Rupert Murdoch, magnatul mass-media care controlează unele dintre cele mai puternice instituții de presă conservatoare, a părut să clarifice miercuri preferința sa pentru Ron DeSantis ca lider al republicanilor, dându-l la o parte pe Donald Trump, scrie CNN.

Donald Trump la un miting electoral Foto: Charlie Neibergall / AP / Profimedia

The New York Post, tabloidul controlat de Murdoch, a salutat victoria lui DeSantis. „DeFUTURE” (viitorul- n.r.), a fost titlul de pe prima pagina ocupată de o fotografie cu DeSantis alături de soție și copii, sărbătorin victoria în noaptea alegerilor.

La Fox News o atenție semnificativă a fost acordată miercuri victoriei lui DeSantis. „Cred că guvernatorul DeSantis este singurul cel mai mare câștigător al nopții”, a spus fostul președinte al Camerei Reprezentanților, Newt Gingrich la „Fox &Friends”.

De asemenea, pe siteul Fox News comentatoarea conservatoarer Liz Peek l-a proclamat pe DeSantis „noul lider al Partidului Republican”.

„Republicanii sunt gata să meargă mai departe fără Donald Trump”, a scris ea.

Și în The Wall Street Journal, deținut de Murdoch, colegiul de redacție a publicat un editorial cu titlul „Tsunamiul DeSantis din Florida”.

Poziționarea instituțiilor media ale lui Murdoch este una notabilă, având în vedere influența pe care acestea o au asupra bazei conservatorilor.

„Nu este un accident”, a declarat miercuri pentru CNN o persoană familiarizată cu modul în care magnatul media își conduce companiile.

Cu toate acestea, reflectarea zilei alegerilor cu atenția acordată lui DeSantis nu înseamnă că mass-media controlate de Murdoch se vor întoarce împotriva lui Trump, ci mai degrabă sugerează că magnatul și-ar putea folosi influența pentru a înclina balanța în favoarea lui DeSantis, dacă acessta va intra în cursa internă din Partidul Republican pentru prezidențialele din 2024.