Alegerile de la jumătatea mandatului ar fi trebuit să îi deschidă un drum larg pentru a-și lansa candidatura la prezidențiale în 2024. În schimb, a fost o noapte electorală dezamăgitoare pentru Donald Trump, care își vede principalul rival republican potențat de rezultatele alegerilor, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: snapshot/Future Image/D Van Tine / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fostul președinte, care s-a implicat personal pe tot parcursul campaniei, visa la o victorie zdrobitoare înainte de "marele anunț" promis săptămâna viitoare, care se presupune că prefigurează o candidatură la președinție.

Dar "valul roșu" prezis nu a cuprins întreaga țară, deși republicanii sunt bine plasați pentru a obține o majoritate în Camera Reprezentanților. Controlul Senatului rămâne însă sub semnul întrebării.

"Dacă în unele privințe alegerile de ieri au fost puțin dezamăgitoare, din punctul meu de vedere a fost o mare victorie", a declarat miercuri Donald Trump pe rețeaua de socializare Truth.

Totuși, cea mai răsunătoare victorie a serii de partea conservatorilor rămâne cea a lui Ron DeSantis, reales triumfător guvernator al Floridei.

El este principalul și cel mai puternic adversar al lui Donald Trump în cursa pentru nominalizarea republicană la președinția din 2024.

Victoria sa zdrobitoare asupra democratului Charlie Crist îi consolidează statutul de stea în ascensiune și deja un editorial publicat miercuri dimineață de Fox New l-a încoronat pe DeSantis drept noul "lider al Partidului Republican".

În ciuda lipsei unor rezultate finale complete, peisajul politic de miercuri dimineață nu arăta în mod clar ca cel așteptat.

Deși alegerile de la jumătatea mandatului sunt de obicei favorabile opoziției, "nu ar fi trebuit să fie atât de dificil pentru republicani", a comentat pentru AFP Jon Rogowski, profesor de științe politice la Universitatea din Chicago. El a adăugat că "mulți dintre candidații" susținuți de Biden au fost "foarte puternici".

"Mulți dintre candidații" susținuți de Donald Trump "au avut performanțe insuficiente și au privat partidul de victorie", a subliniat Jon Rogowski. "În același timp, alți candidați republicani cu care s-a certat în mod public au câștigat cu ușurință locurile lor."

Un exemplu: Brian Kemp, care se opune în mod deschis lui Donald Trump, și-a păstrat funcția de guvernator în Georgia. Fostul președinte a criticat în mod constant rolul lui Kemp în certificarea scrutinului din 2020 și încercase să îl destituie susținând un alt candidat în alegerile primare.