Palatului Prezidenţial Planalto, flancaţi de poliţie.

23:59Președintele SUA, Joe Biden, a calificat situația din Brazilia drept „revoltătoare”

23:53Forțele de securitate au recuperat controlul asupra Congresului, Curții Supreme și Palatului Prezidențial, relatează Globonews, potrivit Reuters.

24:42SUA și UE condamnă asaltul susținătorilor lui Bolsonaro.

23:30Lula a decretat o "intervenție federală" pentru a prelua controlul asupra securității capitalei, unde poliția a fost total copleșita de asalturile susținătorilor de extremă dreapta a fostului președinte.

Acest decret face posibilă plasarea forțelor locale de aplicare a legii sub comanda forțelor federale în cazul unei crize grave. Intervenția federală în Brazilia va dura până pe 31 ianuarie, a adăugat el într-un discurs.

„O să-i găsim pe toți și toți vor fi pedepsiți”, a spus Lula.

FOTO: EVARISTO SA / AFP / Profimedia

23:28 Procurorului General al Braziliei a anunțat că îi va ancheta pe toți cei implicați în asaltul asupra clădirii Congresului, a Curții Supreme și a Palatului Prezidențial Planalto.

„Procurorul General al Republicii, Augusto Aras, monitorizează și urmărește cu îngrijorare actele de vandalism asupra clădirilor publice care au loc în Brazília în această duminică. Aras menține contactul permanent cu autoritățile și a adoptat inițiative care revin instituției pentru a preveni actele de violență”, se arată într-un comunicat al procuraturii.

23:22 Președintele Luiz Inácio Lula da Silva a descris evenimentele drept „barbare” și i-a numit „fasciști” pe susținătorii lui Bolsonaro care au luat cu asalt în clădirile instituțiilor statului „Acești oameni sunt tot ceea ce este abominabil în politică. Au invadat sediul guvernului, sediul Congresului și sediul Curții Supreme ca niște adevărați vandali care distrug tot ce le sta în cale”, a spus Lula.

El a mai spus că a existat o „breșă de securitate” și a promis că cei responsabili vor plăti. PreședinteleBraziliei a susținut declarațiile la Araraquara, Sao Paulo, unde a inspectat zonele afectate de inundații puternice.

22:13Câteva mii de protestatari au pătruns în clădiri și au fost văzuți spărgând mobilier în interiorul Curții Supreme și Congresului. Presa locală a estimat că sunt implicate aproximativ 3.000 de persoane.

Poliția braziliană a folosit duminică gaze lacrimogene pentru a încerca să împrăștie sute de susținători ai fostului președinte de extremă-dreapta Jair Bolsonaro, care s-au adunat în fața Congresului din Brasilia, la o săptămână după ce președintele de stânga Luiz Inacio Lula da Silva a depus jurământul, a notat un fotograf AFP.

Foto: Eraldo Peres / AP / Profimedia

Zona din jurul Congresului fusese izolată de autorități, dar bolsonariștii care refuză să accepte alegerea lui Lula au reușit să rupă cordoanele de securitate și câteva zeci dintre ei au reușit să urce rampa acestei clădiri cu arhitectură modernă pentru a ocupa acoperișul.

FOTO Eraldo Peres / AP / Profimedia

Imaginile impresionante, care amintesc de invazia Capitoliului din Statele Unite, arată un adevărat val uman care curge spre Congres, unde se află Camera Deputaților și Senatul.

Demonstrații și-au făcut apariția și pe acoperiș, dar și pe toate peluze, inclusiv pe cea a palatului prezidențial.

Jair Bolsonaro, care a fost învins de Lula în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 30 octombrie, a părăsit Brazilia la sfârșitul anului pentru a se stabili în Statelor Unite.