Stephen Schwarzman, CEO-ul companiei de investiții financiare alternative Blackstone Inc. și unul dintre cei mai mari donatori ai campaniilor electorale ale lui Donald Trump, a anunțat miercuri că nu îl va susține pe fostul președinte republican la alegerile prezidențiale din 2024, relatează Reuters.

Stephen Schwarzman (dreapta) alaturi de Donald TrumpFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Trump a anunțat marți că va candida din nou pentru funcția supremă în Statele Unite, lansând o campanie timpurie pentru a deveni nominalizarea Partidului Republican și încercând să le ia fața potențialilor săi rivali.

Fostul preşedinte american a oficializat această candidatură într-un document transmis Comisiei Electorale Federale cu câteva momente înainte de a face anunţul în faţa susţinătorilor săi la reşedinţa din Mar-a-Lago, Florida.

Schwarzman afirmă însă că este timpul pentru o nouă conducere republicană și că va susține un alt candidat la alegerile primare pe care partidul le va organiza.

„Este timpul ca Partidul Republican să se întoarcă către o nouă generație de lideri iar eu intenționez să îl susțin pe unul dintre ei la alegerile primare pentru prezidențiale”, a declarat acesta într-un comunicat remis presei.

În vârstă de 75 de ani Schwarzman este unul dintre cei mai proeminenți donatori ai Partidului Republican, cheltuind 35,5 milioane de dolari doar la alegerile parțiale („midterm”) de săptămâna trecută.

Donatorii republicani se dezic de Trump după eșecul de la Senat

Republicanii mai au nevoie de doar un mandat pentru a prelua controlul asupra Camerei Reprezentanților, fiind probabil ca acest lucru să fie anunțat în următoarele câteva zile, însă partidul a suferit o înfrângere dureroasă la alegerile pentru Senat, camera superioară a legislativului de la Washington, democrații păstrându-și majoritatea.

Majoritatea candidaților susținuți de fostul președinte republican au pierdut cursele pentru Senat.

„America se descurcă mai bine când liderii săi sunt înrădăcinați în astăzi și mâine, nu ieri și alaltăieri”, a mai spus Shchwarzman.

El a devenit astfel ultimul republican proeminent care a anunțat că va susține un alt candidat decât Donald Trump.

Ken Griffin, miliardarul fondator al Citadel Securities, și-a exprimat deja sprijinul pentru Ron DeSantis, guvernatorul statului Florida care a câștigat cu ușurință un nou mandat la alegerile organizate pe 8 noiembrie.

DeSantis este considerat noua stea în ascensiune a Partidului Republican, conducând unul dintre cele mai importante state din SUA.

Donald Trump pare să fi pierdut și sprijinul mogulului media Rupert Murdoch, publicațiile și televiziunile deținute de acesta - principalele canale mass-media conservatoare din SUA - încolonându-se în spatele lui DeSantis după alegerile midterm de săptămâna trecută.

Pe același subiect: