Poliția braziliană a efectuat miercuri o percheziție în casa fostului președinte Jair Bolsonaro și i-a confiscat telefonul mobil în cadrul unei investigații asupra bazelor de date privind vaccinarea împotriva COVID-19, relatează Reuters.

Bolsonaro, vizat de perchezitiiFoto: Eraldo Peres / AP / Profimedia

Ancheta poate răspunde la întrebări despre modul în care Bolsonaro, un coronasceptic care a promis că nu se va vaccina anti-Covid, a fost înregistrat ca vaccinat în registrele de sănătate făcute publice în februarie.

Bolsonaro a confirmat jurnaliştilor percheziția din casa lui din Brasilia şi a reiterat că nu s-a vaccinat niciodată împotriva COVID-19. El a negat orice rol în presupusa falsificare de documente.

"Din partea mea, nu a fost nimic falsificat. Nu am făcut vaccinul. Punct", a spus el, adăugând că i-a fost confiscat telefonul.

Ancheta privind vaccinul este doar una dintre multe altele care îl vizează pe fostul lider de extremă-dreapta, inclusiv investigații privind presupusa suprimare a alegătorilor, atacuri asupra legitimității alegerilor din Brazilia și deturnare de fonduri.

Bolsonaro a negat orice infracțiune.

Poliția federală a declarat că execută 16 mandate de percheziție și șase mandate de arestare preventivă în Brasilia și Rio de Janeiro, ca parte a operațiunii, dar nu a dezvăluit numele celor vizați.

Două persoane familiarizate cu ancheta au spus că poliția i-a arestat pe Mauro Cid și Max Guilherme, care i-au fost asistenți personali lui Bolsonaro în perioada cât era președinte și care i-au rămas asistenți și după ce Bolsonaro nu a mai deținut această funcție.

Poliția a spus că investighează „date false” care se presupune că au fost adăugate într-o bază de date națională COVID-19 între noiembrie 2021 și decembrie 2022, când Bolsonaro era președinte.

„Ca urmare, au putut să elibereze certificate de vaccin și să le folosească pentru a eluda restricțiile impuse de autoritățile publice din Brazilia și Statele Unite”, a spus poliția.

Investigația indică motive „ideologice” pentru eludarea regulilor de vaccinare, a spus poliția, „pentru a menține un discurs de atacare a vaccinării împotriva COVID-19”.