Presedintele american George W. Bush a sustinut miercuri un discurs la Pentagon, pentru a marca cinci ani de la inceputul interventiei americane in Irak. Liderul de la Casa Alba a declarat ca "decizia de a-l indeparta pe Saddam Hussein de la putere a fost cea corecta", scrie BBC News.

In discursul sau, Bush a precizat ca ultimele operatiuni militare ale trupelor americane in Irak s-au soldat cu "victorie strategica majora in lupta contra terorismului". El a adaugat insa ca nu are regrete in legatura cu acest razboi in pofida "pierderii multor vieti omenesti si a cheltuielilor financiare", subliniind ca Statele Unite sunt pe cale sa castige o mare victorie.

AFP aminteste ca in urma cu cinci ani, la 20 martie, ora locala 05.30 (19 martie, 21.30 ora Washingtonului), primele proiectile ale operatiunii "Libertate in Irak" loveau Bagdadul. Razboiul a pus capat unui sfert de secol de dictatura brutala si l-a eliminat pe liderul Saddam Hussein, insa promisiunile de stabilitate si prosperitate facute irakienilor au ramas in mare parte neindeplinite.

Conflictul continua sa starneasca dezbateri aprinse in Statele Unite, in contextul campaniei pentru alegerile prezidentiale din noiembrie, oponentii razboiului dorind sa adune numerosi simpatizanti la manifestatii organizate in marile orase, de la Washington la San Francisco.