Republicanii au obținut câștiguri modeste în alegerile de la jumătatea mandatului din SUA, în timp ce democrații s-au descurcat mai bine decât se așteptau, fiind încă neclar cine va controla camerele Congresului american și care va fi soarta programului politic al lui Joe Biden.

miza alegerilor la jumatate de mandat din SUA, prin prisma RusieiFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Multe dintre cele mai disputate curse au fost prea strânse pentru a putea fi declarat încă un câștigător, iar republicanii au recunoscut că alegerile nu au produs o victorie radicală a „valului roșu", așa cum își doreau.

Rezultatele par să arate că alegătorii l-au pedepsit pe Biden pentru că a prezidat o economie afectată de o inflație puternică, în timp ce, în același timp, au pedepsit măsurile republicane de interzicere a avortului.

Iar performanțele slabe ale unor candidați apropiați de Donald Trump indică o distanțare față de tipul de haos electoral și de guvernare promovat de fostul președinte republican.

Cele mai importante informații despre alegerile din SUA, LIVE TEXT:

00:45Péter Szijjártó: Prietenii Ungariei au câştigat toţi la alegerile intermediare din Statele Unite

Şeful diplomaţiei ungare a amintit că Mike Crapo, Adrian Smith, Mike Kelly și Mike Waltz au susținut ferm Ungaria atunci când administrația Biden a anulat acordul fiscal bilateral, ca răspuns la refuzul Guvernului ungar de a majora taxele.

00:15 Președintele american Joe Biden a salutat miercuri o "zi bună pentru democrație", în urma alegerilor de la jumătatea mandatului, în care democrații s-au descurcat mai bine decât se așteptau în fața republicanilor.

"Ieri am avut alegeri. Și a fost o zi bună, cred, pentru democrație", a declarat președintele democrat în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă, salutând alegerile care s-au desfășurat "aparent fără interferențe".

23:23Republicanii câștigă locuri în Camera Reprezentanților de la democrați și pierd un loc în Senat, potrivit Edison Research

22:51Trump iese slăbit din alegerile de la jumătatea mandatului

Alegerile de la jumătatea mandatului ar fi trebuit să îi deschidă un drum larg pentru a-și lansa candidatura la prezidențiale în 2024. În schimb, a fost o noapte electorală dezamăgitoare pentru Donald Trump, care își vede principalul rival republican potențat de rezultatele alegerilor, scrie AFP.

22:20 Configuraţia finală a Congresului va fi cunoscută abia în decembrie

Republicanii au înregistrat câştiguri modeste la alegerile de la jumătatea mandatului din SUA, iar democraţii au avut rezultate mai bune decât cele preconizate, însă configuraţia exactă a noului Congres american va fi cunoscută abia în decembrie, întrucât.democratul Raphael Warnock şi republicanul Herschel Walker trebuie să se confrunte într-un al doilea tur pentru locul din Senat al statului Georgia, arată cele mai recente proiecţii ale institutului Edison Research.

Potrivit legislaţiei din Georgia, dacă scorul electoral este extrem de strâns şi niciun candidat nu primeşte mai mult de 50% din voturi, se organizează o a doua rundă de alegeri peste patru săptămâni, adică în 6 decembrie.

21:40 Walker vs. Warnock: Duel atipic în Georgia pentru un loc în Senatul SUA

Unul dintre ei este pastor și senator demisionar din Georgia. Celălalt este o fostă vedetă a fotbalului american din acest stat sudic. Raphael Warnock și Herschel Walker își vor reînnoi duelul atipic, din punct de vedere al personalității și ideilor, pentru un loc în Senatul american la începutul lunii decembrie, după un vot eșuat marți, potrivit AFP.

20:33Rupert Murdoch, magnatul mass-media care controlează unele dintre cele mai puternice instituții de presă conservatoare, a părut să clarifice miercuri preferința sa pentru Ron DeSantis ca lider al republicanilor, dându-l la o parte pe Donald Trump. Citește aici principalele titluri după noaptea alegerilor arată care e „viitorul Partidului Republican”

20:15Alegerile din Arizona nu au fost fraudate, în pofida incidentelor tehnice, insistă autoritățile

Alegerile americane nu au fost fraudate în Arizona, în ciuda problemelor tehnice din timpul votului, au declarat autoritățile locale miercuri, în condițiile în care rezultatele finale ale scrutinului nu vor fi cunoscute înainte de joi, potrivit AFP.

19:49Alegătorii din Georgia vor trebui să voteze din nou în decembrie pentru a-și desemna senatorul, după ce niciunul dintre candidați nu a obținut 50% din voturi, scrie presa americană, inclusiv CNN și NBC, potrivit AFP. .

Senatorul în exercițiu, pastorul democrat Raphael Warnock, se va confrunta din nou cu fostul star de fotbal american Herschel Walker, susținut de Donald Trump, într-un scrutin fără un al treilea candidat de data aceasta, care s-ar putea dovedi decisiv în determinarea majorității în Senat.

18:46Decisive pentru controlul Senatului sunt statele Georgia, Arizona și Nevada. Pentru a păstra controlul asupra Senatului, democrații au nevoie de o victorie a lui Mark Kelly în Arizona și Catherinei Cortez Masto din Nevada. Cortez Masto era în urma contracandidatuluidupă numărarea a aproximativ 75% din buletine de vot, iar avansul considerabil al lui Kelly s-a micșorat pe măsură ce numărătoarea a avansat. Dacă doar unul dintre cei doi va câștiga, Georgia va fi decisivă pentru democrați, scrie New York Times.

Victoria răsunătoare a lui DeSantis în alegerile din SUA deschide noi fronturi în tabăra republicanilor

16:39Victoria răsunătoare a lui Ron DeSantis la alegerile intermediare din SUA, unde a câștigat al doilea mandat de guvernator, îi consolidează acestuia statutul de prezidențiabil în 2024. Aproape necunoscut în urmă cu câțiva ani, el a devenit noua stea în ascensiune a conservatorilor. Rezultatul obținut de DeSantis este o demonstrație de forță în fața fostului președinte Donald Trump care l-a propulsat în funcție pentru primul mandat. Mai multe despre cine este Ron DeSantis aici

15:46 Geoff Duncan, viceguvernatorul republican al Georgiei, a declarat că se așteaptă ca în cursa pentru Senat din acest stat să se ajungă la un al doilea tur de scrutin.

După ce a analizat cifrele, el a declarat pentru CNN că se așteaptă ca lupta dintre actualul senator democrat Raphael Warnock și republicanul Herschel Walker, cotați cu 49,4% și, respectiv, 48,5% din voturi, să fie prea strânsă pentru a fi decisă.

În Georgia e nevoie de o majoritate pentru a câștiga o funcție la acest nivel, ceea ce înseamnă că, dacă niciun candidat nu depășește pragul de 50%, va avea loc un tur de scrutin pe 6 decembrie.

Cu o cursă pentru Senat atât de strânsă la nivel național, acest lucru s-ar putea traduce printr-o așteptare mai lungă până când se va decide controlul camerei.

„O noapte îngrozitoare pentru Trump"

15:01Mike Allen de la Axios a descris alegerile drept „o noapte îngrozitoare pentru Trump":

„Fostul președinte Trump se confruntă cu valuri de reproșuri după ce candidații republicani cheie au pierdut în midterms. Indiferent de realitatea alegătorilor republicani din cadrul alegerilor primare (pentru candidatul la prezidențiale), elitele republicane - și alți republicani anti-Trump - simt miros de sânge.

Există o probabilitate crescută de a avea o competiție mai extinsă și mai turbulentă care să concureze împotriva lui Trump în 2024.

Mulți dintre candidații aleși de fostul președinte Trump au fost învinși sau s-au chinuit în curse care altfel puteau fi câștigate ușor - o garnitură de candidați neperformanți”.

14:17 Un pic peste 50% dintre alegătorii cu drept de vot s-au prezentat în alegerile de la jumătate de mandat în Congres, marţi, a doua cea mai importantă prezenţă la urne în Statele Unite în ultimii peste 50 de ani, dar sub nivelul prezenţei la vot în ”midterms” în 2018.

14:09 Congresul SUA va avea, în premieră, un membru ce face parte din Generația Z.

Maxwell Frost, un democrat în vârstă de 25 de ani, a învins un republican în cursa pentru Congres din Florida. Progresistul afro-cubanez a avut o campanie în care a militat pentru reforma legislației privind deținerea armelor de foc și pentru asistență medicală universală.

O altă candidată la Camera Reprezentanților, republicana Karoline Leavitt din New Hampshire, tot de 25 de ani, a concurat și ea pentru a fi reprezentanta Generației Z și cea mai tânără femeie aleasă vreodată în Congres, dar a fost învinsă de democratul Chris Pappas într-o cursă extrem de disputată.

13:45 Un politician care pare să beneficieze de rezultatele alegerilor de la mijlocul mandatului este republicanul ultraconservator Ron DeSantis. Acesta a fost reales în funcția de guvernator al Floridei, afirmând că statul este locul unde „(mișcarea) woke merge să moară".

DeSantis l-a învins pe democratul Charlie Crist, obținând astfel un al doilea mandat de guvernator al Floridei.

Există toate șansele ca, pe măsură ce Partidul Republican se obișnuiește cu aceste rezultate, DeSantis să devină favoritul lor pentru nominalizarea la Casa Albă în 2024, comentează The Guardian.

13:10 Republicanii au câștigat un număr net de șase locuri în Camera Reprezentanților care fuseseră deținute anterior de democrați, în condițiile în care în 64 din cele 435 de curse electorale nu a fost încă anunțat câștigătorul.

Până în prezent, republicanii au câștigat 198 de locuri din cele 435 de locuri ale Camerei, iar democrații au câștigat 173 de locuri, a estimat Edison Research.

12:51 Mai multe state au votat pentru legalizarea sau nu a marijuanei în scop recreativ, ca parte a unui „val verde" în creștere, care a dus deja la relaxarea legilor privind consumul de canabis. În Maryland, alegătorii au dat undă verde unui amendament constituțional pentru legalizarea marijuanei recreaționale pentru adulții de peste 21 de ani, devenind astfel al 20-lea stat care face acest pas.

Alegătorii din alte patru state - printre care Arkansas, Missouri, Dakota de Nord și Dakota de Sud - aveau în vedere măsuri similare privind marijuana în alegeri considerate un test al sprijinului acordat legalizării în părțile mai conservatoare ale țării. Până marți seară târziu, rezultatele erau mixte, măsurile privind marijuana recreativă fiind respinse în Arkansas și Dakota de Nord.

O altă măsură electorală privind utilizarea legală a drogurilor a fost în Colorado, unde alegătorii au votat pentru o inițiativă electorală care, dacă va fi adoptată, ar dezincrimina ciupercile cu efect psihedelic.

După alegeri, dolarul SUA a rămas stabil

12:17Acțiunile mondiale au stagnat miercuri sub maximele recente ale ultimelor șapte săptămâni, în timp ce dolarul a rămas stabil, investitorii așteptând rezultatele alegerilor americane.

„Se pare că este un pic mai strâns decât se aștepta. Așteptările sunt în continuare ca republicanii să câștige Camera Reprezentanților", a declarat Fiona Cincotta, analist senior de piețe la City Index din Londra.

„Contractele futures ale acțiunilor americane trag în sus pe ideea că blocajul politic este favorabil pentru acțiuni, așa cum a fost trendul în trecut", a adăugat ea.

Piețele bursiere au avut tendința de a înregistra performanțe mai bune în cazul unui împărțiri a puterii, atunci când la Casa Albă se află un democrat, investitorii atribuind o parte din această performanță blocajului politic care împiedică oricare dintre părți să facă schimbări politice majore.

11:52 Kremlinul a transmis miercuri că alegerile americane nu vor îmbunătăți relațiile „proaste" dintre Moscova și Washington, respingând totodată acuzațiile potrivit cărora Rusia s-ar fi amestecat în votul din SUA, a relatat presa de stat rusă.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că este prea devreme pentru a vorbi despre un dialog cu Statele Unite privind prelungirea tratatului New START privind armele nucleare. (Reuters)

11:43 S-ar putea să mai treacă ceva timp până când vom ști ce partid va câștiga controlul Camerei și Senatului. Dar, până acum, alegerile parțiale au fost pline de surprize, notează The Guardian. Democrații au dat dovadă de o forță surprinzătoare în cursele cheie, sfidând ceea ce se aștepta în general să fie o victorie republicană, pe fondul inflației ridicate și al nivelului scăzut de aprobare a lui Joe Biden.

  • Doi din trei democrați din Virginia, în districte considerate indicatori ai stării de spirit la nivel național, au fost realeși, în ceea ce a fost un prim semn de vești bune pentru democrați.
  • Democratul Josh Shapiro l-a învins pe contestatarul alegerilor din 2020, Doug Mastriano, în cursa pentru postul de guvernator al Pennsylvaniei.
  • Democratul John Fetterman și-a declarat victoria în cursa pentru scaunul de senator al Pennsylvaniei.
  • Maryland l-a ales pe primul guvernator de culoare din istoria sa, democratul Wes Moore, iar Massachusetts va avea primul guvernator din istoria SUA care este lesbiană declarată, Maura Healey.
  • Alegătorii din Florida au înclinat și mai mult spre republicani, realegându-i pe energicul guvernator Ron DeSantis și pe senatorul Marco Rubio.
  • JD Vance a câștigat cursa republicană pentru Senat în Ohio, spulberând speranțele democraților de a mai obține un loc în camera superioară.
  • Alegătorii din Michigan au reales-o pe guvernatoarea democrată Gretchen Whitmer și pe reprezentanta democrată Elissa Slotkin într-o cursă foarte disputată. De asemenea, ei au susținut o inițiativă electorală care consacră libertatea de reproducere.
  • Alegătorii din Vermont și California au susținut, de asemenea, măsuri privind dreptul la avort.

10:29 Democrații au câștigat alegerile pentru guvernatori în Michigan, Pennsylvania și Wisconsin, state din „zidul albastru", ceea ce le permite să lupte cu legislativelor statale dominate de republicani în probleme precum dreptul la avort și alegeri corecte.

Guvernatorii democrați Gretchen Whitmer din Michigan și Tony Evers din Wisconsin au fost realeși, în timp ce Josh Shapiro îi succede unui guvernator democrat demisionar în Pennsylvania, potrivit proiecțiilor realizate de Edison Research.

Cele trei state au servit ca un „zid albastru" care l-a ajutat pe președintele Joe Biden să îl învingă pe Donald Trump în 2020.

09:37 Republicanul Chuck Grassley, în vârstă de 89 de ani şi senator de Iowa din 1981, a câştigat un al optulea mandat marţi în alegerile de la jumătatea mandatului. El s-a confruntat în cea mai strânsă cursă electorală din ultimii 42 de ani cu democratul şi fostul militar de rang înalt Michael Franken. Chuck Grassley va împlini 95 de ani la încheierea mandatului său. (Agerpres)

08:46 Republicanii au câștigat un număr net de șase locuri în Camera Reprezentanților care fuseseră deținute anterior de democrați, în condițiile în care 71 din cele 435 de curse nu au încă un câștigător clar, potrivit Edison Research.

Democrații, pe de altă parte, au câștigat un loc în Senat, după ce în Pennsylvania a fost anunțat câștigător John Fetterman. La Senat se știu câștigătorii în 30 din 35 de curse electorale.

07:48Până la acest moment, republicanii au câștigat trei locuri nete (deținute până acum de democrați) în Camera Reprezentanților, în condițiile în care mai sunt de declarat câștigătorii în 88 de curse din cele 435, potrivit estimărilor Edison Research.

Până în prezent, republicanii au obținut 185 de locuri în cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților, iar democrații au câștigat 162 de locuri.

Edison estimează că nu va exista niciun câștig sau pierdere netă de locuri în Senat pentru niciun partid, 27 din 35 de curse având câștigătorul deja anunțat.

-------------

Categoric nu este un val de victorii republicane

Partidul care ocupă Casa Albă pierde aproape întotdeauna locuri în alegeri la jumătatea primului mandat de patru ani al unui președinte, iar Biden se luptă de mai bine de un an cu un nivel scăzut de popularitate.

Dar speranțele republicanilor de a obține un „val roșu" de victorii au dispărut pe măsură ce democrații au dat dovadă de o rezistență surprinzătoare în mai multe curse cheie. Democrații au fost prognosticați drept câștigători în 11 din cele 13 competiții strânse care au fost decise.

„Categoric nu este un val republican, asta e al naibii de sigur", a declarat senatorul republican Lindsey Graham pentru NBC într-un interviu.

Președinta democrată a Camerei, Nancy Pelosi, a spus că „este clar că membrii și candidații democrați din Camera Reprezentanților depășesc puternic așteptările în întreaga țară".

Furia alegătorilor față de decizia din iunie a Curții Supreme de a anula dreptul la avort la nivel național i-a ajutat pe democrați să își limiteze pierderile.

O majoritate republicană în Cameră, chiar și una restrânsă, ar putea bloca prioritățile lui Biden, lansând în același timp investigații dăunătoare din punct de vedere politic asupra administrației și familiei sale.